Det bästa snackset är ju som vi alla vet…

Grönkålschips!

För ett tag sen såg jag en artikel hos David Lebovitz, en amerikan som bor i Paris och som skriver en av dom bästa matbloggarna, och han skrev och beklagade sig över bristen på grönkålschips i Frankrike. Han hade ett recept på hur man kan göra egna såna hemma i ugnen, och det lät verkligen jättegott! Enda problemet var att hitta grönkål. Efter många om och men har vi ibland hittat i lokala matbutiken påsar med grönkål – det gäller att genast snappa upp dom åt sig, för annars tar dom slut! så vi käkar grönkål så ofta vi hinner, vilket är bara ibland tyvärr. Men kanske lika bra det, så föräter man sig i varje fall inte, för det finns lite risk för det – dom här chipsen är verkligen försvinnande goda!

057

David Lebovitz rekommenderade att göra chipsen i ugnen och han testade olika varianter och kom fram till att en lägre temperatur gör att chipsen håller färgen bättre. Jag tog också och experimenterade här hemma, och dom första chipsen gjorde jag i högre värme och dom blev mycket riktigt bruna och inte så fina och smakade inte lika gott heller. Sen kom jag på att vi har ju en fritös hemma, så jag tog och friterade chipsen. Resultatet – perfekta grönkålschips på bara en bråkdel av tiden det tog i ugnen!

048

Vi har en sån här fritös som vi gillar jättemycket. Den roterar och använder inte lika mycket olja påstås det, men framför allt är den lätt att använda när den har ett fönster att kolla igenom hur saker och ting som man friterar ser ut och en spake som man kan höja och sänka korgen med utan att behöva öppna locket. Vi använder den ofta till att laga lunch. Friterade kycklingbitar tar ca 5-6 minuter, friterade batatstänger 8 minuter, så det är definitivt snabbare än att göra maten i ugnen.

Grönkålschipsen gör vi såhär:

Skär bort den tjocka stängeln (och spara den till när du friterar pommes frites eller nåt och ha den i där) och skär grönkålen i små chipsbitar. Fritera i 160 grader cirka 4 minuter. Låt rinna av och salta och peppra och krydda som du vill. Ät och njut!

 

058

Det går förresten lika bra att fritera alla möjliga andra grönsaker på samma sätt. Vi har testat och friterat alla möjliga olika rotsaker och dom går lättast att förvandla till chips med en helt vanlig potatisskalare tycker vi.

Oj, vad jag blir sugen på chips nu! måste genast skriva upp ingredienserna på inköpslistan, plus att grönkål har rykt upp på listan över grönsaker jag vill odla detta år – nästan synd att jag inte gjorde det förra sommaren, för så varm höst och vinter som vi har haft hade man säkert kunnat skörda ännu nu i januari!

En bloggrubrik för varje dag i januari – en utmaning helt i min smak!

En kommentar

  1. Har sett att många tycker att det är gott med dessa chips jag måste nog testa snart:)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *