Hur man omvandlar en tråkig regnig dag till en fantastisk sommardag (med lite tur!)

276

Igår morse var det en regnig surig dag, dvs jag surade och regnet regnade. Enda stället som var sur- och regnfritt var växthuset där det doftar alldeles underbart av citron. Men sen dök solen upp i form av Camilla som kom till oss för att ta några bilder och passa på och ”snarvla” lite grann (snacka strunt)

204

Vi hade bullat upp med obesprutade jordgubbar och kombucha och dukat lite grann så Camilla kunde plåta bilder till ett sommarreportage (kommer i nån tidning nästa sommar)

166

Camilla gick omkring och plåtade alla möljiga detaljer i vår trädgård medan vi andra fixade en myshörna i köksträdgården och jag sprang in och gjorde nåt åt mina ringar under ögonen och resten av eländet som är mitt ansikte just nu…!

209

Plocka en bukett gjorde jag också. Ett mix av allt möjligt som vi har i trädgården just nu.

Jag gillar att mixa blommor just såhär: lite av varje.

175

Camilla hittade allt möjligt att fota, inklusive dom här diamanterna som jag nästan hade glömt bort.

216

Pionerna blommar förresten fortfarande! Dom doftar så gott.

180

Köksträdgården växer bara värre. Klick-klick sa det när Camilla gick omkring.

189 Sen när vi hade dukat klart och fått barnen med på noterna så började det ösa!

246

Det blev upp med parasoll som regnskydd och in i växthuset med lite te och banankaka.

255

Camilla tog en bild på mej – jag försökte mej på nån selfie med kameran, men det blev bara pannkaka! Ungarna tyckte jag såg superskum ut när jag var sminkad, dom föredrar mej tydligen med mer ringar under ögonen och rosa hud lite här och där!

264

Dags för ett nytt försök på soff-fotografering.

269 Klick-klick sa det igen, och den här gången fick jag lov att pallra mej framför kamerorna och överlåta min kamera åt maken som tog en massa bilder bakom kulisserna.

321

Jag och dottern lekte teparty – riktigt som när man var liten och inte hade nåt riktigt te i kannorna!

337

Inte för att jag inte gillar te – jag älskar te! men just då hade vi råkat koka en sort som smakade vedervärdigt… Urk på burk vad äcklig den var. Så vi hade inget färdigt te i kannorna.

Men kombuchan var helt äkta! Och Camilla hade med sig bullor som fungerade både som en utmärkt ”photo prop” och som mutor för barnen att vara med på noterna när dom skulle fotas…!

355 Det var skoj att leka lite fotografering tillsammans med Camilla!

Det började som en sur och regnig dag, och det slutade som en helt annan rolig skojig dag!

Så kan det gå ibland om man klär upp sig, fixar till sig och till på köpet ska se glad ut inför kameran – man kan bli glad av sig själv! …fast egentligen var det nog mest det där snarvlandet som höjde humöret tror jag! Man blir ju på bra humör direkt av att få sitta och prata strunt och allvar i växthuset där det doftar underbart av citron tillsammans med en vän och en kanna nybryggt _gott_ te (kära maken hittade en annan sort i skåpet till sist!). Då blir det ibland en sån där perfekt sommardag, precis som det ser ut på bilderna.

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Brådis hela tiden – och så sorterar jag i mina bloggar igen

074

Håhå, vad det har varit bråttom den senaste tiden. Jag som trodde att jag skulle få lite lediga timmar nu när skolan började igen – tji fick jag! Fullt upp hela tiden, och har jag inte fullt upp så är nån unge sjuk. Det har lett till att jag inte alls har hunnit läsa ”mina” bloggar den här hösten – har sparat dom olästa för att en dag hinna sätta mej ner och bara njuta av bloggar, men jag märker att jag har lite dåligt samvete över att jag inte tittar in hos er som är mina bloggkompisar!

När jag satt och funderade på bloggar så slog det mej att jag borde bli bättre på att kategorisera bloggarna jag länkar till här på bloggen, så nu har jag lagt till en kategori som heter Svenskfinland. Den är definitivt under uppbyggnad, har inte alltid koll på vilka bloggar som är finlandssvenska nämligen, så om du finns på min länklista och inte finns under Svenskfinland-kategorin så blir jag jätteglad om du skriver en kommentar om det! Och om du annars också vill att jag skall länka så säg till – jag länkar speciellt gärna till er som är här inne och kommenterar! Lovar att jag skall bli bättre på att kommentera tillbaks jag också, men först måste läget lugna ner sig lite här på hemmaplan. Vi dricker spirulinasmoothies och hoppas hållas lite mer friska nu!

Ha en riktigt skön lördag – själv skall jag gå ut och göra lite reklam för min bok, och övriga familjen tänkte hålla loppis i grindöppningen!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

Tedags hos Tant Ninette – nu som bok!

01

För tre år sen träffade jag en ny kompis via bloggen, och tänk – redan första gången vi träffades så kom vi överens om att vi skulle göra en bok tillsammans (och jag skrev lite kryptiskt om det på bloggen!), och nu är den snart här! Vår bok, min och Camilla Hynynens dvs Kamomillas bok!

Vilken knäpp grej egentligen, att allra första gången man träffas bara få för sig sådär att man skall göra en bok!

”hörrdu, skulle du vilja göra en bok med mej?” sa hon

”Jajamen!” sa jag.

Vi hade liksom båda två alltid drömt om att ha en egen bok, så det sa bara klick och så satt pusselbitarna på rätt plats!

Sen gjorde vi en plan, och sen ändrade vi på planen hundra gånger, och resultatet blev vår alldeles nya bok som kommer att komma ut den 11. oktober, och den heter precis som min blogg Tedags hos Tant Ninette. Namnet sade på nåt sätt allt så vi höll det som titel och boken har vi fyllt med allt möjligt som jag grejar här hemma: vardagspynt, festfint och sen lite om vardagsfester också. Plus en hel del om värdet i att vara Tant och om att samla på stjärnstunder!

Ninette-Personlig-bild-bloggstorlek

Såhär fin blir jag när ett proffs som Kamomilla fotar mej! Vilken grej alltså – att ha en egen bok. Jag ser så fram emot att den kommer från tryckeriet, men redan nu vill vi dela med oss av en liten tjuvtitt på själva boken:

Boken kommer att kunna köpas via PayPal på våra bloggar och så i olika bokhandlar. Meddelar mer senare när alla detaljer klarnar.

Råkar du bo i södra Finland och känner för att komma på boksläpps-teparty hem till mej (och få dej en liten tjuvtitt också på hur vi bor på riktigt!) så klicka in på facebooksidan för eventet där du kan meddela att du deltar, plus förhandsbeställa ett signerat exemplar av boken ifall du inte kan komma!

(Det går också bra att förhandsbeställa boken via mail – tantninette(snabel-a)hotmail.com är min adress och creatella(snabel-a)parnet.fi är Camillas)

 

P.S. Tack till Kulturfonden för bidrag till boken! Tack till alla som hjälpt oss att fixa ihop den här boken – tack Jocke & Stella & ni som läst korrektur och ni som jag mailat till och bett om hjälp med boken. Det skulle inte ha varit möjligt att fixa en så fin bok utan all hjälp vi har fått – kärlek till er!
Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Lottas bokdiamant

Häromdagen hade jag besök av Lotta, som hade med sig den här fina bokdiamanten åt mej: 029 (3)

Man skulle tycka att vi båda två som bloggar skulle komma ihåg att ta några bilder också när vi träffades, men så bidde inte! I stället satt vi och snarvlade (snackade strunt) om allt mellan himmel och jord och så plötsligt var det dags för henne att åka hem.

035 (2) Det var verkligen en jättefin bokdiamant som jag fick! Den hänger hur fint som helst i vårt vardagsrum där det just nu råder brist på blommor eftersom jag glömde att förodla zinnior i år, och hösten tydligen plötsligt har bestämt sig för att infinna sig. Lotta gör såna här bokdiamanter tillsammans med dom som hon jobbar med på Butikken i Pargas. Man kan köpa såna här plus annat smått och gott fint i deras butik – bara att titta in uppför trapporna och se sig om vad dom har, eller kolla på deras facebooksida.

Tack för besöket Lotta, och tusen tack för den fina bokdiamanten!

P.S. Det är lätt att göra såna här bokdiamanter själv av gamla böcker – det är bara att vika sidorna och haka på en tråd och lite pärlor. Känner du dej lat och ändå vill ha en sån här fin diamant och gärna vill understödja Butikken så är det ännu bättre, för Butikkens verksamhet är minsann viktig och meningsfull här på vår lilla ort!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

Blogging – the cure for procrastination!

I was checking my blogstats just to see if anyone new was linking to me, and I happened to find a link to this: Your Home is Lovely – an interview with Joanna Thornhill

Here’s an excerpt:

What was one of the most inspiring spaces you saw when writing the book?

There were so many, but I think the home of Finnish blogger NinetteBahne had to be the one that really stopped me in my tracks. What she lacks in funds she more than makes up for in creativity. She pretty much made, repurposed or upcycled everything in her home – from her kitchen worktops to her patio paving bricks.

There was an old dress lying in her fabric pile when we went to photograph her place, and I used it in one of the shots to throw over a bedside stool. She liked it and vowed to sew it into a proper fitted cover. She did it, like, the next day. I’d have years of I’ve-got-no-time procrastination, despite the fact it probably only took her an hour or so. When I got home, I genuinely felt inspired to rethink a few of my own projects and came up with some crafty workarounds rather than simply outright replacing things I wasn’t happy with. I still have little ”what would Ninette do?” moments now before I resort to buying new stuff for my home. (For the whole text, click here)

It made me smile so much! To think that it was only last year that Jo & co were here and spent two days photographing and laughing and talking, and just having fun- it was so inspiring to have them here, and I’m so happy to hear that Jo was inspired as well!
The bedside stool that she talks about is this one:

 

Jo wanted to move it to get a better shot, but then she saw what I had really been using it for – to cover the ugliness of the wall behind it.

 

Jo loved the dress that I had lying around, and used it to cover the ugly stool and that was just such a great idea so I just had to sew it into a proper cover immediately! That is really my M.O. nowadays, to make all the craft projects I love immediately. Otherwise they tend only to end up as dusty pictures in my Pinterest folders. I used to be like everyone else and procrastinate, or to wait for us to be able to afford to buy the things that needed replacing, but then the economy hit us starting in 2008 just after we bought our house, and I had to do some serious soul searching. I had to come to terms with our economy being what it was, and me still wanting a nice house, or rather – a house that would fit in a interior magazine (or book!). So I started changing my thinking.I started to think more about how to create all the projects I wanted to do, instead of just buying them, and using only found objects and material or materials from flea markets.

I started slow (looking back it seems slow! nowadays I just do projects, all the time and sometimes for weeks at a time) with just the living room walls, and painted my own wallpaper. I was a bit apprehensive before starting, and even during painting – the whole project took a whole week, which I thought was a very long time back then. Then I blogged about it.

I can’t tell you how helpful the whole blogging-bit has been for my level of procrastination! For me it is such an inspiring thing, and something that gives me so much energy to be able to share with other like-minded souls – it is an extra bit of motivation for me, and every time I have made something that has really taken lots of energy and time, I feel such joy when I get to share it here on my blog. One such MAJOR project to share tomorrow! Major in that respect that I have spent loads of time and energy on this project, more than on almost any other project. Hopefully it will lead to more fun projects, and maybe all this blogging and crafting and having fun eventually will lead to a career of a sorts. If nothing else, at least I have all my blog posts as a memento of all the things I have made for my house, myself, my family and friends. And I definitely don’t procrastinate any longer!

 

On this page you can find out about where Jo’s lovely book is on sale, and yay, it is finally selling also in a book store that delivers to Finland! (no Sweden as of yet, but if you live in Denmark you can find the book here). You can find Joanna Thornhill’s blog here and the book is just full of great ideas for anyone who wants to create a lovely home on a small budget. I absolutely recommend it, not only because the book is full of pictures from our home, but also because of all the other great projects and ideas in it. It’s a book I would have wanted.

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Kolla vem som är i tidningen!

005 (2)

Så kom det äntligen ut – reportaget som Kamomilla gjorde hemma hos oss ifjol! Jag förstår nog att tidningen drog ut på det så länge – färgerna är ju alldeles fräscha och härliga och perfekta för ett sommarnummer. Den stora överraskningen för mej var 1. att vårt hus kom med på pärmen (jippii!) och 2. att jag också själv var med på pärmen! Det trodde jag inte, och det var ju en rolig överraskning!

 

 

Lomogram_2014-07-02_05-53-12-PM

Vi var på en liten miniferie till Helsingfors och i förrgår gick vi och kollade i tidningshyllorna eftersom jag visste att tidningen skulle komma ut, och där var vårt hem och där var jag på allra första sidan! Superkul! Kul också att tidningen var extra billig den här månaden, så kunde vi köpa nåt extra exemplar. Sen gick jag runt i stan och då råkade jag på den här reklamen i Forum:

812 Vilken grej alltså!

Ett mål uppnått i mitt liv: att ha ett hem som är fint trots att vi gör allting själva, och ha det så fint att det får plats i en inredningstidning! Hela åtta sidor blev det, med massor av fina foton från vårt hem.

004 (2)

Fotona var som jag nämnde tagna av Kamomilla och på hennes blogg hittar du några fler bilder från vårt hem. Resten finns i tidningen, dvs Unelmien Talo & Koti julinumret 2014.

 

P.S. Som en kompis konstaterade (och vi själva också): det ser alltså ovanligt städat ut, vårt hem, i tidningen! Sådär städigt är det inte annars, men vi passade på och hade Kamomilla här och fotade i samma veva som Strömsö var här och filmade (vilket också är anledningen till att vi hade så många blombuketter överallt). Hon fick fria händer att plocka fram och flytta undan så mycket hon bara ville och vi var inte hemma när hon fotade, så det var en överraskning för oss också att se hur vårt hem såg ut i artikeln. Jättekul att ha bildbevis på att det åtminstone en gång har sett städigt ut hemma hos oss!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

Somriga tösen med sin lyckoklöver

Kamomilla var hit i fredags och tog den sista bilden till boken (jippii!) och då passade hon och plåtade lite annat också, bland annat vår lilla skönhet som har odlat fram en alldeles egen och jättefin lyckoklöver som blommade så lägligt:

N-webb

Fler bilder finns på Kamomillas blogg.

P.S. Om du bor i Åboland och vill ha en fotograf som tar fina stämningsfulla bilder på barn så lönar det sig definitivt att anlita Kamomilla! Hon är populär så det gäller att vara ute i god tid och nappa henne nåt tag när hon har lite överlopps tid till porträttfotografering! Gå in på hennes hemsida så finns hennes info där. Och jag får såklart noll guldpengar av att göra reklam såhär – jag gör det helt frivilligt och utan uppmaning och såklart alldeles gratis! Heja dej, Kamomilla, du är bäst!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

Fem frågor- fem svar (utmanad!)

Fick en utmaning av Kamomilla och den här utmaningen ville jag gärna haka på! av nån anledning tycker jag om att svara på frågor på det här sättet har jag märkt…

1. Favoritfärg i inredningen?

Det varierar, men om jag skall ta min gamla goda favorit som kanske är lite otippad om man ser hur det ser ut hemma hos oss så är det grått! Grått är så himla bra till allt möjligt, ljusgrått till väggar, mellangrått till golv, mörkgrått till ett badrum kanske…? Jag gillar verkligen grått som bas, sen älskar jag ju i stort sett alla färger, så jag gillar att ha olika färger i olika rum, men favoritfärgen brukar variera. Den enda färgen som har varit någorlunda konstant under alla år (bortsett från min brun-beigea period i gymnasiet) är grått.

077 (3)

2. Designmöbel eller föremål som aldrig kommer till oss?

Ja, det finns många det! En som jag gärna skulle vilja ha är Svanen eller Ägget, men vi har inte plats för dom. Plus massor av designlampor. Vad jag inte gillar…? Hmm, kanske nån sån där Alvar Aalto-stol som finns i alla konferanssalar. Den är inte riktigt min grej. Ingen av Aalto-stolarna är riktigt min grej – pallarna och en del stolar med ryggstöd är lite för mycket skola för mej (finns i var och varannan skola känns det som ibland). Om jag hade en sån stol här hemma så skulle jag känna att jag måste måla om den, och då förlorar den säkert i värde också, så det skulle liksom inte vara nån point med det. Jag föredrar billiga loppisfynd i stället som jag får göra med vad jag vill!

3. Mest charmerande tv-figur?

Oj, vad svårt – mest fascinerande är lätt (t ex Walter White i Breaking Bad), men charmerande…? Nån programledare kanske…? Inte Ernst, jag har liksom aldrig riktigt fastnat för honom, även om jag har en inre Ernst som kommer fram när jag minst anar det! måste tänka…

Nu kom jag på det! Maria Sundblom-Lindberg såklart! Hon är charmerande som få, får en att riktigt slappna av och gör jättebra TV! (vi skall vara med i ett av hennes program om bl a barnuppfostran i höst!)

4. Favoritbakverk?

jag är rätt enkelspårig när det gäller sånt här. Gillar inte ett enda bakverk förutom en chokladkaka som jag åt en gång efter en kompis kalas. Den var verkligen superdupergod! Mörk choklad plus hallon var det, och inte alls för söt och sliskig eller mjölig eller nåt. Så av en lista på ett bakverk som jag gillar är det lätt att välja sin favorit för det är just den kakan!

5.Fem favoritbloggar?

Jättesvårt att välja bara fem! Jag har massor av favoritbloggar, en del som jag läser för inredningens skull (plus den goda boksmaken!), en del för pyssel, en del för filosoferande, en del bara för att jag gillar dom och vi liksom är kompisar vid det här laget, en del som jag gillar för att det är roligt att följa med hur en ny familj blir till och kanske få bidra med pepp när det känns jobbigt, en del för att jag känner dom och älskar att följa med deras liv såhär på nätet också. Alla bloggar läser jag för att få inspiration av olika slag! Och många är mina vänner, har blivit mina vänner eller kommer kanske att bli vänner. Det är det bästa med att blogga – att man kan få så mycket närhet och godhet såhär över nätet!

Jag vill utmana Åsa, Sarah, Caroline, Erica och Hanna  – är nyfiken på vad just ni tänker och tycker gällande dom här sakerna! (och det är alltid lika kul att få tips på nya bloggar tycker jag)

 

TV-tips – Lev mer på mindre!

Det är så himla kul när man ibland hittar nån annan som precis som man själv lever ett lite alternativt liv, inte den där vanliga medelSvenssonlivet med dubbla inkomster och stress, utan där man själv har valt ett annat alternativ och trotsat Jantelagen som säger att vi alla skall göra lika som alla andra.

Jag är privilegierad som har den möjligheten att jag kan välja, att vi kan välja att ha bara en inkomst i vår familj – det är minsann inte alla som kan det (t ex ensamförsörjare eller folk med för stort huslån). Men vi bor trots allt i välfärdssamhällen där allt fler skulle kunna välja att arbeta mindre om dom bara ville det. Precis som mina föräldrar gjorde i sin tid. Dom resonerade som jag och min man gör: det att ha barn i dagis och föra och hämta och stressa hit och dit – det kostar också. Att bara ha en inkomst innebär också mindre utgifter på olika områden. Man har kanske tid att odla mer själv, tid att köpa billigare varor när man har tid att välja, tid att vara hemma och så behöver man inte betala barnpassning.

En annan som också resonerar såhär är Maria Österåker. Hon skriver bloggen Lev Mer på Mindre (samma namn som boken som hon gav ut i ämnet), och nu finns det också en intervju med henne på nätet! Jippii! Klicka över dit och kolla in klippet!

Vinterpromenad

(medan det ännu var vinter! nu har den regnat bort. Tillfälligt). Jag gick mej ut och gå häromdagen och var på en liten fikastund hemma hos Sarah som bjöd på jättegod brownie och doptårta och härligt sällskap! sen hem och njuta av vintern medan den kom och vände av och an här i våra trakter.

085

073 (2)

069   094 096 116 123 126 134 140 157 (2) 169 171 179 182 187   192

191

 The other day I went for a walk through the lovely winter wonderland that suddenly appeared, and equally as suddenly disappeared. I had a cup of tea at Sarah’s place and then walked home in the wintry weather, taking as many wintery pictures as I could and really enjoying this little bout of winter. Now it is back to what I call Danish winter again, i.e. rainy and windy!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook