2 sätt att göra fönster i pepparkakshus

Det  finns många sätt att göra fönster i pepparkakshus. Det enklaste är såklart att bara skära ut fönsterrutor och sen lämna dom som dom är, men om man vill stajla lite så kan man göra mer avancerade varianter. Jag gjorde för en tid sen ett inlägg om hur man gör fönster i pepparkakshus av karamell. Idag tänker jag visa två andra metoder.

Ett sätt att göra fönster är att helt enkelt strunta i själva fönsterglaset (som man annars enkelt kan göra av gelatinblad) och i stället spritsa spröjs i fönstren.

Om man har vispat sin kristyr tillräckligt styv så kan man spritsa ut strängar av kristyr som man hänger fast i fönsteröppningarna. Det här är inget för en nybörjare! Om man är van att dekorera tårtor eller cupcakes med liknande metod så går det superenkelt. Det gäller att ha koll på sin spritspåse och trycka ut kristyren med ett jämnt tryck. Blir det inte som man vill ha det är det bara att skrapa bort kristyren och börja från början igen (se till att pepparkakshusets övriga kristyr har torkat innan!)

Först spritsar man ena vägen, sen andra så det blir ett rutmönster. Sen brukar jag spritsa en dekorativ bård runt fönstret och så är det klart.

Ett annat sätt att göra fina fönster är att smälta godis. Jag gissar att det går bäst att smälta hårda karameller, men jag ville testa en teknik som jag gjorde när jag var liten – att smälta vingummin.

Man tar ett vingummi och lägger det i pepparkakans fönster.

Sen får vingummit grädda med i ugnen. Här är det största problemet med att använda vingummin – dom bubblar och sväller över kanterna så man har inte lika stor kontroll över hurdana fönster man får.

När pepparkakorna har svalnat har man pepparkakor med fina fönster i. Vingummit som bubblat över kanterna är det bara att spritsa över, så ser det fint ut ändå.

Ser rätt så fint ut mot ljuset och är enklare att göra än att göra egen karamell. Själv föredrar jag ändå att koka karamell – man kan bättre styra tjockleken och färgen på sina fönster och slipper stänk om man är försiktig.

Det var några fönstermetoder det. Nu skall jag fortsätta med mina nya pepparkakshus – håller på och testar en ny grej redan detta år i stället för att vänta på nästa pepparkakshussäsong. Vi kommer minsann att ha många pepparkakshus här hemma innan den här julen är över känns det som!

 

RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

3 Replies to “2 sätt att göra fönster i pepparkakshus”

  1. Caroline

    Himmel – att spritsa fönster det kan du glömma, e ju super svårt att redan spritsa väggar eller tal 🙂 Det där med nallegodis skall jag testa…någon gång! Ha en bra dag!

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *