Baka med barn

024

Att baka pepparkakor med barnen – låter mysigt i teorin, men i praktiken kan det vara hur kaotiskt som helst!

008

Ibland har man tur och alla är på bra humör och samarbetsvilliga och då går det hur bra som helst

030

Andra gånger är det mer ett enda kaos och en mamma som tänker ”Varför gjorde jag det här i år igen!?”

040

Men grejen är den att det håller på och blir bättre! För varje år som går blir barnen större och dom har med sig erfarenheten från tidigare pepparkaksbakningar, så för varje år går det lite lättare!

104

Ungarna var häromdagen hos min mamma och bakade pepparkakor och hon sade att det märks att dom har varit med förr! Dom visste precis hur man kavlar ut och hur man knådar en deg och hur man trycker ut pepparkakor.

006 (2)

Dom börjar redan vara små proffs på att fundera ut hur deras pepparkakor skall se ut, och det börjar verkligen kännas som att alla dom där jularna med en stressad mamma som tyckte pepparkaksbakandet var ett enda kaos börjar ge nåt slags resultat i barn som kan stå alla tre runt en köksbänk och baka pepparkakor och lyssna på julsånger och faktiskt få det att bli till nåt fint tillsammans! Precis så där som jag drömde att det skulle vara, men som det ofta inte är på riktigt.

008 (2)

Det gör det definitivt värt det, att ta sig den där tiden varje år och lära ut och låta det vara lite mer kaotiskt en stund. För det här är nåt som vi alla gillar! Det är roligt att skapa nåt själv, det är roligt att göra presenter som man ger till sina lärare och det är roligt att få smaka på degen och godisen och kristyren! Det är roligt för barnen också dom gånger som mamman mest tycker att det bara är ett enda stressmoment.

Det är roligt att baka med barn! det tar ibland bara lite tid att komma dit – vi behöver alla växa till oss och få fler erfarenheter och sen plötsligt en dag så liksom sitter det.

 

Tips om att baka pepparkakor med barn:

– ge varsin liten degklump åt barnen och se till att dom bakar långt borta från varandra

– låt varje barn fylla varsin plåt så inte pepparkakorna blandas ihop

– när barnen är riktigt små behöver dom hjälp med att knåda degen, så ta ut degen ur kylskåpet och knåda den själv innan ni sätter igång

– låt alla ha riktiga förkläden och gärna varsin brödkavel så att alla känner sig som riktiga pepparkaksbagare (plus att kläderna skyddas)

– städa inte köksgolvet innan! Det blir otroligt smutsigt av allt bakandet, så det lönar sig att planera in när man skall baka med barnen så att man gör det en sån dag då det inte gör nåt om det blir lite rörigt

– men städa köket innan – försök få så många tomma ytor som möjligt så det finns plats för alla plåtarna och plats att bre ut sig. Ju fler barn, desto mer utrymme behövs så det inte blir onödiga gräl när nån kommer in på nåns område. Det blir dessutom säkrare så när man har gott om utrymme att ställa varma plåtar på.

– om man behöver dela plåt: lägg en lapp med barnets namn på pepparkakorna så man vet vilken pepparkaka som är vems. Lapparna brukar jag låta vara med och gräddas i ugnen, ibland brukar dom vara bredvid pepparkakorna, ibland ovanpå.

– dela upp godisen som barnen får dekorera med. Det blir alltid lite svinn och så skall det också vara när man dekorerar pepparkakor, men för att alla barn skall känna att det går rättvist till så lönar det sig att dela upp dom i egna skålar på förhand

– ta det lugnt, boka inte in nåt annat program direkt efter pepparkaksbakandet. På så sätt får det ta den tid det tar och barnen behöver inte ha en stressad mamma som stressar upp dom och försöker få dom att skynda sig. Sånt är ju inte kul för någon inblandad.

020

Dom bästa pepparkaksstunderna är såna där spontana bakstunder när jag och barnen bara börjar baka och alla är på bra humör och inte stressade ett enda minsta dugg. Då njuter vi allihopa och har en riktig stjärnstund!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

One Reply to “Baka med barn”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *