Fredrikastugan i Pargas

Idag tänkte jag tipsa om ett härligt litet café som finns i min lilla hemstad, nämligen Fredrikastugan i Pargas

Fredrikastugan har sitt namn efter Fredrika Tengström, som bodde i den här stugan ett tag efter Åbo brand i början av 1800-talet. Hennes farbror var biskop och bodde i prästgården. Han behövde någon som undervisade sina barnbarn och bjöd in Johan Ludvig Runeberg, poeten som senare blev Finlands nationalskald.  Runeberg och Fredrika förälskade sig i varandra och gifte sig sedermera. Idag är Fredrikastugan till vardags ett mysigt museicafé. Här pratas det både finska och svenska, som på många andra ställen i Finland.

Supermysigt med massor av små fina detaljer!

Här får den som gillar gamla saker verkligen en ordenlig fix!

Har du vägarna förbi Pargas, så kila in i Fredrikastugan en stund! Där finns stämning och bakverk och kaffe, och värdinnan den här månaden är härliga Stella – nyinflyttad Pargasbo som alltid är lika glad och välkomnande!

8 Replies to “Fredrikastugan i Pargas”

 1. AnnaA

  Alltså, jag behöver besöka Finland, det behöver jag verkligen! Det närmsta jag kommit är Åland och det är fyrtio år sen… Herregud, när ska jag hinna med allt?
  Ha de gott! 🙂

  Reply
 2. Sarah

  Jo, det är verkligen ett fint café. Har bara inte blivit av att besöka det på flera år trots att det ligger på gångavstånd… Men man sitter ju inte särskilt ofta eller länge på café med en 3 och 1-åring… Tack ännu massor för plantorna och ha en riktigt skön helg!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *