Om gjutning

Idag tänkte jag berätta lite mer om hur jag gör när jag gjuter med betong.

Den här gången har jag gjutit lite större satser åt gången, så jag fick låna en stor betongvisp av min far. Annars har vi en mindre betongvisp, och för riktigt små satser så blandar jag betongen för hand. Jag blandar cirka 50-50 cement och sand och häller så på vatten så det blir lämplig konsistens. Om man är osäker på konsistensen så står det oftast på cementförpackningarna i vilket förhållande man skall blanda. Man kan också köpa färdigbetong som är färdigblandad cement och sand. Om man gjuter små grejer med små detaljer så lönar det sig att köpa finbetong, vissa färdigbetongsorter har rätt stora gruskorn. Men dom funkar superbra till trädgårdsgångar – blir hållbara plattor av sån betong.

Om man bara skall gjuta lite betong så går det som sagt  bra att blanda för hand. Man blandar sanden och cementen i en hink och häller på lite vatten och rör om. Ha handskar på om du kommer att röra vid cementen! (t ex om du behöver trycka in betong i nån liten form) Det är lite arbetskrävande, men om man gör en liten sats så går det rätt så bra, lite som att göra sandkakor. Sen är det bara att hälla upp betongen i formerna.

Man kan gjuta i alla möjliga sorters former, det senaste jag testat på att gjuta i är äggskal. Blir rätt så fina ägg! Jag gör rätt så stora hål i bottnen av ägget – testade att göra pyttesmå hål, men då måste jag ha betongen så rinnande att den inte riktigt fyllde upp ägget när den torkade (vattnet avdunstar och då krymper betongen en hel del om man har använt massor av vatten).

Formerna som jag har använt till mina trädgårdsplattor är billiga brickor, köpta från en butik som sålde ut dom billigt. Dom är gjorda av metall och några cm höga. Jag oljar dom först med matolja (den billigaste jag hittar) innan jag gjuter i dom. Jag brukar gjuta mina betongägg i en silikonform som jag har gjort själv. Jag gjorde först en äggprototyp som jag sen gjöt en silikonform runt. När den var klar hällde jag betong i formen, och nåt dygn senare har jag ett betongägg. Silikonformen behöver inte oljas, betongen lossnar hur bra som helst ur den. Detsamma gäller olika plastformer som jag har använt, men om man är osäker lönar det sig definitivt att olja formen!

Allt det jag gjutit hittills (ja, eller nästan – då när vi gjöt trädgårdskrukor för många år sen så armerade vi) är utan armering. Det lönar sig definitivt att armera större saker, dvs förstärka betongen med hönsnät eller järnpinnar eller spikar eller nåt.

Jag har också gjutit i barnens sandkakeformar. Dom pyttesmå formarna har jag oljat ordentligt. Vanligtvis brukar jag låta föremål stå och torka ett dygn eller två innan jag lossnar dom ur formarna, men när det gällde dom minsta leksaksformerna så tog jag ut betongen ur dom redan efter ca ett halvt dygn så dom inte skulle fastna i formerna.

När man väl har gjutit färdigt kommer det tråkiga – att vänta tills betongen har härdat färdigt! Jag brukar lämna alla mina alster ute på marken med genomskinlig plast över, så att betongen får torka långsamt. Man kan också vattna betongen med jämna mellanrum, men jag är lat så jag väljer ett skuggigt ställe och slänger ett ark med plast över och så får det sköta sig själv.

Här står en del ägg som jag gjutit. Jag har sålt alla dom här, men har ett par kvar på lager. Nästa vecka skall maken hålla loppis på vår gård, så då har jag tänkt ha till salu ett par stycken av dom här, om nån läsare är intresserad!

Äggen är olika färg pga att jag har blandat i pigment i betongen. Pigment finns att köpa på större byggvaruhus. Jag har använt mig av kimrök – jag ser ut som en sotare efteråt, för jag är hopplös på att låta bli att kladda! Man skall inte blanda i alltför mycket pigment i betongblandningen, max 10% tror jag det var. Det går bra att måla betongen efteråt, men om man blandar i pigment så slits det inte på samma vis.

Pigment finns att köpa i en mängd olika färger, som alla kostar olika mycket. Svart pigment, som t ex kimrök är bland de billigaste.

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

4 Replies to “Om gjutning”

  1. Persilja

    Hurra! vilken bra och pedagogisk beskrivning. Och lockande! Ännu en spark åt rätt håll! Betongpåsen glor på mig och jag glor på den. Tänk om jag skulle sluta glo och börja snart! Det är ju bra torkväder nu äntligen här i Luleå.

    Reply
  2. Hanna

    Pratade just på landet om att gjuta betong..det visade sig att vi har flera säcker med cement där. Nu borde bara inspirationen komma. Ett fågelbad skulle int vara så illa..och dina ägg..superfina 🙂

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *