Utflykt till Kustö slott, eller rättare sagt ruiner (tack vare Gustav Vasa!)

118Häromdagen hade vi lust på en picknick och tog oss några km norrut till Kustö och ruinerna av Kustö slott.

102Kustö slott var ett gammalt medeltida slott som byggdes som försvarsanläggning på en central plats. Farleden mellan Stockholm och Åbo var säkert relativt väl trafikerad på den tiden, eftersom det var dom två stora städerna i rikets östra halva och man aldrig riktigt visste vad Novgorodarna i öster kunde hitta på, så det gällde att ha en stark försvarsborg i trakten för säkerhets skull.

027Kustö var den finska biskopens säte och när Gustav Vasa tog makten och genomförde reformation och avveckling av katolska kyrkan i Sverige passade han på och rev bland annat den här borgen så inte katolska kyrkan skulle återfå makten i området. Innan dess hade borgen hunnit vara dansk under några år – före det fanns ett Finland (eller Sverige för den delen) så var det alla möjliga nationaliteter som åkte runt Östersjön och försökte skaffa åt sig landområden.

058

Rester efter danskarna kan man fortfarande se i en del namn på olika ställen här i trakten i form av ställen som heter nåt med dans. Dans syftar alltså inte alls på nånting som man gör i takt till musik, utan på danskarna som var här och härjade under medeltiden.

029Idag finns det bara ruiner kvar av slottet, rätt så välhållna ruiner med nån enstaka ek som växer däribland.

034Jag önskar jag visste mer om borgen och dom olika rummen, men det är kul såhär också att gå omkring och fundera och fantisera vad som har varit var – det här är minsann ruiner som kittlar ens fantasi!Vi gick omkring och undersökte och tänkte på olika sagor – ett tag spelade dom förresten Ronja Rövardotter här i ruinerna. Det perfekta stället för just den pjäsen tycker jag!

051 Dags för lite picknick som sagt, och vi råkade se en huggorm och efter det var barnen så skärrade så dom höll sig nära oss vuxna hela tiden hur vi än försökte förklara för dom hur dom skall göra för att inte råka på huggormar (stampa i marken, ha gummistövlar på sig för säkerhets skull).

076

Som tur var fanns det lite lämplig mur att sitta på

074 (2)En del saker smakar bara bättre när man är ute i friska luften har vi märkt! Det är nåt med den där grejen om att det är det enda man har med sig, som på nåt sätt gör att det smakar bättre tycker jag. Jag gillar verkligen picknickar, och mina barn med! 092

Jag hann mej en kort sväng och lite utforska dom mindre rummen.094

Flera gamla valv finns kvar med små rum bakom. Borgen var en  trevåningsborg från början – det måste ha sett mäktigt ut med en så stor byggnad här mitt i skärgården omgiven av vatten och öar.096Nu idag ser den precis ut som ruinerna efter en medeltida borg skall se ut. Vill man se resten av stenarna som fanns här i borgen så kan man bege sig 15 km nordväst till Åbo Slott. På samma vis är det världen över – gamla byggnader används som byggmaterial till nya. Precis som man har gjort med vårt hus som delvis är byggt av gammalt material.

099Det finns förresten en grillplats och utedass vid stranden vid borgen, så det här är verkligen perfekta läget för en picknick! Finns massor av parkeringsplatser också, så ibland är här säkert mycket folk, men en dag som denna var vi nästan helt ensamma och hade inget som helst problem att hitta en skyddad plats där vi kunde sitta i fred och mysa.

Jag gillar gamla saker och gamla ställen och gamla hus! Vi lever hela tiden med historien med oss, men ibland glömmer man liksom bort hur mycket som finns med oss fortfarande. När man beger sig till ett sånt här ställe blir det på nåt sätt så konkret. Vi består alla av generna från alla dom mänskor som kom före oss. Vi finns här tack vare alla som kämpade för att överleva, som av en slump eller skicklighet överlevde och vår lokala historia är en del av världen och mänsklighetens historia. Jag tror vi lär oss en hel del om den mänskliga tillvaron inte enbart genom att fundera på hur vi är funtade i denna dag, utan också genom att studera historien och lära känna dom mänskor som fanns innan oss. För det är dom som gjorde oss till det vi är idag – vi är dom, och dom är vi. Dom kände samma saker som vi, och vi känner samma saker som dom, på samma sätt som mänskor världen över upplever saker på precis samma sätt. Alla är vi en del av samma mänskliga historia.

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

2 kommentarer

  1. Vad intressant, jag visste inte att det finns ett medeltida slott där! Vi har ju också ett fint, raserat medeltida slott här i Raseborg som jag älskar att besöka.

  2. Vilket fantastiskt ställe jag som älskar historia och att besöka ruiner. Dit måste jag åka någon gång. Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *