Glittriga julhus

Idag är det min tur att ta över stafettpinnen i Pysselstafetten, och idag skall jag visa hur man gör glittriga julhus av kartong.

Jag har gjort såna tidigare år och brukar ha dom under granen eller runt vårt pepparkakshus. I år kände jag att det skulle vara kul om ungarna fick göra egna hus för det är nåt lite extra kul med ett hus som man har gjort själv! Det känns nästan magiskt det där sista momentet, när man limmar fast glitter och ser hur det glimmar och till sist när man tänder några ljus och bara sitter ner och beundrar husen och drömmer sig in i en alldeles ny och egen fantasivärld.

Material till glittriga huslyktor:

kartongask (t ex en mjölkkartong eller en annan kvadratisk kartong)

bokpärmar eller tjock kartongbit som underlag till huset

lim, t ex trälim

roliga papper, enfärgade eller mönstrade

lite silkespapper

glitter

konstgjord snö

ett elektriskt värmeljus per hus

 

 

www.familjenbahne.com

Vi började med att skära ut våra hus ur våra rätt så kvadratiska askar

 

107

Barnen behövde lite hjälp ibland med hur gaveln på husen skulle se ut. Jag ritade dit en gavel och så fick ungarna klippa ut delarna själva.

En gavel är helt enkelt en triangel med en 90 graders vinkel längst uppe, så om man inte kan rita en gavel på frihand går det bra att lägga en bit vanligt printerpapper ovanpå huset och rita runt det (dvs hörnet av ett pappersark)

111

Våra hus står på gamla bokomslag som inte behövdes längre, som är stadiga och bra att ha som grund.

112

Efter att vi hade skurit ut själva husstommen så var det dags för dörrar och fönster. Först ritade vi var vi ville ha fönster och dörrar, sen klippte vi upp dom med hjälp av en vass sax. Stora barn klarar av det här själva, små barn kan behöva lite hjälp med klippande i just det här momentet.

125

Sen var det dags att beklä husväggarna.

129 (2)

Det här var ett av dom skojigaste momenten, för här får man bre ut lim bäst man vill det!

(…först hade jag tänkt att vi skulle använda hussidorna också som hustak, men sen kom jag på att det blev för pilligt att få in ljusen i så fall, så vi gjorde löstagbara tak i stället. Annars hade vi börjat med att klippa hussidorna så som dom skulle vara från första början)

120

Vi limmade olika papper på husväggarna, och efter det klippte vi på nytt ut fönstren och dörrarna. På det här sättet kan man se till att pappret verkligen täcker all kartong. Man kan klippa aningen mindre öppningar i fönstren i pappret än i kartongen, och sen trycker man in pappret runt kartongen så det blir en fin avslutning på pappret.

134

Insidan av husen täcktes med lim och så var det dags för lite silkespapper så att huslyktorna lyser fint på kvällarna.

155

Sen när husen väl är ”målade” och fönstren på plats är det dags för det roligaste – pyntandet!

164

Vi klistrade fina papper på husgårdarna (dvs bokpärmarna), klistrade fast husen på gårdarna och sen var det fritt skapande med alla möjliga små grejor som vi hade hemma.

179

 

Vi brassade på med både glitter och pärlor och piprensare och påskäggspynt och julpynt och allt möjligt ur mammans gömmor.

 

028 (2)

Sen fixade vi tak på husen genom att klippa en bit kartong som passade till taket och sen pynta också den med fina papper och glitter.

026

För att göra våra hus riktigt julfina så avslutade vi med ett lager lim över både hus och gårdar och pynt, och så strödde vi över konstgjord snö och vitt glitter.

www.familjenbahne.com

Vissa ställen fick mer snö på sig än andra, precis som det är på riktigt också!

www.familjenbahne.com

Till sist limmade vi fast lite sicksackband längs med kanten på hustaken, och så var det dags att beundra våra fina skapelser!

Saxen som våra ungar använder är förresten en jättebra sax för barn – den heter Zipzap Kid’zors och den kan bara klippa i papper, inte i fingrar! Plus att den funkar för både höger- och vänsterhänta.

 

www.familjenbahne.com

I med dom batteridrivna värmeljusen och så fram med julmyset!

Det var våra glittriga julhus det, och också slutet på Pysselstafetten för den här gången. Vill du kolla på fler pyssel med barn&baby-tema så titta in hos henne eller på Pysselstafettens sida. Där finns en lång lista över alla pyssel den här gången, och också länkar till tidigare pysselstafetter.

Tusen tack Stina och Stina för att ni tar er tid och ork och orkar fixa såna här pysselstafetter!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

11 Replies to “Glittriga julhus”

 1. Stina

  Detta har nu testats. När det slutat lukta av glittersprayen vi använde ska huset få komma in och premiärtestas.
  När dottern fick veta att även snöflingorna vi pärlade förra året kom från dig konstaterade hon att du hittar på bra pyssel. Ett mycket bra betyg med andra ord. 😀
  Kramkram och Trevlig helg!

  Reply
 2. Petra

  Glittrigt och härligt! Ser fram emot att pyssla nåt liknande med äldsta dottern så tack för tipset…
  Trevlig kväll!! //Petra

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *