Solskenssoppa

I somras odlade jag en massa pumpor (Blue Hubbard) som tål vinterförvaring – superbra med sån mat, som är nästan gratis att odla, och sen som en fläkt från sommaren när man äter dom mitt i vintern! Ena minuset – dom stora pumporna är jättehårda och svåra att skära. Jag tänkte att jag kanske skulle ta en sticksåg och testa den, men maken hoppade in och utförde sina samurajkonster på pumpan:

Ha-ja!

Sådärja. Sen när man väl har kluvit pumpan i två, kan man skära mindre bitar. Pumpakärnorna tog vi bort och rostade och åt, och torkade en del som fick bli hamstergodis.

Sen över till soppan. Det här receptet fick vi i höstas av en kompis som vi gav en pumpa åt. Hon sade att det var som att äta en bit av solen! Soppan är så härligt gul och somrig, en riktig solskenssoppa. (Tack för receptet, J!)

J satte i sin soppa vitlök, lök, färsk ingefära, lite chili, gurkmeja, ekologisk örtbuljong,
morot, pumpa och till sist kokosmjölk. Mixa sedan soppan slät före
servering. Går utmärkt att frysa in, vilket är bra eftersom en stor pumpa räcker till hur många soppor som helst!

Vi har också testat att ha i batat och färsk jalapeno och skippat kokosmjölken som barnen inte är så förtjusta i. Funkar bra att ha soppan stående och koka för sig själv på vedspisen, så den är verkligen perfekt vintermat hemma hos oss.

Frön till olika vintersquash, pumpor, finns b l a att köpa på Impecta. Har hittills bara testat Blue Hubbard och Butternut Squash, men jag skall definitivt testa fler sorter också. Dom är verkligen prisvärda! Behöver ett bra varmt ställe att växa på och mycket vatten, men har dom det så växer dom så det knakar.

12 Replies to “Solskenssoppa”

  • Tant Ninette Post author

   Butternut squashen lyckades inte så jättebra. Jag odlade den i en kruka och den behöver nog mer jord än så. Det här året skall den få vara med på mitt fina pumpaställe, så då blir det nog fler butternutsquashar hoppas jag! Det blev bara några stycken, men dom höll sen jättelänge och var supergoda.
   Jo, färgen på soppan är alldeles underbar! speciellt härlig såhär mitt i vintern.

   Reply
 1. Heidi Engström

  Vet inte om jag lyckas driva upp tillräckligt starka plantor från frö. Har bara hittat vanliga gröna och gula kurbitsplantor på torget. Kanske du kan sälja någon ”vinter”planta i vår ?

  Reply
  • Tant Ninette Post author

   Hör av dej sen nåt tag på våren så får du en planta av mej! ifall dom lyckas alltså – ifjol hade jag miljoner plantor och langade ut till höger och vänster, men ibland misslyckas jag totalt så jag garanterar inget, men om det blir många plantor så skall jag reservera ett par åt dej!

   Reply
 2. Johanna K

  Kul bild på Nicke 🙂 och kul att soppan smakade! Du får ju snart lov att starta eget företag och sälja dina ekologiska grönsaker och plantor på torget. Vi kommer i alla fall gärna och handlar. Familjen hälsar!

  Reply
 3. Pingback: ”I carried a watermelon” | Tedags hos Tant Ninette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *