Hur man använder bladguld

Fejkbladguld, det är grejer det. När man förgyller nåt med det så får det en helt annan lyster än om man målar med guldfärg eller guldspray. Man köper ”bladguldet” i tunna ark som man sen kan överföra på vilka tredimensionella föremål som helst, eller använda i sina mixed media-konstverk.

Jag hade den här kaninen som såg lite väl shabbig ut. Sen slog det mej att den blir ju perfekt om man förgyller den med bladguld. Jag hade en hög med ark hemma (köpta på Netto för många herrans år sen, men det  borde finnas bladguld i välsorterade hobbybutiker) så det var bara att plocka fram dom, lite lim och några penslar och sätta igång.

Först penslade jag på lite lim på en liten del av figuren. Jag använde helt vanligt trälim till det här. Jag lade på bladguldet med hjälp av en torr pensel.

Jag duttade med penselspetsen över hela ytan med bladguld så att guldet kom åt alla skrävor och hålor. Det är det som är så bra med sånt här bladguld – det funkar jättebra på såna här tredimensionella objekt och om man bara kommer åt med en pensel så kan man täcka precis hela föremålet.

Sen var det bara att upprepa proceduren på resten av figuren.

Det är en god idé att jobba lite i taget, blir lite väl mycket kladd och guld överallt annars. När jag hade täckt hela figuren lät jag den torka helt och sen gick jag igenom och kollade att jag hade täckt allt med guld, och det som jag hade missat täckte jag på nytt på samma sätt som tidigare.

Sen var det klart, och nu har vi en riktig guldkanin som glänser fint i köksfönstret!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *