Fastetider – ska du fasta?

Imorgon börjar fastan och jag känner till en del som tänker fasta på olika sätt och vis. Inte nödvändigtvis som den traditionella kristna fastan med att avstå från olika former av mat och att fasta större delen av dagen, eller med den nya trendiga 5:2 fastan, utan med att fasta genom att avstå från annat som man har lite väl mycket av i sitt liv och som man kanske behöver reflektera över.

Vi tänkte också fasta den här gången, vi tänker ha en  TV- och datorfasta!

Jag har länge tänkt att det är synd att våra ungar inte är så mycket ute och leker som jag och min man var när vi var små. Vi rände alltid ute i skogarna och härjade och lekte med andra barn, och det går inte att återskapa av flera anledningar, bland annat att vi bor så centralt med långa avstånd till skogarna och här finns knappt några grannungar att leka med. Men det var inte enda anledningen till att vi var ute så mycket! En anledning var att det inte fanns så många alternativ. Vi hade ingen dator, vi hade en svartvit TV och på den kom det barnprogram en halvtimme om dagen (Pikku Kakkonen), en timme på torsdagarna (Pätkis) och några timmar på veckoslutsmorgnarna. Dom få stunder det kom barn-TV satt vi som fastklistrade framför TV:n! Övriga tiden lekte vi ute eller på våra rum eller läste böcker och spelade spel.

Nu skall vi lite försöka återskapa 70 & 80-talet med vår TV- och datorfasta. Fast inte lika radikalt som det var då för vi är trots allt beroende av våra datorer (maken jobbar på datorn, jag har min blogg och annat som jag behöver skriva och greja).  När barnen är hemma skall vi alla lämna ifrån oss mobiler och läsplattor och så får dom se en halvtimme på TV eller spela en halvtimme på datorn/mobilen. När ungarna är i skolan/dagis eller sover är det fritt fram för oss vuxna att fuska hur mycket vi än vill, vilket på dagen betyder en hel del (jobb t ex!), men på kvällarna slocknar jag oftast 22-tiden ändå så jag tror inte det gör så stor skillnad. Det som däremot gör skillnad är att vi nu blir tvungna att hitta på alternativ till att ”okej, du får använda läsplattan en stund” när ungarna gnäller och har det tråkigt. Det har nämligen blivit lite väl mycket sånt den senaste tiden, det brukar alltid bli så när jag är sjuk eller när ungarna är sjuka, men nu hoppas vi vi hålls friska och att vi i stället kan hitta alternativ.

Det känns bra att ungarna har blivit så stora att vi ens kan överväga nånting sånt här! För om det är nånting som är jobbigt så är det att leva under konstant stress hela tiden och hela tiden måsta hitta på och vara kreativ och medla, och då är det faktiskt skönt att kunna sätta på ett barnprogram på TV så att man t ex får prata i telefon en stund i fred eftersom det  tycks vara hopplöst att få mina ungar att hållas utomhus såhär års. Får se hur det går nu när vi har bestämt att vi inte skall se på TV med barnen! Kanhända pratar jag inte i telefon med nån på en dryg månad…! Eller så överraskas vi av hur underbart harmonisk familj vi helt plötsligt blir…!

Det märks att vi inte är nån småbarnsfamilj längre, och det känns både tråkigt (dom växer upp så fort!) och roligt, för man kan göra så många roliga saker med barnena redan. Man kan till och med spela kort, nånting som vi alla gillar! Jag ser fram emot kortspelskvällar och kanske pyssla lite mer tillsammans (det var jättekul att göra fastelavnspysslet tillsammans) och att kanske äntligen få mina barn att hållas ute lika länge som jag vill vara ute. För det börjar ju äntligen vara sånt väder och så ljust att man kan vara ute från morgon till kväll om man vill det!

korg med sladdar och apparater

Jag förvarar alla laddare och läsplattor och barnens mobiler i den här korgen i köket, så hålls köket lite mer städigt plus att det är lätt att hitta sin sladd/mobil när man behöver den. Funkar jättebra, för det är bara att flytta på korgen om den är i vägen eller helt ställa undan den i ett skåp om man inte vill bli påmind om mobilerna!

Lite dator kommer det nog att bli ändå, men vi får bara kolla på musik har vi bestämt. Det finns nämligen inte nånting som får oss alla på så bra humör som Pharrell Williams Happy just nu! Vi gillade den när vi såg filmen, och vi gillar den fortfarande nu efter att ha hört den hundratals gånger. Det liksom spritter i benen och man vill upp och dansa! Rekommenderas varmt för den som har det lite trögt att komma igång på morgonen! (det finns t o m en sida med 24 timmar Happy om man vill ha sången på repeat)

Hur är det med dej då,  tänker du fasta i år och i så fall med vad?

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

One Reply to “Fastetider – ska du fasta?”

  1. Sandra

    Skulle ha mycket att skriva här men sitter på flyget o lilla telefonen… Men jag måste bara skratta igenkännande åt pikku kakkonen o pätkis! De två enda barnprogrammen som fanns. Mina österbottniska vänner fattar inte hur vi överlevde i Nyland. Vi fick verkligen utveckla vår kreativitet.

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *