Broarna över Sundet

I vår lilla stad finns det en sak som verkligen definierar staden – Sundet. Sundet med stort s, och sundet som inte är en kanal eller å eller nånting annat – det är ju ett Sund! Det är så man skiljer utlänningar från ortsbor – man hör hur dom beskriver den här lilla remsan av vatten som rinner mellan dom två öarna.

Över Sundet går det en mängd broar, flera såna här fina romantiska vita saker.

Det här är alltså ett sund, detta vattendrag, eller det var det i varje fall från första början och namnet hänger med. För länge sen (när jag var liten om man frågar mina barn! På 1930-talet om man frågar historiker) var det stor samhällsdebatt om vad man skulle göra med sundet. Skulle det fyllas igen eller skulle det byggas om med broar över Sundet i stället? ”Sundet ska opp, om det så ska ösas med kopp” sa en del. Till sist kom man fram till att det var bra att hålla kvar vattenvägen genom staden och därför har vi nu i denna dag vårt fina Sund med alla dom fina sundbroarna.

Här gillar man sina vita broar så mycket så man har till och med byggt en extra sån i Centralparken.

Själv  bodde jag borta från orten ett antal år och när vi kom tillbaks hade dom byggt en helt ny sundbro, eller sundbråo som det heter på pargassvenska. Jättefin, tyckte maken och jag som tydligen hade blivit miljöskadade av att se andra sorters broar på andra orter. Hemsk! tyckte ortsborna som tyckte att alla broar skall vara vita och fina som dom andra. Men nu har nog folk vant sig gissar jag – den nya bron är i varje fall mycket mindre hal på hösten och våren än dom där andra.

Så nu vet du det. Om du någon gång råkar ha vägarna förbi Pargas – prata inte om kanalen, det heter Sundet! (speciellt viktigt råd om du är lärarvikarie som kommer utifrån orten kan jag berätta!)

2 kommentarer

  1. Det ska jag komma ihåg om jag mot förmodan skulle hamna där någon gång. SUNDET alltså. Det är samma där jag bor, fast där handlar det inte om vad man kallar själva vattnet utan vad man kallar det fartyg som tar en över vattnet. FÄRJAN heter den. Säger man ”båten” är man ju helt vrickad! Man kan också se på sättet man åker färja om man är öbo eller något annat. Är man inte öbo parkerar man flera meter bakom framförvarande bil (och färj-gubbarna blir skitsura) Dessutom går man ur bilen och pekar på vartenda litet skär man passerar under den 10 minuter långa färden:)
    Väldigt fina broar ni har över SUNDET också.

  2. Vilken mysig blogg du har:) Har du fb att följa med??

    Om du gillar inredning så kan du kika in min blogg:)

    ha en kanonvecka

    LOVE Maria från inredningsvis.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *