En regnig dag drog pojkarna iväg och vi flickor blev hemma och hade en välbehövd prinsessdag.

Först bakade vi maränger. Lyx att vara den enda som fick slicka vispen!

Rosa hjärtan på marängerna

Mamman gjorde en tiara av några gamla ljusmanchetter

Och så gjorde mamman en Askungen-klänning. Den här gången var det ungen själv som bestämt valde tygerna, och för första gången nånsin valde hon inte rosa! Askungen har tydligen inte rosa klänning, utan hennes klänning skall vara ljusblå och guld menade ungen. Vi klippte upp ett blått lakan och ett guldtyg som vi hade hemma och efter lite trolleri blev det en klänning.

Den gick bra att dansa balett i!

Denna prinsessan var supernöjd med sin prinsessdag!

Nu väntar vi på rätt tidspunkt så att vi kan ta lite bilder av vår lilla bruna prinsessa, som i början av sommaren konstaterade att hon inte kan vara prinsessa, för hon är inte ljus och har långt ljust lockigt hår… Det kan hon visst det, påstod mamman, och en prinsessdag senare kändes allt helt annorlunda! Speciellt efter att jag hittade lite bilder på nätet på en brun Askungen (sångerskan Brandy som Askungen – den filmen gillade jag massor! hade den tyvärr bara på VHS, och alla såna filmer plus spelaren har vi gjort oss av med för länge sen). Vi har läst en massa sagor hela sommaren, men prinsessorna i våra sagoböcker ser alla rätt så lika ut – nånting som vår lilla flicka hade uppmärksammat.

Fick ett tips på böcker med prinsessor som inte enbart är blonda och blåögda:  Prinsessan Arabella har födelsedag Alla flickor är prinsessor.Dom här böckerna står högst uppe på önskelistan just nu  – härligt att det finns såna böcker på svenska också! (uppdatering: Dottern fick just det här böckerna till födelsedagen, och dom är en stor hit!)

Disney gjorde ju häromåret sin första film med en svart prinsessa, Prinsessan och grodan – synd bara att ingen av ungarna gillar den filmen. Synd också att det kommer ut film efter film om Snövit och Törnrosa, men prinsessorna är alla vita och rätt så mainstream. Inte nåt nytänk där inte. Nå, jag drar mitt lilla strå till stacken, och fixar en prinsessdag när det behövs. För en riktig prinsessa kan ha precis vilken hudfärg som helst!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

8 kommentarer

  1. Vilken fin tjejjig dag vi verkar ha haft! Och wow vilken klänning du sytt, vetdu – jag tror Askungen i verkligheten såg preciiiiis ut sådär som N! Diseny´s Jasmin är inte blåögd och blond heller precis, hon är ju Österländsk http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ9ek4kzv4Ob3rV8b3sY_hXm2dK7NzzuuDNa4iCZjFcLHaxQPOTAw

  2. helt rätt tänkt… visst blir man trött på de där stereotypa bilderna! Och vilken härlig dag ni verkar ha haft!

  3. Jag kommer på ytterligare en Disneyfilm där hjältinnan inte är blond och blåögd och det är Pocahontas.
    Sedan är ju många av de där filmerna så otroligt könsstereotypa att man mår lite illa, så såhär ur vuxet perspektiv kanske det kan vara ganska sunt att inte kunna identifiera sig med Disneyprinsessorna rakt av. Men det är ju en annan femma… 🙂

  4. Så härligt att ni fick en dag mamma och dotter. Att få full uppmärksamhet ibland, när det inte alltid är möjligt, är nog också något som både prinsar och prinsessor mår bra av.

  5. Vilken härlig prinsess dag! Och visst kan man vara prinsessa fast man inte är vit. Ett mycket finare prinsessa! Kram till N. Har du gjort den där fina klänningen själv? I så fall tror jag får lägga in en beställning hem och till dagis 😉 Ses!

  6. Nåmen..en Mamma känner sååå med sin dotter. Vad bra hon ändå har som har dig till Mamma som fixar till en sån härlig dag för henne. Sååå söt hon är i sin prinsessklänning, precis som en riktig prinsessa.

  7. Vilken bedårande prinsessa! 🙂

  8. Här läses en bok som heter ”Prinsessor och drakar” med stor behållning för den lilla. Och i den finns bl.a. en brun prinsessa. Hon finns som klippdocka också… Det kanske kan vara nåt?

    http://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=Prinsessor+och+drakar&title=Prinsessor+och+drakar&fromproduct=False

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *