Ett besök på Sveaborg

Häromdagen åkte vi på en improviserad liten turistresa till Helsingfors. Vårt första turistmål var Sveaborg.

Sveaborg är en 1700-tals fästning som är upptagen på Unescos världsarvslista, och det enda jag visste innan vi besökte stället var att det här skulle vara den fästningen som skulle hindra ryssarna från att inta Finland och att det inte gick så bra. 1808 överlämnade kommendören på Sveaborg fästningen till ryssarna och Finland blev ryskt. Jag såg fram emot att få en mer nyanserad bild av historien, och det kan bra hända att man fick en större inblick i historien om man gick på nån av de guidade turerna (en på svenska varje dag) eller besökte muséet, men vi var på familjesemester med barnen som guider så det blev att hållas långt borta från det mörka muséet och i stället gå omkring på vallarna och ner i gångarna. I stället fick jag min info om Sveaborg via kära internet när vi kom hem (t ex här).

Sveaborg

Vi anlände till Sveaborg med en liten färja som trafikerade i sakta mak till huvudön. Väl framme möttes vi av en härlig skön skärgårdsö fylld av gamla fästningar och 1700 & 1800-tals hus och till vår förvåning en massa boningshus som tydligen var alldeles bebodda året om! Det finns en hel del mänskor som bor därute mitt i all den där härliga romantiska märkliga prakten, och flera hundra som jobbar på själva området. Måste vara en av världens vackraste arbetsplatser!

Sveaborg

Vi var lite hungriga så vi började vår utforskningsfärd med att styra kosan mot leksaksmuséet.

Sveaborg

Leksaksmuséet hade ett mysigt litet café med massor av gamla tekannor och samovarer och böcker och retrogrejer.

Sveaborg

God mat hade dom också, vi mumsade mer än gärna i oss det som bjöds!

Sveaborg

Själva muséet var rätt så litet, och det var inte tillåtet att fotografera där så du får se en bild på min goda spenatpaj i stället!

Ungarna tröttnade rätt så fort på muséet, som jag tror främst tilltalar nån riktigt entusiastisk leksakssamlare eller äldre mänskor som blir nostalgiska över leksaker dom hade när dom var små. Ja, och kanske dockhusknäppisar som jag. Själv hade jag gärna sett lite närmare på alla grejorna, men ungarna hade som sagt bråttom därifrån så vi begav oss rätt så snart ut i solljuset och hettan igen.

Sveaborg

Vi strosade omkring på den nordöstra ön och överallt kryllade det av turister som liksom vi hade hittat dit.

Sveaborg

Det som gjorde hela området så fascinerande var hur naturen var närvarande precis överallt. Det var som om man hade tagit gamla 1700-tals ruiner och bara låtit dom växa över, men samtidigt lyckats kombinera det med muséer och caféer och till och med en matbutik (praktiskt och bra för oss som hade glömt att köpa in innan vi åkte dit ut).

Sveaborg

Vi lämnade  så småningom den nordöstra ön och begav oss söderut mot dom mera spännande trakterna.

Sveaborg

Här började den egentliga fästningen, eller i varje fall ur våra ögon sett. Såg ut som nån gammal borg ur nån saga. Helt underbart!

Sveaborg

Vi gick både i och utanpå murarna, och allting var sådär lagom övervuxet och vilt så det kändes nästan overkligt.

Sveaborg

Sen träffade vi på den här 1700-tals damen som smygtittade på ett gäng turister.Sveaborg

Det var tydligen nån specialguidad tur eller teaterföreställning eller nåt som fått sällskap av en herreman som sen träffade på damen bakom trädet. Dom snackade nåt om kungen hörde jag – kungen på den tiden då Sveaborg byggdes var Gustav III.Sveaborg

Inne i murarna fick vi pauser från hettan utomhus. Det var en riktigt varm sommardag!Sveaborg

I en av murarna satt den här herremannen och väntade på nånting.Sveaborg

Vi gick vidare och gick förbi en badstrand.Sveaborg

På sydspetsen såg befästningsverket mest ut som hobbithus  tyckte vi alla.Sveaborg

Där satte vi oss ner precis som alla andra och hade  picknickSveaborg

Ungarna matade några småfåglar, men måsmobbarna kom och jagade bort småfåglarna och tog maten av dom. Perfekt måltidsunderhållning för vårt gäng!Sveaborg

Sen var det dags att kika lite närmare på alla kanoner.

Sveaborg byggdes för att Ryssland började bli så mäktigt i öst i och med att staden St Petersburg grundades och därmed kände man i Sverige på sig att man behövde befästa östgränsen lite bättre. Sen gick det ju inte bättre än att fästningen föll i finska kriget (som var en följd av Napoleons härjningar ute i Europa) efter förhandlingar med dom omringande ryssarna. Befästningen blev bombarderad också under krimkriget, men ingenting av det här visste vi när vi gick häromkring. Ingenstans fanns det skyltar eller nåt som skulle tyda på att fästningen nånsing hade använts för militära ändamål – det enda krigiska som syntes var kanonerna. Resten var bara idyll och hobbitby.Sveaborg

Vi gick vidare längs vallarna som var alldeles underbara att gå påSveaborg

Nedanför vallarna låg folk och solade på klippornaSveaborg

När man såg söderut var det som att se en vanlig skärgårdsvy, men från en helt fantastisk utsiktspunktSveaborg

Här hölls tusentals mänskor fångna under finska inbördeskriget i början av 1900-talet. Många av dom mänskorna dog här  – hela inbördeskriget är en enda skamfläck i Finlands historia, med hur mycket hemskheter som helst som begicks. I ungefär samma veva (Finland hade strax innan blivit självständigt) bytte fästningen namn från det svenska Sveaborg/Viapori till Suomenlinna (Finlands borg) som lät mer fosterländskt tyckte man.Sveaborg

Här står den gamla borgen kvar ändå, oberoende av vilket namn den har.Sveaborg

Vi var definitivt inte dom enda mänskorna på Sveaborg den här dagen! Sveaborg är en av dom mest besökta turistattraktionerna i Helsingfors (med rätta!) och besöks både av turister, folk som vill bada, picknickgäng och tydligen massor av romantiskt lagda personer som satt och hånglade i vart och vartannat buskage kändes det som…!Sveaborg

Trots det så var det rätt så folktomt på sina ställen – stället är inte precis i minsta laget

Sveaborg

Fullt av vyer som väckte fantasin

Sveaborg

För mej och största delen av min familj var det här första besöket på Sveaborg. Det har av nån anledning aldrig blivit av att åka ut dit, antagligen för att man helst skall vara en hel dag på Sveaborg för att verkligen hinna njuta av stället och vi brukar bara uträtta ärenden eller hälsa på folk eller nåt sånt när vi är till Helsingfors. Vi åkte dessutom oftare till Stockholm när jag var liten, så jag känner bättre den svenska huvudstaden än den finska.

Sveaborg

Men nu var det dags för oss att vara lite kulturella och lära känna hemlandet lika bra!

Sveaborg

Inne i gångarna var det spännande och ibland också lite kusligt

Sveaborg

Svalt och skönt var det också, så jag gick mer än gärna omkring här på upptäcksfärder

Sveaborg

Överallt fanns det stora saltbeläggningar som uppstått under årens gång

Sveaborg

Här skulle man definitivt inte vilja sitta fängslad! Eller bli beskjuten från havet – fy vad läskigt det skulle ha känts!

Sveaborg

Växtligheten fanns överallt – till och med i små skrävor i murarna växte det blommor

Sveaborg

Sen hittade vi oss ett stycke u-båtsmuseum. Det var jättespännande tyckte vi vuxna, medan ungarna mest sprang igenom båten och så var det det.

I den här båten jobbade 20 man åt gången och oj vad trångt dom hade och vilket oljud maskinerna måste ha fört. Att vara ubåtspersonal är definitivt inte nånting för folk med klaustrofobi!

Sveaborg

Till sist gick vi en sväng och hittade Ehrensvärds gravmonument, dvs gubben som uppförde Sveaborg. Det var pampigt och ganska fult tyckte vi vuxna, så vi drog rätt så fort iväg till mer spännande ställen.

Sveaborg

tillbaks en sista gång i gångarna, bara för att det var så kul!

Sveaborg

Så småningom var det dags att ta färjan tillbaks till Helsingfors. Fast inte den här färjan…! (Sverigebåtarna går precis bredvid fästningen). Vår lilla färja var en liten tvåvåningssak med ölservering.

Sveaborg

Det var den dagen på Sveaborg det. Ett minne för livet för hela familjen, och verkligen ett ställe värt att ses! Vi rekommenderar det varmt åt alla som bara kan och orkar promenera – det lönar sig att gå runt överallt och man tillbringar lätt en hel dag här så det gäller att ha knän och leder i skick. Det finns restauranger och glassställen och toaletter lite överallt, så det funkade bra att åka dit ut fastän vi inte hade nån större picknickkorg med oss, fast en egen picknickkorg och lite baddräkter och sånt hade inte suttit illa det heller. Eller barnfritt och en flaska champagne och jordgubbar!

2 kommentarer

  1. Intressant ställe och vackert!!!

  2. Ja, det är verkligen ett fint ställe! Fint att ni hade turvmed vädret!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *