Egen tvål!

Häromdagen tog jag äntligen och gick igång med nånting som jag har velat göra i flera år – att göra egen tvål!

Den här tvålen gjorde jag alltså helt ”from scratch” och gissa hur stolt jag är över att den lyckades!

Fin ser den ut också, men jag ångrar att jag inte fotograferade mitt första tvålförsök – det var allt annat än lyckat! Det blev soptunnan för dom tvålarna. Jag gjorde nästan alla fel man kan tänka sig när man gör tvål, men det är så man lär sig – genom att göra misstag och lära sig av sina misstag.

Den här tvålen är gjord av olivolja och lite spirulina som färg (den mörkgröna delen av tvålen) och lut och vatten. Det är en såkallad Cold Process Oven Processed tvål. Först blandade jag lut och olja när dom hade uppnått samma temperatur (luten blir jättevarm, så man måste ställa den i isbad så den svalnar), sen hällde jag upp tvålen i en form och så fick den stå i ugnen i 80 grader i ett par timmar.

Nästa dag skar vi den i bitar och en vecka senare packade jag in tvålen i små paket, färdig att användas.

Vill du testa på att göra egen tvål så rekommenderar jag följande sidor:

Yngeltankar – blogginlägg om olika tvåltekniker

Youtube har diverse videor som handlar om hur man gör tvål – det lönar sig definitivt att kolla in åtminstone en bra tvålvideo innan man går igång!

Strömsö getmjölkstvål – enkla instruktioner på svenska

Natural Soap Calculator – man kan räkna ut hur mycket man behöver av olika ingredienser

 

Lut är farligt att handskas med så det gäller att verkligen läsa sig på och inte stressa och inte ha några skrikande ungar i närheten. Själv kokade jag min tvål på kvällen när ungarna hade somnat och jag hade en stor flaska ättika i närheten ifall jag skulle spilla lut på nånting.

9 Replies to “Egen tvål!”

  1. Gunilla

    Oj, nu påminde du mig om tvålkok…så bra! MEN var får man köpa lut???
    Har sökt med ljus och lykta….
    Snygga tvålar!!!

    Reply
  2. Pingback: Lavendeltvål | Tedags hos Tant Ninette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *