Familjeträdgård

Trädgården är vår gårds hjärta och själ och en förlängning på vårt hus så här års. Vår trädgård är inte bara en trädgård att tittas på – vår trädgård är en riktig familjeträdgård.

När jag planerade vår trädgård var prio nr 1 köksträdgården, för om det är nåt vi vill ha ut ur vår trädgård så är det ekologiska grönsaker så mycket det bara går så grönsakerna och växthuset fick bästa soligaste mest skyddade platsen på gården. Sen var det dags att planera resten av  trädgården runt hur vi vill använda den.

familjeträdgård6

Vår trädgård ser kanske inte så barnvänlig ut vid närmaste anblick, för här i norden är vi vana vid att tänka på trädgården som en plats där man spelar fotboll eller har en gungställning eller en sandlåda om man är en barnfamilj. Men vår trädgård är minst lika barnvänlig som det, om inte mer!

familjeträdgård

Jag vill personligen inte ha en trädgård som bara är en enda gräsmatta, lite som nån slags nyrenässansträdgård med bara grönt överallt och raka linjer, som visserligen är funktionellt och funkar bra för barn att leka i, men som inte tilltalar min längtan efter att bli underhållen och få nya upplevelser. I stället vill jag förmedla en känsla – en känsla av att gå på upptäcksfärd, av äventyr, av spänning och inspiration och fantasi! När jag tänker tillbaks på när jag var liten och upplevde naturen så var det situationer när det kändes spännande som var dom som gjorde störst intryck på mej. Som när jag lekte arkeolog ute på en äng, eller kröp under och mellan buskar och jagade eller  blev jagad, eller gick på upptäcksfärd i skogen och hittade vilda hallon och smultron.

Det är den känslan jag vill förmedla i vår trädgård.

familjeträdgård2

Att förmedla en känsla och samtidigt ha det praktiskt går att få till det samtidigt, man ibland måste man tänka efter lite extra och fundera några gånger till. Vår trädgård är alldeles superpraktisk för just våra ändamål med en skild köksträdgård som avskiljes av en grind. Genom att definiera köksträdgården såhär konkret så kan vi säga åt ungarna att hållas borta från köksträdgården vid behov och då vet dom vilket område vi menar (pappan har sitt kontor i köksträdgården och ibland blir han störd av skatorna som härjar på taket, ibland av våra egna kära barn som springer runt och skriker som huliganer!). Nu på sommaren finns det också plats för en liten plaskpool i köksträdgården – den har verkligen varit super!

familjeträdgård3

Förutom rena barnplatser i trädgården (eller tja, barnplatser och barnplatser – jag har själv mer eller mindre ockuperat gungan den här sommaren!) har vi flera familjeplatser i trädgården bland annat frukostplatsen nedanom köksfönstret och andra sittplatser. Här sitter vi alla som familj och äter frukost och bara njuter av sommarträdgården.

familjeträdgård4

Barnen har sina egna små hus på trädgården, träkojan och lekstugan, där dom kan husera om dom vill. Fast oftast springer dom runt på gården eller i våra hasor, men har dom kompisar på besök så är det i deras små hus som dom leker. Träkojan är minsann en hit med alla gäster kan jag berätta!

familjeträdgård7

Ingenting i vår trädgård är så skört så man inte får leka med det lite grann. Gångstenarna är perfekta att rita på, och att dom alla är gjorda med olika mönster stimulerar verkligen barnens fantasi!

familjeträdgård (2)

Här i köksträdgården trivs vi allihopa. Jag grejar och fixar på mina plantor, maken krattar och grillar och barnen hoppar i poolen och sprutar vatten på växterna med sina vattenpistoler.

011

En familjeträdgård behöver inte vara enbart en gräsmatta! (som för övrigt finns i parken närapå – där kan ungarna spela fotboll utan att vi behöver vara oroliga att dom har sönder nåt hundra år gammalt fönster) Här trivs vi minsann både stora och små, och kan gå på upptäcksfärder och hitta lite hallon och smultron lite här och där och kanske lite lite grann få den där magiska känslan som jag hade när jag var liten, trots att vi bor precis mitt inne i centrum av staden.

6 kommentarer

  1. Ni har en så härlig trädgård som man verkligen trivs i.

  2. Härligt, härligt, underbart! Så ska man tänka med trädgård tycker jag.

  3. Det ser så underbart ut!

    Jag önskar också att vi hade lite mer av det där. Men problemet (om man kan kalla det så) är att vi har så pass stor tomt att det räcker lääänge innan vi uppnår den där ”myskänslan”. Till det krävs mycket växter, mysiga gångar och sånt – precis som ni har det! Men vi jobbar på det här, ett litet hörn åt gången.

  4. Er trädgård är fantastisk!!!

  5. Jag älskar verkligen er trädgård! Tyvärr jobbar jag varje dag av varje sommar, men någongång ska jag ta mig tid med trädgården.

  6. Älskar sådana här bilder! Härligt också med en stor trädgård.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *