Rasism i barnens vardag – Hem och Skola-intervju

För ett tag sen hade vi besök av en journalist från tidningen Hem och Skola. Vi pratade om rasism och vad man som fostrare kan göra för att bidra till en bättre vardag för alla barn, och det var verkligen en jättehärlig intervju!

Inte bästa bilden på oss precis, men man måste väl se lite allvarlig och rosa ut när man talar om allvarliga ämnen som hudfärg! 🙂

Nu är tidningen ute i skolorna, med artikeln som lite visar vad Niklas och jag tänker och tycker om saken.

Det känns jättebra att få vara med och bidra till att sprida lite kunskap om det här ämnet. Jag vet att våra barn är tacksamma över det (och tycker det är superpinsamt att vi outade oss själva som Pokemon Go-spelare! Jag är btw level 40!). Jag hoppas det bidrar till fruktsamma diskussioner i många hem, och att nästa generationer växer upp med större tolerans än vad min generation gjorde.

”When you know better, you do better”

Här kan du läsa artikeln.

 

RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

”Det behöver inte vara perfekt” – det är vår trädgård det!

040

Så var det dags för ännu ett reportage hemma hos oss – den här gången i senaste numret av tidningen Viherpiha. 044 (2)

Ifjol hade vi besök av trevliga Heidi och Teija och nu fick vi äntligen se reportaget i tidningen. Jag måste säga – vår trädgård ser ju faktiskt riktigt inbjudande ut! 047

Önskar den såg ut såhär året om faktiskt! …snart, snart måste det ju bli varmt – det har redan blivit lite soligt idag, så vi hoppas alla att snart sitta därute och njuta i soffan vid gästhuset eller äta frukost nedanför köksfönstret…!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Trädgårdspyssel i Unelmien Talo & Koti – en härlig solig sommardag!

Förra sommaren hade vi besök av Camilla Hynynen och hennes kamera en av de få riktigt somriga sommardagarna. En sån där dag som blir både undebar på riktigt och på bild, så där kan man prata om bra tajming!

021

Dagen innan vi klippte dotterns hår kort! Man ser inte riktigt snäckhårbandet så tydligt i reportaget (klicka på länken så ser du inlägget jag gjorde om det) 024

Tänk så grönt det var ändå! Just nu växer det ingenting i trädgården förutom några snödroppar och vintergäck. 029

Jag längtar till att få sitta här i växthuset igen och dricka te och läsa böcker! Och njuta av citronblommorna på citronträdet, som just nu står inne i köket och doftar gott. 030

Fler bilder hittar du hos Camilla Hynynen, och reportaget finns i Unelmien Talo & Koti, aprilnumret som är ute i butikerna just nu.

 

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Kolla vems hem som är i senaste numret av Drömhem & Trädgård!

002

Det var ett tag sen dom här fotona togs och jag hade ingen aning om när dom skulle publiceras!

Det v ar verkligen en rolig överraskning när jag igår fick ett meddelande om att en väninna hade sett en bekant färgglad familj i en tidning!  Där är ju vi i tidningen, minus äldsta sonen som var på scoutläger eller nåt sånt just den dagen, och vilken härlig rubrik också!

004

Känns verkligen jättekul och bilderna är så fina!

Bidlerna tog Camilla Hynynen och det är också hon som har skrivit texten.

005

Titta så fint det ser ut hemma hos oss! (bilderna är tagna den där ena dagen det där året då vi hade det städigt!)

Jag gillar också jättemycket citaten som dom har plockat ur texten.

008 (3)

Känns helt ofattbart fantastiskt att ha sitt eget hem med Drömhem & Trädgård!

Tänk, då för en 10 år sen eller så så läste vi inredningstidningar från pärm  till pärm och dagdrömde om hur vi ville att vårt hus skulle se ut. Jag sa till Niklas att mitt mål var att ha ett hus som platsade i en inredningstidning, dvs att det fanns nåt spännande att se på överallt i hela huset, och det har vi minsann nu med besked! Vårt hus är minsann en källa till extra energi för hela familjen. Här finns plats för oss alla och en känsla som passar oss, plus massor av kul att se på så att jag aldrig tröttnar.

Det är kul att veta lite hur det går till bakom kulisserna på såna här reportage och också se hur mycket som har ändrats på dom två åren sen bilderna togs. En del saker är sig lika som den rosa hallfärgen, men annat har ändrat. Speciellt städläget! såhär städat har nog huset varit exakt bara den där dagen då bilderna togs (dagen innan vi hade Strömsö här och filmade och två dar innan Niklas 40-årskalas – vi slog många flugor i en smäll!). Ja, jag skulle själv vilja bo i huset i reportaget…!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Allt om Trädgård – Camillas foton!

Oj, vad kul det är med det här Allt om Trädgård-reportaget! Jag har bläddrat igenom det gång på gång, och njuter av bilderna och texten och det känns fortfarande helt overkligt att det faktiskt är vår trädgård med i tidningen! Inte alltid lilla Pargas finns med i såna stora tidningar, och det känns jättekul att få vara med och representera vår ort på det här sättet!

Foto: Camilla Hynynen

Camilla har lagt ut fler bilder på sin blogg, så hoppa över dit så kan du se några bilder som inte kom med i reportaget!

 

Our garden is in the biggest gardening magazine in the Nordic countries – Allt om Trädgård. Go visit Camilla Hynynen, who wrote and took the pictures for the story, to see more pictures from our garden!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Vår trädgård med i Allt om Trädgård!

005

Vissa saker drömmer man om i åratal, andra saker ids man inte ens drömma om för man tror inte att det nånsin ska gå att förverkliga. En sån dröm har precis gått i uppfyllelse, för sen igår är vår trädgård med i senaste numret av Allt om Trädgård!

007 (4)

Jag har läst Allt om Trädgård ända sen jag var tonåring och riktigt lusläst tidningarna från pärm till pärm. Suttit med anteckningsblock och antecknat och letat upp frön på nätet efter rekommendationer och planerat och dagdrömt om kommande trädgårdar, och till sist så hade jag en alldeles egen trädgård att experimentera i.

WP_20140627_034

Till på köpet hade jag vid det laget en fotografväninna som kom förbi en dag och sa att vi kan väl göra ett trädgårdsreportage, så vi tog och gjorde ett sånt, bara sådär på skoj för hon hade ingen tidning på lut och visste inte om nån ville ha reportaget eller inte. Jag råkade ha tvätten ute och torka den dagen och det såg verkligen jättemysigt ut i trädgården, trots alla ogräs, och sen pang! så köpte Allt om Trädgård-reportaget!

009

Jag var så glad, så glad, det var verkligen som en önskedröm som jag inte hade vågat drömma om ens!  Kanske svårt att fatta om man inte är trädgårdsfantast som jag, men det är nästan lika bra som om jag hade hamnat i Fantomentidningen alltså! Då förstår ni!

 

WP_20140627_039

Såhär skulle jag göra just nu om jag kunde hjula!

 

Här kommer lite bilder från fotograferingstillfället:

WP_20140627_023     007 (5)   010 (2) 012 (2) 058

 

Reportaget är gjort av Camilla Hynynen – som numera bor i Pargas, jippi! Vilket knepande och knåpande det var tidigare att få våra tidtabeller att gå ihop, men nu borde det gå lättare – onwards and upwards mot nya projekt!

Tidningen heter alltså Allt om Trädgård och finns att köpa i alla möjliga butiker – det är Nordens största trädgårdstidning!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Här går det undan!

024 (2)

Åh, vad vi har roligt på vinterferien! Barnen hålls underhållna av diverse släktingar alternativt läger, och jag och kära maken får hålla på med ett av våra gemensamma intressen: att renovera. Jag fick till och med riva lite tak och väggar, sånt gillar jag!

037 (2)

Det som är ännu mer kul är att det visade sig att taket under kartongen var helt underbart! Breda gamla brädor och här har funnits några slags takbjälkar som vi ska se om vi kan fixa till på nytt. Idag ska jag ta loss resten av kartongen och se vad som finns därunder, och sen ska det gamla badrumsgolvet försvinna för här – här skall mitt nya pysselrum finnas! Med hoplappade golv och tak och synliga rester efter huset som det var förr, för det här är i själva verket vårt hus kärna. Det är från det här rummet som vårt hus har börjat växa – häftigt att tänka på!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Det var lite kul att få vara i tidningen!

Den största finlandssvenska dagstidningen heter Hufvudstadsbladet och när Fredrika som jobbar frilans kontaktade oss och ville göra en grej för just Husis, så sade vi genast ja! Hon kom hit och intervjuade både mej och Kamomilla, och sen gick vi husesyn och snackade feminism och resultatet blev en alldeles härlig artikel i Husis i lördags!

034

Det bästa var att vi har fått så fin feedback på artikeln efteråt! Släkt och vänner är glada, helt främmande mänskor har tagit kontakt och varit uppmuntrande och sporrande gällande vår familjesystem. Sånt blir man ju verkligen glad av!

Alla Fredrikas bilder eller hela långa text rymdes inte med i tidningen (så brukar det vara), men det var minsann kul att få visa upp ett helt uppslag åt min 90-åriga farmor i lördags! Gissa om hon var stolt! Det var nästan lika bra som att vara med i lokaltidningen har jag för mej! (lokaltidningen är nästan helig här som vi bor – ALLA läser den, ofta från pärm till pärm)

Jag kommer minsann att leva länge på Fredrikas fina beskrivning av vårt hus – kolla på det här:

”Huset ligger likt Villa Villekulla inbäddat bland kontiga lönnar ett stycke från Pargas stenkyrka i den mest romantiska delen av Gamla Malmen. På insidan möts årtionden, färger, mönster och stilar fritt utan gränser och stämningen är som en fusion av Berlins gatukonst och virkad tantromantik”

– så fint skrivet! Tänk att det är vårt hus som beskrivs!

Det blev minsann en härlig text med roliga inslag, och en del kul rymdes inte med som t ex  att jag önskar mej en egen fantomengrotta plus alla möjliga fina bilder, och sen en lång diskussion vi hade om jobb förr i tiden och jobb idag. Jag tycker nämligen det är knäppt att man har ändrat definitionen av vad som är arbete (nuförtiden: sånt som är avlönat tidigare: sånt som man gjorde för att få huset/gården/familjen att hållas rullande), men inte alla talesätt och idéer om att arbete är det viktigaste, vilket har lett till att dom som liksom jag gör en hel massa arbete i tidigare tiders hänseende, inte räknas som såna som jobbar med det moderna samhällets definition. Det finns så mycket fördomar och förutfattade meningar om folk som är hemma med barn – en del tror att man lever nån slags lyxtillvaro till och med, som nån slags fantasibild av en 1950-tals husfru.

Jag tror en del människor blandar ihop estetik med ideal. Bara för att nån gillar retromönster och förkläden och att baka cupcakes och 50-talsestetik betyder inte att man vill leva som på den tiden! Lika lite som om man gillar 1700-tals klänningar och möbler – man vill knappast bo på 1700-talet ändå! (korsetter och inga underkläder – huvaligen!) Jag själv råkar inte vara en sån där som klär sig i 50-talskläder, är för lat för att klä mej i annat än slarviga byxor och t-shirts, och inte är jag en ung  tjej heller vilket många som anklagas för att försöka få tillbaks nån slags fantasibild av 50-talet är, men jag kan känna av dom där vibbarna från folk som tycker det är bakåtsträvande att vara hemma med barn. Det är definitivt inte bakåtsträvande tycker jag! Om något så är det normbrytande just nu, för normen i vårt samhälle är att båda föräldrarna skall jobba. Hela samhället är uppbyggt kring idén att båda föräldrarna arbetar, vi har t ex ingen sambeskattning som man har i en del andra länder. Dessutom – när har det nånsin varit så att alla hemmafruar har varit några sorts lyxhustruar? Det har säkert funnits den del som har haft nån slags lyxtillvaro, det har ju funnits en överklass, men största delen har jobbat och slitit hårt från morgon till kväll. Sen när kvinnorna begav sig ut i arbetslivet så blev dom i praktiken dubbelarbetande, och skulle klara av att sköta både jobb och hem.

Jag och min man, vi är ett team. Vi delar på arbete, hemarbete, uppfostran, praktiska göromål. En är bättre på vissa saker, en annan på andra saker. Vi fattar alla större beslut gällande hemmet och barnen gemensamt. Jag har huvudsakliga ansvaret för inredning och projektledning – det är mitt naturliga område, det är det jag är medfött bra på. Maken har hand om att bromsa mej och mina värsta idéer, att bygga och göra såna praktiska saker som kräver fysisk styrka. Det är det som han är bra på. Tillsammans blir teamet starkare genom att alla får sköta den del dom är speciellt bra på, och allt sånt som t ex städning som vi är lika dåliga på det delar vi på. Det bästa är att teamet håller på och utökas hela tiden, för barnen blir större och större och får mer ansvar hela tiden, så nuförtiden är det faktiskt hela familjen som sköter städningen (och snart tvätten) – det är nog drömmen det, att leva i en familj på fem där alla drar sitt strå till stacken!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Kolla vem som är i tidningen!

005 (2)

Så kom det äntligen ut – reportaget som Kamomilla gjorde hemma hos oss ifjol! Jag förstår nog att tidningen drog ut på det så länge – färgerna är ju alldeles fräscha och härliga och perfekta för ett sommarnummer. Den stora överraskningen för mej var 1. att vårt hus kom med på pärmen (jippii!) och 2. att jag också själv var med på pärmen! Det trodde jag inte, och det var ju en rolig överraskning!

 

 

Lomogram_2014-07-02_05-53-12-PM

Vi var på en liten miniferie till Helsingfors och i förrgår gick vi och kollade i tidningshyllorna eftersom jag visste att tidningen skulle komma ut, och där var vårt hem och där var jag på allra första sidan! Superkul! Kul också att tidningen var extra billig den här månaden, så kunde vi köpa nåt extra exemplar. Sen gick jag runt i stan och då råkade jag på den här reklamen i Forum:

812 Vilken grej alltså!

Ett mål uppnått i mitt liv: att ha ett hem som är fint trots att vi gör allting själva, och ha det så fint att det får plats i en inredningstidning! Hela åtta sidor blev det, med massor av fina foton från vårt hem.

004 (2)

Fotona var som jag nämnde tagna av Kamomilla och på hennes blogg hittar du några fler bilder från vårt hem. Resten finns i tidningen, dvs Unelmien Talo & Koti julinumret 2014.

 

P.S. Som en kompis konstaterade (och vi själva också): det ser alltså ovanligt städat ut, vårt hem, i tidningen! Sådär städigt är det inte annars, men vi passade på och hade Kamomilla här och fotade i samma veva som Strömsö var här och filmade (vilket också är anledningen till att vi hade så många blombuketter överallt). Hon fick fria händer att plocka fram och flytta undan så mycket hon bara ville och vi var inte hemma när hon fotade, så det var en överraskning för oss också att se hur vårt hem såg ut i artikeln. Jättekul att ha bildbevis på att det åtminstone en gång har sett städigt ut hemma hos oss!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook