Kaffetvål

Så var det dags för lite ny tvål. Den här gången blev det en kaffetvål som lär skall vara bra för att få bort lukt från händerna. Det borde funka, för ett av mina tvättäkta mormorstips är ett tips som hon lärde ut åt min man – att gnugga händerna med kaffeporo (kaffesump). Nånting som dom alltid gjorde när dom hade kokat lite extra kaffe och behövde tvätta händerna. Förutom att få bort lukt från händerna så doftade det extra gott i köket – kaffe doftar verkligen underbart!

Den här gången gjöt jag min tvål i en Pringles-burk. En tom och tvättad sådan. ”jippi, chips!” lät det från ungarna. Nä, tyvärr, tvål. svarade jag.

Kaffetvålsreceptet hittade jag i den här boken – Käsin tehtyä saippua av Saara Kuha. Superbra bok om man vill börja göra egen tvål och kan finska! Finns tyvärr inte översatt till svenska eller engelska, annars är den här boken verkligen en jättebra bok för tvålnybörjare som jag.

Där hittade jag svar på alla möjliga tvålfrågor som jag har haft, bland annat vad den där vita beläggningen är som ibland bildas ovanpå tvålen. Den här lilla tvålbiten blev full med sån tvålbeläggning, och det är helt enkelt frågan om ett lager kalciumkarbonat som ibland bildas när man gör tvål. Det är helt ofarligt och antingen kan man skära, skölja eller ånga bort det, eller så kan man lämna det som det är.

Dom övriga tvålarna såg ut ganska som dom skulle (förutom några som haft en stor luftbubbla vid sig). Lite som marsipanskivor ”Jippi, marsipan!” ropade barnen och ville genast äta. Nej, det är fortfarande tvål! sade jag. ”Äsch då…” tyckte mina gottegrisar…

Nästa tvål skall bli en kamomilltvål har jag tänkt. Jag har redan lagt lite kamomill i blöt och det doftar gott här i köket. Jepp, jag har definitivt pippi på tvål just nu!

 

8 kommentarer

 1. Vilka fina tvålar! Jag provade för första gången förra lördagen på att göra två och det blev en total flopp. Tvålen stelnade aldrig. Jag undrar om det kan vara ”farligt” att ha tvålen i ugnen, med tanke på att man lagar vanlig mat i den också? Jag tänkte prova på den metoden nästa gång.

  • Tant Ninette

   Nä, det är nog inte det minsta farligt att ha tvål i ungen. Det kommer inga giftiga ångor från tvålen. Det enda farliga med tvålen är att tvålmassan kan vara lätt frätande före den har genomgått saponifieringsprocessen, men det går lätt att åtgärda med lite ättika. Har man spillt ut lite tvålmassa i ugnen så är det bara att torka av den och torka med lite ättika. Plus att komma ihåg att ha handskar på när man handskas med tvålmassan.
   Min första tvål blev bara pannkaka och måste slängas! Jag tycker själv att den här ugnsmetoden funkar bra, speciellt på lätta tvålar, men vissa tvålar blir för mycket upphettade när man har dom i ugnen så det lönar att lite läsa på innan man blandar ihop sitt recept. Om tvålen inte stelnar så det ibland bero på att man har haft för låg värme på fetterna och luten när man blandat dom. Det hände åt mej nyligen. Jag åtgärdade det genom att försiktigt värma upp blandningen, röra om den lite grann igen och så ha den i ugnen i 70 grader en timme. Sen blev det hur bra tvål som helst!

 2. Åh, du kan bli en saippuakauppias! Ett av de alltför få orden jag kan på finska. Inte så värst användbart, men en fantastisk palindrom.
  Eftersom jag är opyssligheten personifierad skulle jag behöva köpa tvålarna. 🙂

  • Tant Ninette

   av nån anledning har jag också tänkt på just det ordet många gånger den senaste tiden! 🙂 Nörd som jag är så har jag alltid gillat palindromer!

 3. Hei du søte,
  først og fremst må jeg takke for alle fine ord du legger igjen hos meg.
  Jeg har ikke så mye fritid for hånden om dagen, så jeg får ikke besøkt deg like ofte som jeg ønsker, men vit at jeg setter pris på dine besøk inne hos meg.

  Oj så fine såper!

  Ikveld skal jeg bake 100 cupcakes til Kiwi, både spent og litt nervøs. Skummelt med sånne proffe kunder, men jeg skal nok få det til *blunke*

  Ønsker deg en alle tiders lille-lørdag!
  klem og smil
  -Maia

 4. Ville bara tacka för all rolig och inspirerande läsning du ger mig 🙂

 5. Pingback:Topp 5 godaste vardagsdofterna | Tedags hos Tant Ninette

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *