Ninette Bahne

creating and inspiring in my little corner of the world

Vi har ju yttrandefrihet!

En sak som jag har funderat på är folk som insisterar på att “vi har ju yttrandefrihet!”.  Det här sägs ofta i samband med nån rasismdebatt, eller vilken som helst debatt som handlar om hur allt nuförtiden är så PK.

De här människorna säger en sak, men jag tror dom menar en annan. Det jag tror dom menar är att ”Jag har yttrandefrihet, och det betyder att jag får säga vad jag vill utan att du reagerar på det.”

Så är det inte!

Vem som helst har tillstånd att låta som en idiot. Vem som helst har också rätt att tycka att folk som låter som idioter, låter som idioter.

Om en person säger ”N-ordet bla bla bla – yttrandefrihet” så har jag rätt att tycka att det är ett klumpigt och äckligt påstående! Det är nämligen också yttrandefrihet att ha en annan åsikt.

Det är också yttrandefrihet att säga ifrån, att ryta till, att säga åt människor som beter sig respektlöst mot olika folkgrupper.

Yttrandefrihet ger dig rätt att tycka att n-ordet är neutralt (det är det inte) och mej rätt att tycka att du är, ja, rätt så korkad som säger sånt. För det gör jag när det gäller varenda en person som jag träffar som säger sånt som ”jag menar inget illa med n-ordet” eller ”folk överdriver när de tycker att n-ordet ska bort ur gamla barnböcker” eller ”men 1930- och 1940-talet var ju så länge sen”.

Ni har all rätt i världen att säga så! Och jag kommer precis varje gång i min tur att tycka att ni har brist på empati och bristande tankeförmågor!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *