Läsbingo – det här sätter fart på högen med biblioteksböcker! Den har redan minskat rejält

039 (3)

I vår familj finns det

  • en hängiven bokslukare som har slukat böcker i hela sitt liv, men som just nu har haft lite bokslukarpaus pga för mycket stress (hjärnan vill inte läsa romaner, och det är synd, för det är avkopplande)
  • en som påstår sig ha varit bokslukare, men som i praktiken mer ströläser böcker än sträckläser och som också älskar att koppla av med en bra bok
  • en som skulle vara en lika hängiven bokslukare som bokslukare nummer ett ifall det inte var pga att världen nuförtiden har så mycket mer distraktioner att erbjuda i form av skärmar av olika slag
  • plus två nyblivna eller snart nyblivna läsare som behöver uppmuntran att bli lika bokslukande som övriga gänget

Facebook är bra till många saker och en sån är när man får inspiration till nåt helt nytt eller till nåt som man verkligen behöver. Cecilia Ekhem råkade visa en bild på ett Läsbingo som hennes barn hade fått hem över sommaren och oj, det var ju exakt precis mitt i prick det som min familj och jag behövde!

Vi behöver läsa mer böcker, vi behöver ta den där tiden och bara sitta där med en bok och liksom lugna ner hela livet och på kuppen få en hel massa andra bra saker.

Det är bra att läsa för man får

  • mycket bättre språk av läsandet
  • utlopp för kreativt tänkande när man fantiserar ihop nya världar tillsammans med författaren
  • en chans för kroppen att varva ner och bara vara där – en sorts mindfulness
  • en chans till ökad empati när man lever in sig i andra personers inre världar
  • plus en massa andra bra saker. Att läsa snabbt är en fördel när man går i skolan i nästan alla ämnen och det att just jag läser snabbt har gett mej så otroligt mycket på alla möjliga områden i livet, så om det är en förmåga jag vill ge mina barn som kan hjälpa dem i livet så är det just det.

Läsning är bra på så många sätt och vis och det är minsann nåt som behöver uppmuntras, och ett läsbingo är ett bra medel för just det. Åtminstone i min familj där alla familjemedlemmarna har tagit till sig det nya bingot med entusiasm.

035

Jag gjorde två läsbingo-brickor, en för barnen och en för vuxna/äldre barn.

Man kan komma överens om reglerna själv. Hos oss räcker det med 15 min läsning för dom yngre barnen. 1 h gäller för pappan och äldsta sonen tänkte vi från början, men så hade sonen sån fart på med läsningen så han har nu en av vardera bingobricka och gör också den svårare varianten, och då gäller det hos oss att man ska ha läst hela boken färdigt innan man får ett kryss.

Bingoraderna har redan rasslat in, men inte åt mej än så jag får ha lite fart på!

En belöning måste man ju ha också, och där kan det ju vara lite allt möjligt – en glass per bingorad t ex eller 1 euro eller 50 cent per bingorad att köpa nånting för, eller så kommer man överens att man får nån speciell upplevelse eller sak när man har hela bingobrickan klar.

 

Det här har verkligen gjort susen för mitt eget läsande!

Jag har redan hunnit igenom flera böcker den här sommaren och har ett par stycken på gång, precis som ”förr i  tiden” innan jag blev för stressad för att orka fokusera på romaner.

 

Vill du också spela läsbingo i din familj så kommer här barnvarianten av läsbingot:

läsbingosommar2015

och här är den lite svårare varianten:

läsbingosommar2015vuxna

Klicka på bilden, högerklicka och ladda ner på din egen dator och skriva så ut på en vanlig skrivare.

Jag gjorde bingobrickorna i svartvitt så att man inte behöver ha en färgskrivare för att skriva ut dom.

 

God läslust!

 

I’ve made reading bingos for the whole family – there are lots of English book or reading bingos online, just google them and download the one you want and print it out!

Clipart from Open Clipart

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

5 kommentarer

  1. Hilma fick också hem nåt liknande… jag tror de flesta rutorna är fyllda snart.
    Jag älskar också att läsa, men det är svårt att hitta tiden, tycker jag!

    • Tant Ninette

      jag brukar nog hitta tiden om jag bara vill det tillräckligt mycket, men har liksom inte haft ork att öht läsa romaner dom senaste åren… Då blir det svårt att hitta tid för mej, då när jag inte har ork. När jag har ork så läser jag lite nu och då, på toa t ex 🙂

  2. Vilken rolig grej! På mitt jobb har vi haft en läsutmaning med typ samma innehåll, vilket gjorde att åtminstone jag läste många fler böcker av olika genrer än jag annars skulle ha gjort. En sån här bingobricka skulle kanske vara kul för mina elever att pricka av när höstterminen kommer, är det ok att föra den vidare?
    Hälsningar Annica

  3. Pingback:Läsbingo 2016 – bästa grejen för att få fart på läsandet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *