Allvarens ord: om hur vi som samhälle bidrar till en våldtäktskultur

Den senaste tiden har amerikanskt media varit fullt med rapporter från en våldtäktsrättegång i Steubenville, en liten ort i USA. Ett gäng tonåringar tog förra sommaren och firade lite väl våldsamt avslutningen på fotbollssäsongen och det gick till aningen vilt för att riktigt underdriva. För mycket sprit, för många fulla tonåringar och inte tillräckligt många hjärnceller som funkade som dom skulle och sade att hej hallå, vad är det vi håller på med egentligen? Medan ett helt gäng såg på och filmade och fotade tog ett par av skolans fotbollsstjärnor och våldförde sig på en 16 årig tjej som var så berusad eller drogad att hon inte visste vad som hände och inte kom ihåg nånting efteråt. Följande dag vaknade hon upp naken på ett främmande ställe och började så småningom få sms om föregående kväll, plus hittade bilder på sig själv på nätet inklusive en video där några killar skröt och skrattade om hur full hon var (dom beskrev henne som ”den döda tjejen”) och vad dom hade gjort med henne eller tänkte göra med henne. Hennes föräldrar fick reda på allt och anmälde det till polisen, och förra veckan avslutades rättegången mot de två pojkar som stod åtalade.

Vad har det där i USA med oss härborta att göra? tänker kanske en del. Vad har det inte, tänker jag. Vi har samhällen där ungdomar super sig redlösa, där det är okej att kalla tjejer för hora och slampa och kommentera deras utseenden och kläder, och precis som i det där lilla samhället i USA så finns det även här folk som tycker att tjejen bad om det för hon var ju så berusad. Att vara berusad är inte att be om att bli våldtagen, lika lite som man ber om att bli våldtagen om man inte bär burka eller är beslöjad eller går ensam ute sent på kvällarna!

Samhället i stort kan göra en massa för att hindra att såna här saker händer på nytt, och en stor del av det är att förändra attityderna. Det perfekta stället att förändra attityder är i hemmet. Vi kan lära våra barn att man skall respektera både sig själva och varandra, sin egen kropp och andras, och om tillräckligt många föräldrar (helst genom att själva bidra med att vara goda förebilder) lyckas nå sina barn så behöver det kanske inte uppstå såna här subkulturer där det plötsligt blir coolt att se hur mycket man kan göra med en tjej som är medvetslös plus videofilma det och lägga upp filmen på nätet. Och samtidigt förstöra både sitt eget liv och andras.

Här är en vettig kille som har en hel del att säga om det här aktuella fallet:

Han gjorde även en uppföljande video om våldtäktskulturer och vad föräldrar gärna får lära ut åt sina pojkar (och flickor också tycker jag):

När man läser om det här Steubenville-fallet så känner åtminstone jag att man kan ju inte annat än tycka att det är förskräckligt det som dom där killarna gjorde. Men det kan man tydligen, självaste CNN ställde sig tydligen lite aningen mer på killarnas sida häromdagen och tyckte det var så synd att deras lovande idrottskarriärer nu förstördes på det här sättet. Om det är det enda ledande media får ut av att ha följt med hela rättegången och dess utfall – då undrar jag nog vart vårt samhälle är på väg. Kanske dags att sluta anklaga offren för brotten och mer fokusera på dem och deras lidande i stället för alla stackars brottslingar som är så ledsna över vad dom gjorde? (eller som en av killarna sade: Han ångrar att han tog dom där bilderna. Ja nog var det rysligt att han fotade brottet…).

4 Replies to “Allvarens ord: om hur vi som samhälle bidrar till en våldtäktskultur”

 1. Tove

  Jaa, man vet liksom inte i vilken ända man ska börja med hela det här fallet! Kan ju påpeka att det första jag hörde om det var just CNN’s huvudlösa rapportering.

  Men vad jag har börjat fundera över, också, är varför idrottare över huvudtaget har så hög status? Jag menar, om killarna inte varit idrottare hade CNN med viss sannolikhet inte tyckt alldeles lika synd om dem. (Ok, det kan vara en lösryckt gissning, men jag är ganska övertygad om det.) Och visst, det kanske bara hade betytt att de inte rapporterat något alls om fallet, men som det nu är hade det ändå varit att föredra.

  Reply
 2. Ingela

  Jag läste om fallet i amerikansk media innan det började rapporteras om det i Sverige. Tjejen blev drogad som hämnd för att ha ”dumpat” en av idrottskillarna, och våldtäkterna var planerade i förväg.

  Reply
 3. Lissen

  Ingen ska behöva bli utsatt för övergrepp, helst i en situation där man inte kan försvara sig. Fegheten att stå vid sidan och inte göra något är hemskt.

  Hemmen och samhället måste vara förebilder, hur man är en sjysst människa.

  Jo så behövs civilkurage.

  Bra skrivet av dej, heja dej!

  Reply
 4. Sandra

  Har helt missat den här storyn. Känner hur jag formas till ett stort argt frågetecken. Usch, vad vidrigt på så många olika plan.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *