Kungligt B halsband

B halsbandet

Jag älskar historia! Jag älskar att läsa om människoöden och få en större inblick i hur saker och ting hänger ihop. En bok som gjorde stort intryck på mej var en bok om Henry VIII och hans fruar, och speciellt hans fru Anne Boleyn är en fascinerande person att bekanta sig med. Det var på grund av henne som kungen skilde sig från sin första fru och bröt med den katolska kyrkan, och henne som han sen halshögg när hon bara födde honom en dotter och han hade tröttnat på henne. En intressant person, och med ett intressant halsband som definitivt passar åt mej tycker jag, för B är ju också min initial! På den här tiden var det populärt med smycken med initialer, och Anne Boleyn lär ha haft halsband både med A.B. och så hennes berömda B-halsband.

B-halsbandet är i original i guld och pärlor,  men jag ville göra en modernare variant (ja, och så har jag inte så värst mycket guld och äkta pärlor liggande härhemma! men däremot en hel del loppisfynd). Jag hittade några billiga halsband på loppis och en kedja som såg ut som ett halsband, men som var en sån där kedja som man har till rullgardiner. Dom tre halsbanden blev en bra variant av ett modernt pärlhalsband tyckte jag. Så var det dags att fixa bokstaven B. Jag började med att rita upp ett B på en bit tidningspapper. Jag klippte ut B:et och använde det som mall och klippte ut en bit filttyg som jag sen sydde fullt av pärlor på. Sen var det klart, mitt alldeles eget B halsband! (lite kunglig får man ju lov att vara!)

B halsbandet
Jag började genom att göra en mall i papper, sen ritade jag runt den på filttyg och klippte ut bokstaven B. Jag lämnade kvar mitten av B:en, så att det lättare skulle gå att brodera i filten som annars lätt går av om den är för tunn.
B halsbandet
Jag sydde fast en massa pärlor på framsidan. Baksidan såg ut såhär. Jag sydde fast en klämma i övre delen av halsbandet, så kan jag byta pärlor om jag tröttnar på dom och i stället hänga fast det i t ex ett läderband.
B halsbandet
När jag hade broderat klart limmade jag fast lite mockatyg på baksidan. Jag använde mej av trälim så att limmet skulle stelna och tygen bli styva. I vanliga fall använder jag mej av textillim till smycken så dom blir mjuka och böjliga, men det här behövde vara styvare. På grund av det måste jag använda en fingerborg när jag sydde fast den sista dekorativa bården av pärlor runt alla konturer på B:et.
B halsbandet
Sen var jag klar med mitt alldeles eget kungliga B halsband!

  Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

6 kommentarer

 1. Ååå, så snyggt! Jag gillar också att läsa om Henry VIII och tiden det handlar om. Ett tips är att läsa Den andra systern Boleyn av Phillipa Gregory, jättebra. Finns nog fler böcker i serien också har jag för mig.
  Hälsningar Annica

  • Tant Ninette

   jo, den boken gillade jag! fast filmen var inget vidare, inte alls lika bra som boken

 2. snyggt… vilka härliga färger!

 3. Vad fint halsbandet blev! Som du kanske ser från min blogg är jag också mycket historieintresserad och har pratat om Henry VIII och hans 6 fruar i en av min videos.

  • Tant Ninette

   du råkar inte ha en direktlänk till den videon? har inte besökt din blogg tidigare faktiskt, har haft det på min todo-lista sen när jag blir frisk, inklusive allt annat jag ska läsa! (är i princip frisk nu, men har jobbigt med allergi)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *