Karelska piroger

Så har jag inlett min väg mot att bli en Riktig Finne – att lära sig baka karelska piroger!

Karleska piroger är nåt som alla finsktalande finnar kan baka, ja eller alla finska mammor känns det ibland som. Själv kommer jag från en svensk släkt här i Finland och inte en kotte i min släkt har någonsin bakat en karelsk pirog, och vi har verkligen inget familjerecept som gått i släkten i generationer, så när jag skulle ta och  baka mina första piroger tog jag till det här fina receptet:

Receptet på ett Sunnuntai-rågmjölpaket!

Det funkade hur bra som helst tyckte vi hela familjen, även om jag hade mina tveksamma ögonblick t ex när jag inte riktigt kom ihåg hur en karelsk pirog såg ut och vi med hjälp av Youtube hittade fina videon med hur man gör och en söt amerikansk tjej som hade fått dille på just karelska piroger och äggsmör.

Några youtube-videon senare lyckades jag åstadkomma nåt som såg ut som riktiga karelska piroger tyckte vi allesamman här hemma.

Mumsigt gott var det! Dom är nog helt klart godast när dom är alldeles nygräddade och man har på ett tjockt lager äggsmör. Mmmmm!

Vill du göra karelska piroger så finns recept bland annat hos Tasteline & Pickipicki.

En bra instruktionsvideo på Youtube.

4 Replies to “Karelska piroger”

 1. Borgmästaren

  Ser gott ut! Vi äter karelska piroger titt som tätt. Köpta. Håller med dig om att de är godast varma.

  Reply
 2. hennihenni

  Mmm… gott! Man ska väl egentligen ha en spolformad specialkavel när man bakar dem har jag för mig, men vanlig går kanske precis lika bra 🙂 Om jag kunde få tag på vettigt rågmjöl skulle jag också testa, men det är lite klent med det var jag bor för tillfället. Kanske någon annan gång!

  Reply
 3. Becka

  Du ÄR ju så duktig som göra sådana från grunden! GARANTERAT mycket godare än färdiga, köpta. Det ser supermumsigt ut

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *