Åbo Slott – ett riktigt medeltida slott där kungar och slottstomtar har flanerat omkring

Vi tog oss en tur till Åbo slott och bokade in oss på den svenska rundvisningen, och hade tur och var de enda svenskspråkiga den dagen så vi fick oss en privat guidning!

Det var verkligen jätteintressant att få se delarna av den gamla medeltida borgen, gå trappa upp och trappa ner och få en glimt av hur det var förr i tiden.

Slottet är i grunden en medeltida borg med vallgrav och krenelleringar och hela faderullan. På den tiden befann det sig på en ö, men på grund av landhöjningen så är det nu på en del av fastlandet.

Hertig Johan ville göra slottet mer modernt så han byggde till några övre våningar i renessansstil. De brann tyvärr ner, så nuförtiden ser man i stället modernare varianter av tak.

Vi gick omkring och beundrade alla detaljer och försökte föreställa oss hur färggrant det måste ha varit här en gång i tiden.

Graffiti från 1500-talet – mycket vackrare än om jag hade plitat dit nånting!

Från början fanns det främst fönster som vette mot innergården för slottet var en försvarsanläggning och användes som sådan. Nuförtiden kan man sitta i många fönstersmygar och se ut, precis som slotssfruarna gjorde under alla århundraden.

Slottet var verkligen väl värt ett besök! Jag har inte varit till slottet sen jag var liten och det var jätteroligt att se det på nytt med vuxna ögon.

 

RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *