Julsånger & julstart i förväg (för ibland behövs det!)

Ibland behöver man tjuvstarta julen lite grann, eller mycket. Det här året var definitivt en sån gång, så det blev julpyntat precis hela veckan, och nu har vi nästan en hel jul på gång här hemma. Och det är inte ens december ännu. Men nästan – vi tjuvstartade ju redan med lite julstämning utomhus förra veckoslutet med snö och allt, så nu tar vi och tjuvstartar med jul på insidan av huset också (ute har all snö redan försvunnit).

014 (2)

I hallen står en av mina julgranar och glittrar dygnet runt. Bra nattbelysning det här! Trappan fylls förresten av fler och fler stjärnstunder, vilket är kul!

026 (3)

I matsalen står min halvfärdiga pepparkaksby och är fin trots att den är halvfärdig. Där finns också den enda riktiga ”granen” vi har – en liten limegrön cypress.

031

Framför allt har vi tjuvstartat julen med att sjunga julsånger.

Vi fick äntligen ett piano för några år sen och sen dess har  vi haft en julsångskväll i början av julperioden tillsammans med släktingar och vänner. Det var speciellt viktigt att min farmor kunde komma. Hon blir 90 på luciadagen, och hon älskar sånger och att sjunga. Hon förlorade själv sin sångröst för många år sedan på grund av en operation som gick snett, men det är av henne som både jag och min pappa och mina fastrar fått våra sångröster och vår kärlek till musik.

034

Den här gången var det inte bara pianot, dvs jag, som ackompanjerade sångerna – äldsta sonen visade upp hur mycket han har lärt sig från sin gitarrkurs med att ackompanjera ett helt drös med sånger! Det var jättekul!

035 (2)

Vi hade besök av Lucia och hennes tärna som sjöng så fint ”Nu tändas tusen juleljus”

049

Sen blev det nissespring i huset. Vi sjöng ”Tomtarna” (Gullan Bornemarks sång – kolla på spotify om du inte vet vilken sång jag menar!) och tomtenissarna sprang omkring och stod på huvudet och dansade i ring.

055 (2)

Sen var det dags för lite pepparkakor och glögg, och fler av mina favoritjulsånger.

Det är så kul nu när en del av ungarna går i skolan och jag får lära mej nya julsånger via dom! Nytt för mej för i år var ”Morgon i Advent” (här på youtube finns den enda versionen jag hittade på nätet) – nån behöver lägga upp den på spotify, för den vill vi lyssna på också! Har hittills lyssnat på Sarah Dawn Finers Winterland på spotify som är perfekta för-julskivan tycker jag, men nu när det är Lillajul här i Finland (dvs kvällen innan första advent) så är det officiell start på julen, och jullyssnandet här hemma hos familjen Bahne!

Det är riktig kul att tjuvstarta julen ibland – speciellt när det är med julsånger tillsammans med nära och kära!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *