Kristina med bloggen Ingen vanlig dag efterlyste häromdagen mellanmålstips. Bra idé, tycker jag, kul om man kan dela med sig av mellanmålsidéer och få nya idéer tillbaks, så man får lite variation. Rätt så ofta känner jag att jag skulle behöva inspiration på just den fronten, och trött som jag är orkar jag inte tänka ut nya alternativ.

Våra mellanmål varierar beroende på årstiden, just nu äter ungarna en massa såna här hälsosamt och färggrant:

Våra egna tomater räcker inte så långt, dom äts upp så fort dom mognar, så vi köper i stället några kilo tomater från ett lokalt växthus och har dom i en skål så att man får ta när man är hungrig.

Jag plockar morötter varje dag, skrubbar dom och skär dom i bitar och har dom stående framme i en skål med vatten så att dom hålls fräscha.

I år har vi odlat tomatpaprika i växthuset! Den är jättegod, smakar sött och gott, och är perfekt på en bit surskorpa med philadelphiaost.

Tomaterna och morötterna står framme så man får ta och äta när man är hungrig (och gurka om vi råkar ha). Äldsta sonen är inte lika förtjust i tomater som dom andra, så åt honom gör jag en smoothie när han kommer hem från skolan.

Jag blandar banan, blåbär, spriulina och lite vatten och mixar det till en smoothie.

Spirulina är en alg (eller rättare sagt cyanobakterie läste jag just) som inte ser särskilt läcker ut, inte doftar gott och som inte smakar gott heller, men den är supernyttig! Spirulina är något av det mest hälsosamma man kan äta,  och en sån här spirulinasmoothie bidrar med en stor andel av dom där 6 om dagen som man skall äta.

Blåbär och spirulina passar bra ihop tycker vi, och har vi inte blåbär hemma så går det bra med ekologisk blåbärssaft köpt från butiken. Själv blandar jag i lite citronsaft i min smoothie, eller så rör jag ut spirulinapulvret i lite vatten och dricker det som sådant.

Spirulinasmoothie med blåbär:

1 banan

1/2 – 1 dl blåbär (gärna frysta, funkar suveränt i smoothien)

1 tesked spirulinapulver (ekologiskt)

2 dl vatten

evt 2 msk citronsaft

Mixa allt och drick genast.

 

Den här smoothien fixar jag åt alla som blir sjuka här hemma. Är kanon för immunförsvaret! 4/5 i familjen dricker gärna den här smoothien, den sista familjemedlemmen är nästan aldrig sjuk och älskar grönsaker i stället. Spirulina är alltså inget kosttillskott, utan ett livsmedel och enligt WHO säkert att ge åt barn (och kanske också lösningen på världens hungerproblem – låter som värsta mirakelmedlet! det har det också varit vår familj med förkylningar och influensor på varandra).

 

Vill du läsa mer om spirulinas hälsosamma egenskaper så kan du bläddra genom medicinska abstrakt (korta sammandrag) på pubmed, eller läs t ex den här artikeln. Man kan köpa spirulinapulver i hälsokostaffärer eller över nätet (obs! se till att det är ekologisk spirulina! Annars är den inte lika hälsosam). Smakar illa, men håller oss friska – jag har nästan inte varit sjuk sen jag började äta mer hälsosamt (skippade rött kött, äter mest ekologiskt och äter spirulina varje dag på vinterhalvåret).

3 kommentarer

  1. Kanonbra tips! Jag har läst om spirulina men ännu inte testat men det ska jag banne mig göra nu. Smart att ha det i smoothie. Och så underbart med så mycket fina grönsaker – lyx!

    Kram.

  2. hmmm…det låter som om vi borde äta det så vi håller oss friska men är nog lite för skeptisk till smaken. Ha ett skönt veckoslut!

  3. Tack för receptet på smoothien, det skall testas!! Fina mellanmål ni äter*

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *