Barnbokstips

Här hemma är vi alltid på jakt efter böcker med barn av olika hudfärg. Inte så lätt som man kunde tro, och oftast lättare när det gäller utländska böcker än nordiska böcker.

Först några boktips med bruna mänskor i huvudrollen:

Sen finns det en del böcker med mänskor med olika hudfärg:

En del böcker som behandlar adoption har vi också i vår bokhylla:

Det skulle vara härligt om alla bibliotek och bokhandlare tänkte lite mer mångkulturellt när dom köpte in böcker, så att alla barn får växa upp och känna att deras hudfärg inte är annorlunda, att dom också kan vara hjälten i en saga. Dom här böckerna är otroligt viktiga i vår familj! Ju äldre barnen blir, desto mer märker vi hur viktigt det är att alla våra barn får känna sig inkluderade och som en del av den stora massan (vilket dom ju är globalt sett) och det är nåt som man kan bidra till genom urvalet av barnböcker och barnfilmer (Vi överväger att skaffa Nick Jr bara på grund av det – dom övriga barnkanalerna är lite väl vit-centrerade).

2 kommentarer

  1. Ja, det är viktigt med böcker med alla hudfärger. Och också böcker om regnbågsfamiljer och regnbågsbarn.

    • Tant Ninette

      Absolut! alla minoriteter borde vara representerade i barnböcker, oberoende av hudfärg, religion, sexualitet, kultur, handikapp etc – alltför ofta är det lite väl ”main stream” bara. Det ironiska är att just våra mörkhyade barn inte alls är en minoritet om man ser på det globalt (vilket gör att utländska barnböcker oftare har med folk med olika hudfärg eftersom deras samhällen är mer mångkulturella), men just här i vårt samhälle är dom det vilket definitivt märks i bokutvalet. Det är ett himla sjå a tt försöka få ihop en liten pytteliten egen boksamling som är lite mer diversifierad än det som är allmänt här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *