Stolta fjällskivlingar

Vi var till svampskogen häromdagen och jag fick lära mej en hel del nytt om svampar.

052

Pappa pratade lyriskt om stolta fjällskivlingar som han och mamma ofta plockade då när jag var liten, men som jag inte ens mindes att jag någonsin hade ätit. Han råkade veta var det fanns några såna svampar, så jag hann knappt säga att det skulle vara kul att provsmaka en sån så hade vi en hel korg med såna hemma hos oss!

059

Det var stora svampar – den största var så stor att den upptog hela stekpannan helt för sig själv! Jag stekte två omgångar svamp (ena med tre svampar, den andra med en) och så åt vi en supergod restauranglunch en helt vanlig vardag.

060

Mums gott var det! och jag är definitivt ingen matstylist, för det var mycket godare än det ser ut på bilden! Jag stekte lite lök och chili som vi hade till svampen (nästa gång har jag i en lite starkare chili, för den här anades knappt). Det här är förresten första gången jag har ätit mat och jag inte ens har orkat äta upp en hel svamp!

062 (2)

Till svampen hade vi nyplockad grönkål från trädgården och tsatsiki gjord på dom sista gurkorna från växthuset. Jättegod lunch, och kostade nästan ingenting! Känns lite extra speciellt också när man vet att man får den här svampen bara under ett par veckor i året. Än så länge kan man hitta några stolta fjällskivlingar, så om du vill äta en lite extra speciell svamp så håll ögonen öppna efter dessa godsaker när du är ute i skogen!

Panerade stolta fjällskivlingar:

Panera svamphattarna (doppa i mjöl, sen ägg, sen skorpsmulor som du blandar med kryddor. Jag använde mej av salt & peppar & paprika.) och stek i smör tillsammans med lite hackad gul lök och eventuellt chili. Ha eventuellt lite citron ovanpå dom panerade svamparna när du serverar. Supergott!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *