Tårtan & bilkraschen (av det ofarligare slaget)

För ett  tag sen frågade en väninna om jag kunde baka en tårta till hennes sons födelsedag. Jättegärna! sa jag. Jag älskar att göra tårtor, men gör det alltför sällan – det är inte så ofta som man har så många gäster bjudna att det lönar sig att göra en tårta, så när jag får chansen att baka en tårta så tar jag den.

Jag hade iofs rätt så bråttom med julmarknaden, men tänkte att med god planering så går det nog bra. Jag brukar göra två basic tårtor – en vitchoklad med aprikos och en mörkchoklad också med aprikos (dvs en Sachertårta) och täcka dom med en italiensk smörkräm. Bägge tårtor går bra att göra i förväg, dom smakar i själva verket bäst när dom har fått stå och dra i sig aprikosen 3 dagar ungefär, så jag hade hur mycket tid som helst att både fixa till marknaden och fixa tårta.

Caroline hade köpt fina servetter och muffinsformar med bilar så jag tänkte att jag gör bilar i kristyr som får åka runt hela tårtan. Det går rätt så bra att spritsa olika figurer om man har en modell, bara att lägga pappersmodellen på bordet och så ett lager bakplåtspapper ovanpå och så sätta igång och spritsa och följa linjerna. Jag spritsade och spritsade, hade på julsånger i bakgrunden och höll på i några timmar och njöt av att få fixa fina pynt. Sen lade jag plåten med alla bilarna högt upp på en hylla så att ungarna inte skulle komma åt den, så att bilarna skulle få torka i fred. Så gick det några dagar och jag berömde mej själv för att jag hade sån bra koll på både att fixa tårtor och pepparkakor samtidigt. Tills på fredagen, när jag plötsligt hörde ett krasch från köket…

ALLA pynten hade gått sönder! Precis vartenda ett – inte en bil var hel, utan en del övergivna däck rullade ensamt omkring på golvet och allt annat var bara splitter… Med andra ord ett argument för att göra sina tårtdekorationer av sockermassa (sugarpaste) eller marsipan! Eller lägg dom över i en ask så fort som dom har torkat så inga plötsliga luftdrag kan slänga dom i golvet.

2-åringen fick sin tårta ändå, men utan så många bilar:

Jag sade först några fula ord. Sen gjorde jag snabbt en pepparkaka som jag fäste överst på tårtan, men den var inte alls lika fin som mina kristyrbilar. Det är mycket svårare att spritsa på en pepparkaka än direkt på bakplåtspapper när man ser mönstret genom pappret.

Jag hade redan tidigare gjort några pepparkakor också som överraskning åt födelsedagsbarnet, samma 2:or som på tårtpyntet  (som jag gjorde i Photoshop och sen klippte ut i kartong). Jag skrev ut 2:an, limmade fast den på lite kartong och använde den till mall till pepparkakorna. Dom blev rätt ok, dom pepparkakorna, men tårtan – perfektionisten i mej blir nog lite irriterad på sig själv när hon  tänker på den! Hade jag haft mer tid hade jag gjort om pynten eller spritsat dom direkt på tårtan, men det fanns det tyvärr inte tid för. Grrr! (plus att jag blev så stressad av bilkraschen att jag spritsade en helt galet ful bård på själva tårtan också! så det var lika bra att jag höll mej borta från såna pynt den här gången. Gaaah!)

Jag har för mej att 2-åringen hade ett bra kalas ändå. 2-åringar brukar inte ha lika höga krav som jag på tårtor tack och lov! och föräldrarna och gästerna fick i alla fall mumsa i sig en god tårta – alltid nåt!

Grattis till 2-åringen!

(Till på köpet hade jag glömt min kamera hemma när jag förde tårtan, så fotona är tagna med Carolines kamera – tack för dom!)

2 kommentarer

  1. Vilken olycka! Så synd att dekorationerna blev mos. Men tårtan blev ju riktigt fin ändå och smakprovet på tårtan var åtminstone helt super go =)

  2. Tack än en gång!! Så himla gott & nu har jag mumsat i mig det sista!! Den blev så fin sååå*

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *