Alles Gute Vintage – Finlands antagligen bästa vintageshop!

Vi var en sväng till Kimitoönhäromdagen och på hemvägen bestämde vi oss för att sticka in till olika loppis ifall vi råkade hitta några loppisskyltar och ifall klockan inte blev för mycket. I allra sista minuten hittade vi en skylt som vi kört förbi flera gånger och varit lite nyfikna på. Det blev en lång bilfärd, och jag hann tänka många gånger att månne vi åker många kilometer helt i onödan nu, men till sist kom vi fram och det var minsann värt hela den långa bilfärden (som inte kändes så lång sett i backspegeln). Vi hittade nämligen fram till  Alles Gute Vintage – Finlands antagligen bästa vintageshop! Här snackar vi vintagemecka – en hel lada full med fina kläder, antikviteter och smågrejs. Här skulle man kunna gå hur många timmar som helst och bara njuta av allt det fina kände jag!

Jag pratade med ägaren Mika och han berättade att han och hans fru har åkt omkring på olika Vintagemässor och för några år sen skaffade dom den här byggnaden och fixade upp den till butik. Det är svårt att få tag på just vintage kläder, dvs kläder som redan har några år på nacken. Folk tenderar att slänga bort gamla kläder, medan man kan få tag på gamla möbler på auktioner. Så småningom har dom byggt upp ett nätverk av bekantas bekanta som vet att Alles Gute Vintage gärna köper in fina gamla kläder och på det sättet har dom lyckats samla ihop till den här otroligt fina butiken! Dom äldsta kläderna är från 1800-talet, men största delen är lite modernare. Teater- och filmproduktioner brukar komma hit och leta kläder, och det kan jag förstå!

Där fanns allt möjligt vintage som man kan tänkas vilja ha! Hattar i mängder, skor i mängder, långa stänger fulla av fina klänningar och en hel massa kläder för män. Hela nedre våningen var inredd och fixad så man kan gå runt och njuta och prova kläder om man vill, och när man var klar med den våningen fanns hela vinden kvar att botanisera i – lika fin den också. Från vinden kom man ut på gården där det också stod långa rader av kläder och grejs. Ett riktigt vintage paradis! Perfekt ställe för den som skall på en fest och behöver sig en speciell festklänning eller den som annars bara gillar estetiken hos gamla kläder.

177

204

201

136

138 (2)

145

146

148

154

155

156

160

166

164

 

Alles Gute Vintage hittar du på facebook – där finns också öppethållningstiderna som kan variera beroende på årstiden. Vi kom alltså körandes förbi helt av en slump och tänkte att det säkert var stängt, men eftersom det är ute på landet och dom själva bor där så kan dom ha öppet enligt kunderna. Det finns en skylt med telefonnumret på utanför shoppen så det är bara att ringa om man inte råkar hitta någon av ägarna. Järvenkyläntie 844 i Sagu är adressen. Priserna i butiken är riktigt skäliga priser (som tyvärr var för dyra för min budjet, som går ut på att fynda sånt som folk säljer för billigt!), dvs inte för dyrt och inte för billigt heller utan ungefär exakt vad allt är värt. Själv är jag ny ägare till en kristallkrona efter den här trippen! och jag som alltid har tyckt att såna är så tantiga…!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Viskväll på Café Hallonblad

Det lokala kvinnoförbundet ordnade en viskväll på Café Hallonblad och vi dök upp med hela vår brokiga familj.

369

Café Hallonblad är ett alldeles underbart café i vår lilla stad, med den bästa finaste bakgården i hela Pargas är jag alldeles säker på!

373

Blommorna i dom fina urnorna för genast tanken till Medelhavet 383

Det gör alla fina små detaljer också!  393

Rena rama Korsika! Precis såhär ser det ut på Korsika, med rappning som lite faller av – det är nåt vackert med förfall tycker jag, med plantor som växer upp mellan sprickor och växter som klänger och hänger och växer precis vad dom vill!

377

Ibland blir det lite för mycket med allt, med sommarlov och precis allt – då är det bra med en stor pappafamn!

398

Det var vår Bedste som visste om viskvällen och bjöd in oss – tack Bedste, det kändes verkligen som en riktig sommarkväll vid Medelhavet det här!

392

Jag och minstingen stod på trappan och lyssnade

395 (2)

Kvällens trubadur var Arto Rintamäki. Han sjöng bland annat Cornelis Wresvijk- & Vysotskylåtar, men när det var paus gick vi hem för ungarna behövde lite sova så vi hann inte med hela viskvällen. Superskön kväll ändå, en liten smula Medelhavet i lilla Pargas!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

En dag på grannön Nagu

Idag var vi på date, maken och jag! Fast han tog fram mobilen och kollade facebook så fort han hade chansen, vilket jag tolkar som ett tecken på att vi behöver åka oftare på date och verkligen bara titta varandra i ögonen och inte bara snacka om barnen utan ha riktiga samtalsämnen att snacka om!

224

Det är alltid lika härligt att åka ut i riktiga skärgården och bara njuta av dom härliga vyerna – sol, vind och vatten!

199

Vi gick oss en tur i Nagu gästhamn och åt goda abborrar till lunch

 

265

Sen kollade vi in lokala loppisen/antikhandeln

252

Massor av fina skatter som gärna hade fått komma med hem!

236

Sen var det dags för ett besök på ett av dom finaste caféen i hela skärgården – Lanterna

273

Lanterna är helt klart ett av mina favoritcaféer! Fullt av blommor och små pynt och grejs att titta på, och det känns inte pretentiöst eller nåt och bakverken är alla hemmagjorda (just nu bakade av Kamomillas dotter!) och smakar supergott, plus att dom har ekologiskt vittvin!

278

Man kan liksom inget annat än njuta när man är där!

283

Jag firade (äntligen!) lite semester en stund med ett glas vin och en chokladmuffins, och sen ett glas vin till för att kompensera när Kamomilla dök upp och maken käkade upp resten av min muffins!

285

Härliga vyer när man sitter där och njuter av sommarvärmen!

287

Kamomillas dotter serverade oss – hon är bara så underbar och god, precis som sina bakverk!

292

Det finns en liten konstateljé också där man kan beundra bland annat dom här roliga snögubbarna

211

Sen var det dags för lite bakluckeloppis

320

Vi köpte lite grejs, både Kamomilla och jag – bland annat sånt som vi skall ha till våra photoshoots och vår kommande utställning har vi planerat!

325

Jag fastnade på bild jag också – hade fullt upp med att pruta och shoppa så maken fick ha hand om kameran! Bra att lite fastna på bild själv också – jag har ett så dumt kamerasmil så jag behöver lite öva mej märker jag, ställa mej framför kameran också och inte bara bakom!

339

Kamomilla och ena sonen – så härligt att träffa er, hörrni!

351

Det var verkligen en riktig semestereftermiddag i Nagu idag! Det blir liksom alltid semester när man träffar vänner och får glömma bort vardagen en liten stund!

Jag kan verkligen rekommendera ett hopp över till grannön när man vill ha sig en liten smula semester! Det liksom räckte att bara få sitta på café och snarvla för att få lite semestermode i huvudet också och inte bara i kalendern!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

På besök i en helt fantastisk trädgård

Söndagen den 29.6. var det dags för det årliga evenemanget ”Öppna Trädgårdar”. Mina föräldrar hörde med mej om jag ville följa med dom och kolla på Gunilla och Sven Engbloms trädgård och klart jag ville! Vi var dit för två år sen och det var en helt fantastisk trädgård, så jag ville mer än gärna med och se hur trädgården hade utvecklats och få den där inspirationskicken som en vacker trädgård ger.

 

074

Härlig trädgård som ligger ute på landet – idylliskt!

059

Den här perennrabatten är ny och oj, vad jag gillade den! Ser ut som en sån där lång perennrabatt som man har i slottsträdgårdar eller Kongens Have eller nåt

062

Aklejorna blommade så fint

063

Spaljerade äppelträd – ett smart sätt att optimera fruktskörden

064

Jag älskar olika grässorter! En del av perennrabatten var fylld av såna

067

På ett annat ställe fanns olika röllekor. Jag har en röd rölleka i trädgården, nu börjar jag plötsligt känna att jag behöver rosa och gul rölleka också!

 

070

 

 

076

mina föräldrar + Sven Engblom som berättade om trädgården åt oss

082

Den japanska dammen var ny då för två år sen, ser så fin och prydlig ut

088

Japanska lönnar liksom!
Såna får gärna bo hemma hos oss också, i varje fall i mina drömmar

072

På andra sidan gången växte en hel hög med astilbe

096

Dom här två blommorna är Rodgersior berättade Sven. Såna vill både jag och mamma ha i våra trädgårdar, så dom ska vi hålla utkik efter! Härliga färger och härliga blad!

102

Det här var en liten blomma som jag tänkte att jag inte behövde skriva ner, för den kunde jag ju namnet på, men just nu är det som bortblåst! Vacker är den hursomhelst

112

Jag gillar dom där röda växterna som växer på stenarna

119

I köksträdgården hittade vi fingerborgsblommor som såg så fina ut

126

På väg bort från gården beundrade vi schersminen

Tusen tack för besöket Gunilla & Sven!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Helsingforsbesök

Tänk att man kan bo i ett land i nästan hela sitt liv utan att se mer än en bråkdel av alla finheter som här finns att erbjuda!

Det var lite den tanken som fick oss att dra till Helsingfors förra veckan, eller rättare sagt ett önskemål av en av ungarna som fyllde år. Jag frågade ungen vad han önskade sig till födelsedagen och han har så mycket grejer och saker och önskade sig inte nånting nytt alls (förutom en rå diamant!) så då frågade jag om han önskade sig nån upplevelse eller nåt i stället. ”Jag vill gärna se huvudstaden!” var hans kommentar. Gullunge ändå! Vi råkade ha både semester och bra väder och hotellpriserna är rätt så låga såhär års så vi tog och drog iväg till huvudstaden hela familjen.

(Bilresan gick förresten jättebra tack vare en ljudbok av Cressida Cowell – Hur du (nästan) korsar Atlanten, läst av den superskojiga Robert Gustavsson, tack för tipset J & R!)

Helsingforsbesök

Vi checkade in på Hotell Marski i centrala Helsingfors och så promenerade vi iväg till hamnen och tog båten till Sveaborg för en riktig rejäl turistdag.

Helsingforsbesök

Vi hann se Uspenskij-katedralen från båten, men den sevärdheten sparar vi till ett annat besök. Jag har själv aldrig varit in i den, så det ser jag fram emot en annan gång.

Helsingforsbesök

Följande dag var det födelsedagsdagen och vi tillbringade nästan halva dagen här på Heureka – vetenskapscentret för barnfamiljer. I Köpenhamn finns ett liknande centrum, Experimentarium, och i Stockholm tror jag motsvarigheten heter Tom Titts. Heureka var minst lika kul som Experimentarium, kanske snäppet bättre för arkitekturen kändes liten nyare och modernare med bättre luftkonditionering så man gick inte omkring i ett moln av barnfisar hela tiden…

Vi började att gå igenom utställningen Body Works, men den var lite väl läskig för mer än halva familjen så det blev att gå igenom den rätt så snabbt och inte stanna och se på alla dom ”uppstoppade” liken som fanns överallt. Våra  barn föredrar mumier kom vi fram till!

Helsingforsbesök

Sen var det dags för att experimentera! Egentligen var det väl tänkt att man skulle lära sig om tyngdkrafter och motstånd och alla möjliga fysikens lagar, men mina ungar (och jag själv!) var nog mera intresserade av att springa runt och trycka på knappar och se vad som hände än att fundera på varför saker och ting hände. Superkul! Jag låg på en spikmatta, vi fick testa en flygande matta, man kunde dra upp en liten bil med hjälp av vinscher och så kunde man pumpa luftbubblor i det här stora röret och sen få en raket att flyga upp i luften.

Helsingforsbesök

I ett rum fanns en stor svävande jordglob på vilken man kunde projicera olika saker. Se hur natt och dag rörde sig över jordklotet, årstider och sånt.

Helsingforsbesök

Det ingick i biljettpriset att man fick göra sitt eget mynt – det var verkligen en hit! Här på bilden ovan ser du hur ett av våra mynt ingraverades.

Helsingforsbesök

Det här var verkligen en kul souvenir att ha med hem!

Helsingforsbesök

Vi tog oss en paus utomhus och lekte med alla grejor som fanns därute.

Helsingforsbesök

Det var verkligen superkul!

Helsingforsbesök

Inne i vetenskapscentret kunde man cykla längs en lina i taket om man ville, men den biten hoppade vi alla över! Jag för att jag är så höjdrädd, maken för att han inte hann och ungarna för att dom inte var tillräckligt långa. Man skall vara minst 140 cm lång, och det var ingen av våra tack och lov, annars hade dom nog cyklat omkring där av och an hur mycket som helst.

Vi fick också testa på Barnens laboratorium, där hela familjen fick iföra sig labbrockar och sitta vid ett eget bord och utföra experiment. Vi fick lära oss om densitet, eller tja, vi kan ju låtsas att vi lärde oss om densitet – i själva verket hade vi bara en massa kul med vatten, socker och karamellfärger!

Helsingforsbesök

Sen var det dags att se lite mer av Helsingfors. Tre smeder är en känd skulptur i centrala Helsingfors. Gjorde inget särskilt intryck på under 140 centimeters gänget.

Helsingforsbesök

Härligt skyltfönster som jag bara måste stå och sukta lite över! Sen såg jag att det såklart var Minna Parikka – hennes skor är alldeles underbara, och om jag bara kunde gå med högklackade skor skulle jag panta burkar och sälja grejer på loppis tills jag hade råd med ett par! Som tur är för min familj så har jag dåliga knän och kan bara gå med fotvänliga skor, så vi använde våra loppispengar på Helsingforsresan i stället. Men man kan ju alltid drömma! jag vet inte vad det är med mej, jag har aldrig varit skotokig eller nåt, men dom här Minna Parikka-skorna – dom bara väcker min fantasi på ett sätt som inga andra skor gör.

Helsingforsbesök

Tillbaks till seriös sightseeing igen – så var det dags för Senatstorget och Domkyrkan.

Helsingforsbesök

Det tog inte lång tid så tyckte ungarna att dom hade sett Domkyrkan. Typ upp för trapporna, gå lite runt och så var det det. Själv var jag impad av hur fin kyrkan var – jag har aldrig nånsin sett på den med turistögon förut och nu kändes det som att vara nånstans utomlands vid en mäktig kyrkobyggnad som kändes som om nån försökt att lite återskapa antikens Roms pompa och ståt mitt i en skärgårdshuvudstad, med nån slags 1800-talsstuk på det.

Helsingforsbesök

Stämningsfullt och fint!

Helsingforsbesök

Inne i kyrkan hade vi lite tur för där satt nån och övade inför en orgelkonsert så vi fick höra fantastiskt fin orgelmusik. Det måste vara det bästa sättet att uppleva kyrkan på tänker jag – till tonerna av Bach på kyrkoorgeln.

Helsingforsbesök

Fantastiskt fint på utsidan också, med en närmast utländsk vy just denna dag med diset som hade lagt sig i horisonten.

Helsingforsbesök

På stan var det nån performance eller nåt på gång. Varm skön sommarkväll som vi avslutade med familjemiddag på Amarillo med jättebra service inklusive personal som försökte prata svenska och hämtade pennor och papper åt ungarna att underhålla sig med medan vi väntade på maten.

Helsingforsbesök

Nästa dag var det dags för ett besök i Tempelplatsens Kyrka – minst lika fin kyrka som domkyrkan, men inte alls lika stämningsfullt. Hela kyrkan var alldeles fullproppad med turister, så mycket så luften var alldeles fadd.

Helsingforsbesök

Det var lite synd för kyrkan är en fantastisk byggnad. Den är en av Helsingfors mest besökta turistattraktioner och det med rätta – här har arkitekterna minsann funderat över vad en kyrka är och skall symbolisera och hur en sån byggnad passar in i den finska naturen (mitt inne i en storstad, ironiskt nog!). Jag hade minnen av att ha gått omkring här som liten och tyckt det  var supertråkigt för dom vuxna ville gå runt och njuta av byggnaden och jag ville bara vidare till Högholmen eller nåt sånt, men i dom minnena var det alldeles folktomt här och vi gick helt ensamma runt i tystnaden. Nu hade dom en pianist som spelade, antagligen för att kompensera för turistsorlet eller nåt, och gav inte alls den där allvarliga, seriösa, nästan lite skrämmande känslan som jag hade som barn.

Helsingforsbesök

Som vuxen kändes kyrkan mycket mindre och som ett ställe som taget ur nån finländsk mytologi eller nåt.

Helsingforsbesök

Sen var det dags att åka hem igen. Vi hade verkligen en jättekul resa, och det var inte alls dumt det här att vara turister i sitt eget hemland! Det var nästan som att vara utomlands ändå, folk förstod inte alltid vad vi sade, vi gick omkring med kameror och plåtade överallt, vi sov på hotell och åt på restauranger inklusive en massa snabbmatsställen och barnen fick äta så mycket glass dom orkade. Det fanns horder av turister överallt och vi var på nåt sätt en del av just turistgänget och det kändes riktigt bra.

Ett besök på Sveaborg

Häromdagen åkte vi på en improviserad liten turistresa till Helsingfors. Vårt första turistmål var Sveaborg.

Sveaborg är en 1700-tals fästning som är upptagen på Unescos världsarvslista, och det enda jag visste innan vi besökte stället var att det här skulle vara den fästningen som skulle hindra ryssarna från att inta Finland och att det inte gick så bra. 1808 överlämnade kommendören på Sveaborg fästningen till ryssarna och Finland blev ryskt. Jag såg fram emot att få en mer nyanserad bild av historien, och det kan bra hända att man fick en större inblick i historien om man gick på nån av de guidade turerna (en på svenska varje dag) eller besökte muséet, men vi var på familjesemester med barnen som guider så det blev att hållas långt borta från det mörka muséet och i stället gå omkring på vallarna och ner i gångarna. I stället fick jag min info om Sveaborg via kära internet när vi kom hem (t ex här).

Sveaborg

Vi anlände till Sveaborg med en liten färja som trafikerade i sakta mak till huvudön. Väl framme möttes vi av en härlig skön skärgårdsö fylld av gamla fästningar och 1700 & 1800-tals hus och till vår förvåning en massa boningshus som tydligen var alldeles bebodda året om! Det finns en hel del mänskor som bor därute mitt i all den där härliga romantiska märkliga prakten, och flera hundra som jobbar på själva området. Måste vara en av världens vackraste arbetsplatser!

Sveaborg

Vi var lite hungriga så vi började vår utforskningsfärd med att styra kosan mot leksaksmuséet.

Sveaborg

Leksaksmuséet hade ett mysigt litet café med massor av gamla tekannor och samovarer och böcker och retrogrejer.

Sveaborg

God mat hade dom också, vi mumsade mer än gärna i oss det som bjöds!

Sveaborg

Själva muséet var rätt så litet, och det var inte tillåtet att fotografera där så du får se en bild på min goda spenatpaj i stället!

Ungarna tröttnade rätt så fort på muséet, som jag tror främst tilltalar nån riktigt entusiastisk leksakssamlare eller äldre mänskor som blir nostalgiska över leksaker dom hade när dom var små. Ja, och kanske dockhusknäppisar som jag. Själv hade jag gärna sett lite närmare på alla grejorna, men ungarna hade som sagt bråttom därifrån så vi begav oss rätt så snart ut i solljuset och hettan igen.

Sveaborg

Vi strosade omkring på den nordöstra ön och överallt kryllade det av turister som liksom vi hade hittat dit.

Sveaborg

Det som gjorde hela området så fascinerande var hur naturen var närvarande precis överallt. Det var som om man hade tagit gamla 1700-tals ruiner och bara låtit dom växa över, men samtidigt lyckats kombinera det med muséer och caféer och till och med en matbutik (praktiskt och bra för oss som hade glömt att köpa in innan vi åkte dit ut).

Sveaborg

Vi lämnade  så småningom den nordöstra ön och begav oss söderut mot dom mera spännande trakterna.

Sveaborg

Här började den egentliga fästningen, eller i varje fall ur våra ögon sett. Såg ut som nån gammal borg ur nån saga. Helt underbart!

Sveaborg

Vi gick både i och utanpå murarna, och allting var sådär lagom övervuxet och vilt så det kändes nästan overkligt.

Sveaborg

Sen träffade vi på den här 1700-tals damen som smygtittade på ett gäng turister. Sveaborg

Det var tydligen nån specialguidad tur eller teaterföreställning eller nåt som fått sällskap av en herreman som sen träffade på damen bakom trädet. Dom snackade nåt om kungen hörde jag – kungen på den tiden då Sveaborg byggdes var Gustav III. Sveaborg

Inne i murarna fick vi pauser från hettan utomhus. Det var en riktigt varm sommardag! Sveaborg

I en av murarna satt den här herremannen och väntade på nånting. Sveaborg

Vi gick vidare och gick förbi en badstrand. Sveaborg

På sydspetsen såg befästningsverket mest ut som hobbithus  tyckte vi alla. Sveaborg

Där satte vi oss ner precis som alla andra och hade  picknick Sveaborg

Ungarna matade några småfåglar, men måsmobbarna kom och jagade bort småfåglarna och tog maten av dom. Perfekt måltidsunderhållning för vårt gäng! Sveaborg

Sen var det dags att kika lite närmare på alla kanoner.

Sveaborg byggdes för att Ryssland började bli så mäktigt i öst i och med att staden St Petersburg grundades och därmed kände man i Sverige på sig att man behövde befästa östgränsen lite bättre. Sen gick det ju inte bättre än att fästningen föll i finska kriget (som var en följd av Napoleons härjningar ute i Europa) efter förhandlingar med dom omringande ryssarna. Befästningen blev bombarderad också under krimkriget, men ingenting av det här visste vi när vi gick häromkring. Ingenstans fanns det skyltar eller nåt som skulle tyda på att fästningen nånsing hade använts för militära ändamål – det enda krigiska som syntes var kanonerna. Resten var bara idyll och hobbitby. Sveaborg

Vi gick vidare längs vallarna som var alldeles underbara att gå på Sveaborg

Nedanför vallarna låg folk och solade på klipporna Sveaborg

När man såg söderut var det som att se en vanlig skärgårdsvy, men från en helt fantastisk utsiktspunkt Sveaborg

Här hölls tusentals mänskor fångna under finska inbördeskriget i början av 1900-talet. Många av dom mänskorna dog här  – hela inbördeskriget är en enda skamfläck i Finlands historia, med hur mycket hemskheter som helst som begicks. I ungefär samma veva (Finland hade strax innan blivit självständigt) bytte fästningen namn från det svenska Sveaborg/Viapori till Suomenlinna (Finlands borg) som lät mer fosterländskt tyckte man. Sveaborg

Här står den gamla borgen kvar ändå, oberoende av vilket namn den har. Sveaborg

Vi var definitivt inte dom enda mänskorna på Sveaborg den här dagen! Sveaborg är en av dom mest besökta turistattraktionerna i Helsingfors (med rätta!) och besöks både av turister, folk som vill bada, picknickgäng och tydligen massor av romantiskt lagda personer som satt och hånglade i vart och vartannat buskage kändes det som…! Sveaborg

Trots det så var det rätt så folktomt på sina ställen – stället är inte precis i minsta laget

Sveaborg

Fullt av vyer som väckte fantasin

Sveaborg

För mej och största delen av min familj var det här första besöket på Sveaborg. Det har av nån anledning aldrig blivit av att åka ut dit, antagligen för att man helst skall vara en hel dag på Sveaborg för att verkligen hinna njuta av stället och vi brukar bara uträtta ärenden eller hälsa på folk eller nåt sånt när vi är till Helsingfors. Vi åkte dessutom oftare till Stockholm när jag var liten, så jag känner bättre den svenska huvudstaden än den finska.

Sveaborg

Men nu var det dags för oss att vara lite kulturella och lära känna hemlandet lika bra!

Sveaborg

Inne i gångarna var det spännande och ibland också lite kusligt

Sveaborg

Svalt och skönt var det också, så jag gick mer än gärna omkring här på upptäcksfärder

Sveaborg

Överallt fanns det stora saltbeläggningar som uppstått under årens gång

Sveaborg

Här skulle man definitivt inte vilja sitta fängslad! Eller bli beskjuten från havet – fy vad läskigt det skulle ha känts!

Sveaborg

Växtligheten fanns överallt – till och med i små skrävor i murarna växte det blommor

Sveaborg

Sen hittade vi oss ett stycke u-båtsmuseum. Det var jättespännande tyckte vi vuxna, medan ungarna mest sprang igenom båten och så var det det.

I den här båten jobbade 20 man åt gången och oj vad trångt dom hade och vilket oljud maskinerna måste ha fört. Att vara ubåtspersonal är definitivt inte nånting för folk med klaustrofobi!

Sveaborg

Till sist gick vi en sväng och hittade Ehrensvärds gravmonument, dvs gubben som uppförde Sveaborg. Det var pampigt och ganska fult tyckte vi vuxna, så vi drog rätt så fort iväg till mer spännande ställen.

Sveaborg

tillbaks en sista gång i gångarna, bara för att det var så kul!

Sveaborg

Så småningom var det dags att ta färjan tillbaks till Helsingfors. Fast inte den här färjan…! (Sverigebåtarna går precis bredvid fästningen). Vår lilla färja var en liten tvåvåningssak med ölservering.

Sveaborg

Det var den dagen på Sveaborg det. Ett minne för livet för hela familjen, och verkligen ett ställe värt att ses! Vi rekommenderar det varmt åt alla som bara kan och orkar promenera – det lönar sig att gå runt överallt och man tillbringar lätt en hel dag här så det gäller att ha knän och leder i skick. Det finns restauranger och glassställen och toaletter lite överallt, så det funkade bra att åka dit ut fastän vi inte hade nån större picknickkorg med oss, fast en egen picknickkorg och lite baddräkter och sånt hade inte suttit illa det heller. Eller barnfritt och en flaska champagne och jordgubbar!

Kimitosemester

När meteorologerna äntligen lovade två dar med solsken tog vi och packade ihop familjen och hoppade i bilen och körde till en av grannöarna, Kimito.

Vi gjorde megamånga exotiska saker på vår semester, testade bland annat lekparken i Dalsbruk, såg på sopbilen en kvart, köpte färdigmat och kissade i skogen. Väldigt exotiskt!

Annat sevärt: Måsarna som ville snatta pizzabitar av oss!

vi åt supergoda pizzor i Dalsbruk

Sen gick vi en sväng i hamnen och såg på båtar och plockade stenar

Det blev plockat många stenar. Vi hittade massor av fina stenar, delar av slaggstenar som glittrade fint i blått och grönt. Dom gamla byggnaderna glittrade fint dom också, gjorda av just såna slaggstenar.

 Sen  gick vi på några loppisar, köpte lite ärter och åt en glass.

En tur på stranden blev det också, och det jag längtat efter hela sommaren  – att få sitta ner i lugn och ro och läsa en Fantomentidning!

Vi åkte många kilometrar på vår Kimitoresa

Vi besökte en massa olika loppisar och fyndade bland annat Kalle Anka-tidningar och hockeyhjälmar. Besökte också Tjuda skola, men det var närmast en antikhandel och inte så mycket loppis. Fast dom lär ha riktig loppis ibland också.

Verkade inte hindra dom rika Hesaborna som shoppade loss bara värre! Vi fattiga/snåla lantisar drog vidare och shoppade på billigare loppisar i stället 🙂 (plus att vi har hemma i vårt garage en massa av det som dom sålde – jag var på jakt efter knoppar till ett skåp, men just såna hade dom inte. Däremot gamla nycklar för 2,50 euro styck…)

Sen gick jag och en av pojkarna till Kimito kyrka

Det var fint och stämningsfullt och vi såg en stund på gravarna efter dom som stupade i kriget (dvs andra världskriget). Efter det en lång diskussion om varför det finns krig och sonen hade en massa ideer hur man kan få världen att sluta kriga. Det ingick nån slags tankemaskin från Molly Moon-böckerna, tror inte det är så lättgenomförbart tyvärr!

Jag satte på min autopilot (aha, jaha, just det ja etc :)) och gick omkring och läste gravstenar.

Vi bodde supermysigt i min svärmors Kimitohus. Barnen hade skoj och lekte pirater i övre våningen och jag hann till och med läsa en roman från början till slut!

Sen var det dags att åka hem igen.

Vi  tog en omväg hem och åkte färja. Svalorna hade byggt bo under styrhytten på färjan.

Vilka resenärer svalungarna blir redan i unga år! Där åker dom av och an över sjön hela tiden och föräldrarna har fullt sjå att mata dom.

En tur förbi Westers blev det också, sen åkte vi hem och hade det lugnt och skönt med sovande barn i baksätet.

Enda bilden på semesterfirande mamman! En mycket mer utvilad mamma som kom hem med nackspärr, men glad ändå! 🙂

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook