Pepparkaksdeg för hus och stora pepparkakor

Den här degen använder jag alltid när jag gör mina pepparkakshus. Degen är lite annorlunda än de degar som man kokar. Den blir smidigare och mer hållbar och man kan göra större pepparkaksdelar av den än av såna degar som är ämnade för vanliga pepparkakor.

Pepparkaksdeg för hus och stora pepparkakor:

450 g farinsocker

3 dl sirap

3 dl tunn grädde

2 tsk mald ingefära

2 tsk kanel

2 tsk malda nejlikor

2 msk bikarbonat

1 kg vetemjöl

 

Blanda allt utom vetemjölet och rör massan väl i ca 10 min, gärna i en matberedare. Arbeta in mjölet. Låt degen vila svalt och övertäckt ett dygn eller längre.

Grädda pepparkakorna i 175-200 grader

 

Degen kan förvaras ca 1-2 månader svalt och övertäckt.

16 Replies to “Pepparkaksdeg för hus och stora pepparkakor”

 1. Pingback: Hur man gör ett pepparkakshus på frihand – tips del 1 av 3 | Tedags hos Tant Ninette

 2. Pingback: Hur man gör ett pepparkakshus – del 2 av 3 | Tedags hos Tant Ninette

 3. Sofia Brennan

  Hej! Försökte kommentera förut men verkade inte som den kom fram..
  Undrar om man kan äta degen som du gör dina pepparkakshus av? 🙂

  Reply
  • Tant Ninette Post author

   Hej! jo, din kommentar kom fram, och jag skrev precis ett mail till dej om att jag har lagt upp ett nytt inlägg där jag också beskriver hur jag fogar husen och jo, man kan äta degen hur bra som helst!

   Reply
 4. Tove

  Flyter den här degen ut mycket i ugnen, eller håller den sig i den form och storlek som man bakade ut formerna i? Jag orkar inte med delar som inte passar ihop, och fönster som stängts igen i ugnen, haha 🙂

  Reply
  • Tant Ninette Post author

   Den flyter inte ut, utan den håller samma form som innan. Ibland strular den, tror det beror på vilken slags grädde man använt, men följer man instruktionerna blir delarna som dom skall.

   Reply
 5. Camilla

  Hej! Jag brukar också göra pepparkakshus o tycker det är skoj, tänkte prova på din deg för att jämföra den med den jag brukar använda (amerikanskt recept). Jag gillade nog inte alls den här degen, den pöste upp minst lika mycket som ”vanliga” pepparkaksdegar, vilket förstås måste bero på bikarbonatet, och jag fick bulliga husväggar, vilket jag inte gillar alls. Jag undrar därför varför du har bikarbonat i din deg? Det amerikanska recept jag tidigare använt (som är helt ok att baka med, men som blir ganska hårt och inte så gott att äta) har inte alls bikarbonat – vilket gör att den inte pöser upp, utan hålls ganska i samma format och i samma tjocklek också. Det är väl förstås saknaden av bikarbonat som gör att det blir så hårt, dock, antar jag. Kommentarer?

  Reply
  • Tant Ninette Post author

   Jag är ingen bagare eller kock utan bara amatör, så jag känner inte till hur saker och ting funkar, men den här degen brukar hålla samma format så det är helt enkelt därför jag använder den. Har använt den dom senaste 20 åren cirka, och den har funkat hittills. Ibland pöser den upp, men dom gångerna har jag inte haft i tunn grädde utan vispgrädde har jag för mej. Vanligtvis brukar man koka pepparkaksdegar, men den här degen kokas inte utan rörs bara ihop. Smakar inte lika gott som kokta degar, men passar perfekt till hus tycker jag!

   Reply
   • Tant Ninette Post author

    Läste just ditt mail (det kom alltså som mail o inte som kommentar här på bloggen ,och tänkte att det kunde vara intressant för andra också som läser här på bloggen )- hoppas du får reda på vad som funkar o inte funkar! jag brukar använda nåt som kallas kaffegrädde i degen och då brukar den funka. Skriv gärna och berätta sen när du luskat ur hur allt funkar, eller om du hittar ett bättre recept!

    Reply
 6. Camilla

  Jo, som sagt, vad jag sade var att ”Jo, jag är också amatör och inte så insatt i mat-kemi; jag hade i Pirkkas 10% matlagningsgrädde, så det var inte vispgrädde, men vem vet vad stabiliserings- och emulgeringsämnena i grädden gör… Jag får fortsätta experimentera! Annars tyckte jag den amerikanska degen jag har använt liknade din ganska mycket, utom att det var matfett istället för grädde i den. Den skulle inte heller kokas, bara värmas så pass att fettet smälte. Och som sagt, utan bikarbonat. Hm.”
  Jag återkommer när/om jag hittar nya insikter…

  Reply
 7. Ingela

  Hej.
  Det här receptet måste jag prova.
  Har bara en fundering, vad menar du med tunn grädde?
  En variant med mindre fetthalt, eller utblandad på ngt vis?

  Reply
  • Tant Ninette Post author

   det stod tunn grädde i ursprungsreceptet, så därför hänger det med! mindre fetthalt menas det – jag brukar använda kaffegrädde och det har funkat bra hittills.

   Reply
 8. Pingback: Årets søteste pepperkakehus! | Lev Livet Lett

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *