Churros

När vi bodde i Köpenhamn hade vi tillgång till alla möjliga roliga specialiteter som man inte hittar i vanliga affärer och restauranger här ute på vischan. Nuförtiden blir det att laga själv om man vill äta något annorlunda.

En sån grej som vi åt alltid nu och då är Churros, eller spanskrör som dom heter på danska. När vi var på Tivoli köpte vi ibland en tallrik och åt dom med choklad eller mjukglass. Jag hittade  receptet i en dansk tidning och tänkte att nu ska jag överraska maken med lite hemlagade churros.

Det var verkligen superenkelt att göra dom! Dom är ett slags munkar som man frityrsteker och sen sockrar. Meningen är att man skall spritsa ut långa korvar som sen ser sådär fint  mönstrade ut, men jag tror jag hade för låg värme på oljan för mina bara pöste och blev runda korvar trots att jag använde en stjärntyll. Men dom smakade underbart, precis som dom skall smaka!

Det här receptet skal jag definitivt testa fler gånger!

Receptet (ur Boligliv nr 11/2008):

2 1/4 dl vatten

1 ½ tsk salt

4 msk smör

2 dl mjöl

3 ägg

vegetabilisk olja till friteringen (fast jag använde olivolja för det var det enda vi hade hemma, och det gick hur bra som helst det också)

1. Ha i vatten salt och smör i en kastrull. Koka upp och häll i mjölet. Rör runt tills degen släpper från grytan. Ta kastrullen av värmen och låt degen svalna lite.

2. Vispa i äggen ett åt gången tills de har absorberats av degen.

3. Häll rikligt med olja i en kastrull eller hög stekpanna. Häll degen i en spritspåse och tryck degen ut i långa bitar, ca 15 cm långa. Låt dem koka i oljan  tills de är gyllenbruna.

4. Ta upp de varma churrosen med en hålslev och låt dom droppa av, lägg dem på ett hushållspapper. Strö över socker.

Servera med choklad att doppa i eller lite glass eller ät som dom är!

2 kommentarer

  1. Mums var det också….

  2. Oh..kolhydrater! Mums! 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *