Österbrohuset – DIY pepparkakshus

123

Dags för årets pepparkakshus – den här gången blev det min variant av huset vi bodde i på Österbro, inspirerat av det här huset.

 

139

Den här gången blev det ett hus med många fönster, och inte så mycket godis. Fönstren är sneda  och vinda, trots att jag använde en mall den här gången, men jag orkade liksom inte spritsa rakt! Det får se lite handgjort ut när jag gör mina hus.

140

Jag har en kopparljusslinga som lyser fint inne i huset. Eller husen. Det är tre hus som tillsammans bildar en liten innergård.

144

En pytteliten del av vårt kära Österbro.

Fönstren är förresten gjorda av gelatinskivor som jag limmat fast på baksidan av pepparkaksdelarna med hjälp av lite kristyr. Sen spritsade jag spröjs på ovansidan av ”fönsterglaset”.

149

Det börjar se riktigt juligt ut hemma hos oss! Mysigt med pepparkakshus som lyser tycker jag, så får man lite extra ljus i den här mörka årstiden.

Om du också vill göra ett sånt här pepparkakshus så har jag lagt upp mönstret till husen nedan.

Klicka på bilderna så får du upp dem i större storlek och kan spara dem på din dator och skriva ut dem.

De två små husen är gjorda enligt mallen. Det stora huset i mitten är ca 3 ggr mallen. Jag har också breddat på takplattorna till det huset. Beroende på hur tjock deg man har och hur man sätter ihop delarna så kan man ibland vara tvungen att göra takplattan aningen bredare än mallen. Gör du en för korta takdelar så gör det inget – det går att skarva med lite mer godis eller pepparkaksdelar! Det är bara att bre kristyr över sen när man satt ihop takdelarna, så märker ingen! (så gjorde jag!)

 

 

 

osterbrohuset1 osterbrohuset2

165

Jag dekorerade väggarna och lät torka innan jag fogade ihop huset. Jag använde en stjärntyll runt alla fönter och tryckte i en liten vit pärla i varje stjärna.

172

Sen satte jag ihop huset med hjälp av kristyr. Stöttade upp huset med höga glas och lät torka över natten. Till sist spritsade jag blomslingor i hörnen på husen och fäste dörrarna med lite kristyr och spritsade några kransar på dörrarna.

Taket är spritsat med varannan strimma randig tyll, varannan slät, så det blev en aning som ett plåttak.

154

Mysigt, tycker hela familjen Bahne!

(och barnen är glada över mängden kristyr!)

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

3 kommentarer

  1. så galet fint… vilket tålamod du måste ha, människa 🙂 Det är annat än mej det som bara gillar snabbt och lätt!

  2. Hur gör du din kristyr om man får fråga?!
    Galet fint ju!
    Har planer för i år, men har inte riktigt ork med att sätta igång med storbak just nu. 😀 Men det är ju alltid värt mödan, och ROLIGT då man väl får igång sig själv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *