Tekoppsljus – superenkel och fin gå bort-present!

Dags för förskoleavslutning och i stället för tvål som i fjol gav yngsta sonen i år varsit tekoppsljus till dagisfröknarna. Egentligen skulle han ha gett tvålar också i år, men jag var så glömsk så jag glömde helt bort att han hade önskat ge det också – hoppas han inte blir alltför ledsen nu när han märker det! Mitt minne funkar nog, men sporadiskt… Tack och lov fick han i varje fall en present med sig, och just dom här tekoppljusen är jättebra presenter att ha hemma för såna här tillfällen eller som gå bort-gåva året om.

Jag älskar fina små tekoppar, men det är så sällan man har bra användning av dom. Det känns så synd att alla fina tekoppar skall vara oanvända, så när det dyker upp tips om vad man kan göra av dom lystrar jag alltid till. Till ljus funkar dom perfekt, plus att man får lov att gå runt på loppisar och fynda fina udda koppar och fat och få dom att funka ihop igen eller på nytt – ibland en blommig kopp och ett randigt fat, ibland ett helt set. Sånt som annars skall slängas, men som ju är alldeles för fint för att slängas tycker jag. Jag brukar samla på gamla ljusstumpar, så dom smälter jag ner och gör om till såna här ljus. Vilket gör att färgen på ljusen varierar enligt vilken färgs ljusstumpar jag har hemma. Det är lite kul det med! Har jag inga ljusstumpar så går det bra med köpt stearin också – förr eller senare tar mitt ljusstumplager slut, så då är det bra med lite köpt stearinmassa i stället.

Ljusen är förresten jättevackra när dom lyser också! Det lyser så fint genom tekopparna – dom är verkligen alldeles perfekta för ett sånt här ändamål!

017
Tekopparna är loppisfynd som får nytt liv som ljushållare! Jag limmade fast koppen i fatet så att ljuset inte skall välta när det lyser, och så limmade jag en bit veke i bottnen och fäste veken i en pinne som balanserade på ovansidan av tekoppen.
024
Sen smälte jag bitar av gamla stearinljus i en metallbunke över vattenbad och när stearinet hade smält hällde jag över det i tekoppen. Jag tog en liten pinne och stack hål i stearinet medan det stelnade så att massan skulle stelna någorlunda jämnt – annars blir det lätt en grop i mitten av ljuset.
036
På det sista ljuset glömde jag att sticka hål i massan, så det blev en grop! jag fick lov att fylla den efteråt med lite mer stearin… Inte lika snyggt och slätt, men presenter som ser hemmagjorda ut har sin egen charm dom också tycker jag!
039 (2)
Sen packade vi in ljusen i lite cellofan och gjorde en rosett av ett indiskt band
045
Till sist ett litet kort på och så var presenten klar!

  Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *