Hur man gör godisfönster i pepparkakshus

Idag  tänkte jag visa hur man gör godisfönster till pepparkakshus. Det går lika bra att ha gelatinblad (som man kan färga om man vill), men om man vill överraska ungarna med lite extra goda fönster (gelatinbladen skall man inte äta) så kan man överraska dom med riktiga godisfönster. Såna passar utmärkt till ett pepparkakshus!

Först börjar jag med att koka upp en sockerlag. Jag brukar ha i lite socker, lite vatten och lite vinsten (som gör att sockret inte kristalliserar sig, det blir en slätare jämnare massa när den stelnar). När det har kokat upp till 150 grader är sockerlagen klar.

Jag tar bort kastrullen från värmen och rör i lite livsmedelsfärg.

Sen häller jag sockermassan i fönstren i pepparkakshuset.

Jag glömde förresten att säga att det första man gör när man skall göra såna här fönster är att förbereda genom att lägga ut pepparkakshusbitarna på en bit aluminiumfolie på en plåt innan man sätter igång!

Det här huset är halloweenpepparkakshuset som jag gjorde i år, och jag hade satt ihop huset innan jag kom ihåg att jag hade tänkt göra fönster så jag tog isär det igen och det blev lite sprickor i huset. Det funkade ändå, när jag ju gjorde ett halloweenödehus tycker jag, men till finare hus lönar det sig att planera lite bättre!

Efter att man har hällt i all sockerlag så låter man fönstren stelna en stund tills som svalnat och blivit som riktigt fönsterglas.

Fina godisfönster, blir superfint i ett pepparkakshus med ljusslinga i, och lite extra gott att äta sen när man har pepparkakshusplundring!

 

RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

12 Replies to “Hur man gör godisfönster i pepparkakshus”

 1. Pieni lintu

  Tosi kiva! 🙂

  Jossain ohjeessa laitettiin Nallekarkkeja ikkuna-aukkoihin ennen paistamista ja uunissa ne suli ikkunaksi – en tiedä onnistuuko kuinka hyvin. 🙂

  Reply
 2. Erica

  Tänkte just berätta samma sak om att sätta gelégodis i fönsterhålen före man gräddar peparkakhuset borde fungerar också. Har inte dock själv prövat, men läste en tidning om det. Där hade de vanliga pepparkakor som de gjorde ett hål (stjärn- hjärtmönster) i och klippte ner just gelégodis och när de var färdigt gräddade (o svalnat) hängde upp i fönstret. Såg riktigt fina ut.

  Reply
  • Tant Ninette Post author

   jepp, det går bra att fixa såna fönster också! Vingummi höll jag på med en tid, dom finns i så många olika färger. Dom brukar inte bli riktigt lika ”glas-aktiga” tycker jag, men fina ändå! men det kan bli mer bubblor om man smälter godis, på det här sättet får man det mer kontrollerat (och kan smaksätta som man vill). Båda sättena bra, huvudsaken att man har mycket godis på sitt pepparkakshus!

   Reply
 3. Erica

  o för dem som inte vågar smält godis på spis eller i ugn kan pröva med att lima gelatinblad som fönster. Då får man samtidigt fint rutmönster med 🙂

  Reply
 4. Tyg och otyg

  Förra året tog jag färdiga hårda karameller och krossade lite halvfint, så lade jag dem i fönsterhålen och lät dem grädda med. En lite snabbare variant, som blev helt ok också!

  Reply
 5. Pingback: 2 sätt att göra fönster i pepparkakshus | Tedags hos Tant Ninette

 6. Pingback: Pepparkakskungens slott | Tedags hos Tant Ninette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *