Spiskåpan i vårt kök – nu med mer glamour!

Ninettes kök med turkos spiskåpa och guldstuckatur

Jag tycker det är så kul att äntligen ha ett eget hem där man får ta ut svängarna ordentligt och den enda som sätter stopp för mej ibland är makens veto ! Han och jag har rätt så lika smak så det är inte ofta det sker, och mer och mer ger han mej totalt fria händer för som han sa ”Om det inte blir snyggt så fixar hon ändå om det tills hon är nöjd”. Precis så är det. Om det är nåt i inredningen som irriterar mej så går jag och klurar på det tills jag kommer på en lösning och sen gör jag nåt åt saken, oberoende om det tar långt tid eller går snabbt.

Vår spiskåpa var just en sån grej. Alltför vit, alltför intetsägande, ett stort vakuum i ena hörnet av köket, och eftersom jag spenderar så mycket tid i köket då jag ju är en förtryckt hemmafru som inget annat gör än längtar efter 1950-talet och står vid vedspisen och rör om i grytan dagarna i ända (skämtar bara! Min dator finns i köket, därav den stora tiden som spenderas i köket!) så blir såna här smågrejor som irriterar mej i det här rummet till sist nånting som jag måste åtgärda.

Sagt och gjort, spiskåpan behövde byta färg. Jag funderade länge och väl och kom till sist fram till att den skulle vara turkos. Jag testade först att tapetsera den med lite turkost papper, men det gick inget vidare så till sist gav jag upp och blandade ihop lite målfärg som jag hade i källaren tillsammans med lite gips, så nu har spiskupan mer struktur än tidigare.

Jag tänkte rokoko och Marie Antoinette och så gjorde jag en stuckatur bård med gipsblommor. Planen var att stuckaturen skulle vara gipsvit och fin med lite pastellrosor, men så hade jag inte vit modellgips utan nån billig variant som blev beige så jag tog och förgyllde stuckaturen i stället. Blev lite mer kitschigt än jag hade tänkt mej, men det funkar hemma hos oss!

Känns bra också att ha kommit på en bra grej att använda såna där gamla dammiga tygblommor som andra slänger bort – bra återbruk tycker jag! Dom är definitivt snofsigare nu!

057 (3)
Första försöket till stuckatur misslyckades totalt! Jag tog den lera jag hade hemma och den funkade inte alls till ändamålet, så dom här fina rosorna bara föll ihop när jag skulle göra en form av dom
guldstuckatur
Stuckaturen är gjord genom att jag först har skulpterat bladen i lera. Sen gjöt jag en form av ett silikonliknande material och så gjöt jag gips i silikonformen. Blommorna är tygblommor som jag doppat i gips och målat
guldstuckatur
Jag målade gipset med guldfärg som blir ganska blank när den torkar. För att ge den en lite mer antik känsla lackade jag över gipsen med ett matt lack till sist. Blir mycket snyggare finish på det sättet.
055 (3)
Det passar bra med lite mer turkost i vårt kök! Golvet är turkost, och massor av små detaljer är turkosa inklusive detaljer på tapeterna som jag fixat själv
060
Till höger om spiskåpan hänger en sån här grej för en blomkruka. Vi har kritor på den så man lätt kommer åt kritorna när man skall skriva på griffeltavlan
Ninettes kök med turkos spiskåpa och guldstuckatur
Det är det bästa med att vara vuxen och äga sitt eget hus – att man kan ha en egen turkos spiskåpa med guldstuckatur, bara för att man känner för det!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

3 kommentarer

  1. Det blev verkligen fint, jag älskar den där turkosa färgen!

  2. Helt klart en häftig spiskåpa!

  3. Beundrar ditt tålamod att skapa egen stuckatur!
    Och så fint och personligt det blev till slut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *