Att bygga ett pepparkakshus – tips del 3 av 3

Idag tänkte jag dela med mej av lite olika pepparkakshustips.

Ett sånt tips står min mormor för. När vi bakar brukar vi oftast använda ekologiskt fullkornsmjöl eller nåt sånt, men när man gör pepparkakor skall man använda specialvetemjöl säger mormor 🙂 Har funkat bra hittills!

Skålen på bilden ovanför använder jag när jag gör hattarna till svamphusen. Jag täcker skålen med aluminiumfolie och lägger över pepparkaksdeg. Det är lite knepigt att få bort hatten från skålen, så det gäller att ha tålamod och vara beredd att göra flera hattar än man behöver.

Såhär gör jag om jag har nån större byggnad som skall stöttas upp – jag gör en massa små pepparkaksbitar som jag fogar ihop i ”källaren”. Annars hålls inte huset uppe, utan det rasar samman i en enda hög. Då är det bara att äta upp huset och börja om från början igen!

Om jag gör ett större hus så brukar jag ”måla” väggarna innan jag sätter ihop huset. Det är en god idé att spara lite av kristyren tills huset är ihopsatt så man kan lappa med samma färgs kristyr i kanterna vid behov. När man gör ett litet hus, eller ett hus som inte har tak som kommer långt ut från huskanten, så går det nästan bättre att sätta på väggfärgen efter att man har fogat ihop huset.

Ibland använder jag mej av gelatinblad i fönstren. Jag klipper en bit som är aningen större än fönstret, och limmar fast den med lite kristyr på baksidan av pepparkakan.

Tidigare experimenterade jag en del med godis. Om man vill ha färgade fönster kan man t ex lägga ett vingummi i fönstret när man gräddar husdelarna. Vingummit smälter och blir till ett genomskinligt fönster. Man kan också koka upp en sockerlag, typ som när man gör klubbor eller polkagrisar, och hälla sockerlagen i pepparkaksfönstren. Se bara till att du först har lagt lite aluminiumfolie under pepparkakan – annars fastnar sockret i underlaget.

Såhär gör jag när jag stöttar större delar som skall torka ihop. Det gäller att ta till vad man har i köket som funkar som stöd! Ibland är det glas, ibland knivar.

Här har jag satt andra våningen på ett hus. Det räckte att stötta upp det första taket med några glas. Nästa dag hade taket torkat tillräckligt så att jag kunde dekorera huset.

Tricket att göra ett balkongräcke som det som finns på Kamomillas pepparkakshus är spaghetti! Man tar en spaghetti och trycker den in i en spritspåse med en rund tyll.

Så drar man spaghettin långsamt ut och trycker samtidigt på spritspåsen så att man spritsar en lång sträng med kristyr längs med spaghettistrået. Man låter strået torka och när det har torkat kan man bryta av det i lämpliga bitar.

Ibland när jag pyntar husen med strössel och små pärlor är det lite knepigt att få dom på rätt plats. Då använder jag mej av en pincett. Men för det mesta går det bra att pilla dit strössel med händerna.

Polkagrisar kan man bryta av som dom är eller skära av dom. Ibland tycker jag det funkar bättre att skära av dom när dom ännu är intäckta i plast.  Köp fler polkagrisar än du tror du behöver – man lyckas inte alltid på första försöket! Ibland är polkagrisarna brutna redan i förpackningen och hålls bara samman av plasten.

Jag gör kransar och gröna girlanger med hjälp av en bladtyll.

Det gäller att ha ganska styv kristyr för att kunna trycka en lång sträng kristyr som hänger mellan två punkter.

När girlangen har stelnat brukar jag pynta den med lite röda blommor.

Strössel är bra till allt möjligt. Det här är stjärnströssel som jag har skurit till tomteluvor. Med en pytteliten tyll spritsade jag dit en liten prick i ändan på varje tomteluva och satte fast en liten pärla. Tomteluvorna sitter på några pepparkaksgubbar som har flyttat in i årets pepparkakshus. Men det huset visar jag en annan dag!

Det var mina pepparkakstips det. Om det är något som blev oklart så fråga på bara!

 Pepparkakshustips del 1

Pepparkakshustips del 2

RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

13 Replies to “Att bygga ett pepparkakshus – tips del 3 av 3”

 1. Becka

  Alltså jisses vilket jobb! (En sån som jag skulle bli gaaalen innan det är färdigt, och du gör ju måååånga, helt otroligt)

  Reply
 2. Tina

  Härligt att du delar med dej av dom tipsen!! Vilka fantastiska hus det blir.. ;o))
  Någongång ska jag försöka mej på det….

  (Läste någonstans att man kunde använda marshmallows att limma ihop delarna med. Men nu kommer jag inte ihåg hur man skulle smälta ner dom.)

  Reply
 3. Pingback: Hur man gör ett pepparkakshus på frihand – tips del 1 av 3 | Tedags hos Tant Ninette

 4. Pingback: Hur man gör ett pepparkakshus – del 2 av 3 | Tedags hos Tant Ninette

 5. Ninette Lindblad

  Vilka otroligt fina pepparkakshus du gör. Imponerande! Tänkte baka peppisar med ungarna i eftermiddag så vi får väl se om det blir något hus eller om degen hamnar i de små magarna. Hälsningar från ännu en tant Ninette : )

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *