Kamomilltvål och kokostvål och olivoljetvål

Dags för lite mera tvål tyckte jag. Den här  gången gjorde jag en kamomilltvål, lite kokostvål och så mera olivoljetvål

Kamomilltvålen gjöt jag i den här chipsburken. Såna burkar är verkligen jättekul att gjuta tvål i, så spännande att riva bort kartongen och se hur tvålen ser ut. Nästan som att öppna ett paket!

Härligt med en massa färska  tvålar som står och torkar! Kokostvålen blev verkligen kritvit helt av sig själv. Olivoljetvålen är rätt så naturvit, och så ekologisk man kan få. Bättre än köpetvål tycker jag, för olivoljetvål som man köper innehåller ibland inte ens olivolja och när den gör det så är den inte alltid ekologisk plus att dom ofta har lagt i olika färgämnen för att göra tvålen grön och parfym så att den skall dofta olivolja. Den här tvålen doftar nästan inget alls.

All tvål innehåller lut. Tvål = lut + fett. Lut är frätande så det gäller att skydda sig ordentligt när man handskas med den. Jag har på mej både skyddsglasögon och handskar och en stor flaska ättika i närheten (ättikan neutraliserar luten) för säkerhets skull ifall jag skulle råka spilla nåt.

Såhär fin såg kokostvålen ut i sin form. Sen glömde jag helt bort att den torkar snabbare än andra tvålar, så när jag tog den ur formen hade den stelnat för mycket för att jag skulle kunna skära den i fina bitar. Men det gör inget – jag skall ändå till största delen riva den här tvålen har jag tänkt, och testa att tvätta kläder med den (man kan ha i lite ättika/vinäger i sista sköljningen för att vara säker på att få bort eventuella tvålrester i tvättmaskinen) och mattor, och mattorna struntar i vilken form tvålen har.

Kamomilltvålen är den som är gulast. Den har jag gjort med rypsolja och ghee. Den doftar härligt mild kamomill och är mjukare än dom andra tvålarna.

Jag gjöt olivoljetvålen (till vänster) i en mjölkkartong och bottentvålen fick en rätt så kul look. Olivoljetvålarna ser lite ut som bitar av smör tycker jag. Skall bli kul att använda dom till allt möjligt här i hemmet! Nu när jag börjar bli lite mer erfaren så gick det jättefort att tillverka dom också, för olivoljan är färdigt rumstempererad så då är det bara att ha i den varma luten och sen vispa på. Andra tvålar som t ex innehåller kokosfett eller kakaosmör eller ghee måste man först smälta så att allt fett har en viss temperatur, så det är lite mer struligt med dom. Fördelen med dom är att man kan använda dom snabbare – olivoljetvålen behöver längre tid på sig att mogna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *