Årets färg – smaragdgrön

Idag tänkte jag prata lite om det här med årets färg. Som många säkert redan vet utser Pantone årligen årets färg, och i år föll valet på smaragdgrönt. Och vad spelar det  för roll? tänkte jag första gången jag hörde talas om det här fenomenet.

Sen läste jag på hur det är dom väljer årets färg, och det var mycket mer komplicerat och intressant än jag föreställt mej. Fast huvudgrejen är väl ändå att Pantone vill vara relevanta och därmed förtjäna pengar – hela idén med deras företag är att sälja färgkartor till industrin, och visa på vilka färger som är trendiga.

Hur dom väljer färgen är mycket hemligt och sker genom möten i olika städer i Europa, där anonyma kolorister från olika länder sitter och diskuterar nyanser tills dom kommer fram till en som dom känner är årets färg. Det är en färg som färgföregångare på diverse områden av nån anledning alla har valt att använda i årets kollektioner, en trend alltså. Färgen skall reflektera denna trend, som inte bara gäller inredning och mode utan överhuvudtaget på nåt sätt symboliserar årets tidsanda. För att få fram färgen jämför man alltså trender bland designers av olika slag, men också vad som verkar vara trender hos bilindustrin, mode- & smyckesindustrin och musik och hollywood-världen. Årets färg, och medföljande färger som passar ihop med den, används sen av florister, modeskapare, folk som designar diverse produkter (t ex möbler, husgeråd) och alla andra som vill veta vilka färgtrender det finns och vill erbjuda sina kunder den allra senaste modefärgen. Allt för att maximera sin vinst tänker jag.

Fjolårets färg hette Tangerine Tango och är en rödorange. Året innan det var det rosa (Honeysuckle) som gällde, året dessförinnan var det turkost och innan det gult. I år är det alltså den läckra färgen smaragdgrönt som gäller.

Äh, Pantone – ni behöver inte sätta ner en massa pengar på att luska årets färg, kom hem och hälsa på mej i stället! Alla dom där färgerna är ju mina favoritfärger! 🙂 Sen är det fritt fram att gå häromkring och peka på måfå på nån färg! Helt gratis dessutom!

 

4 Replies to “Årets färg – smaragdgrön”

  1. Cecilia summerar

    Jag tycker du ska vara med i den där kommittén! Bo på snordyra hotell och äta galet lyxig mat innan du sätter dig på en scen framför en mikrofon och säger (efter lång tystnad): lavendel. Eller vad som nu blir nästa års färg. Jag har noll koll, men kan gärna följa med på allt det andra 🙂

    Reply
  2. Anna-Karin

    Nåmen sidu bara! Jag som i höstas bestämde mig för att just sån grön skulle få bo i soffan och som accent i vardagsrummet (intill den turkosa väggen) Visste väl att jag hänger med i trenderna! 🙂

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *