Mojo-sås

För ett tag sen fick vi smaka på en helt superdupergod sås till potatis – mojosås. En sås som är så enkel att laga och ser så simpel ut att man inte fattar hur god den är, men sen när man väl har smakat så är man ”hooked”! Mojo-sås

Jag googlade runt och hittade olika recept och sen gjorde jag min egen variant.

Mojo-sås

Först började jag med att plocka en näve chilin i växthuset. Det är en sån lyx att ha ett växthus och ha färska chilin precis när man vill hela sommaren! Dom här chilina är två olika jalapeñosorter och inte särskilt starka, men med god smak.

Mojo-sås

 Sen var det bara att mixa ihop alla ingredienserna och avnjuta med lite rykande varm nypotatis!

Mojo-sås

 Mojo-sås :

2-3 färska chilin (svaga eller starka, beroende på tycke och smak)

2-3 vitlöksklyftor

en nypa ancho-chili

en tesked paprikapulver, gärna rökt paprika

en matsked malen spiskummin

3 msk rödvinsvinäger

5 msk olivolja

1 msk salt

Först pressade jag vitlöksklyftorna i mixern, sen hade jag i resten av ingredienserna och mixade allt till en sås.

Mängden på alla ingredienser är lite av en uppskattning – ta mer eller mindre enligt hur du gillar din mat att vara! En del gillar starkare mat, andra mindre stark och vår sås var precis lagom stark i min smak, men kanske lite för stark enligt en del eller för mild enligt andra. Har du ingen anchochili så ta i stället lite kajennpeppar, eller ha i fler färska chilin, gärna av olika sorter med olika smaker så såsen får en mer komplex smak.

6 Replies to “Mojo-sås”

 1. Johanna K

  Ska definitivt prova ditt recept på röd Mojo! Fastnade själv för den gröna Mojon som det bjöds på när vi var på Teneriffa denna vår. Lagar den med olivolja, vinäger och massor av färsk koriander, persilja samt vitlök. Passar utmärkt även till grillmat och fisk.

  Reply
 2. Cecilia summerar

  Det låter både enkelt och gott! Jag är så okunnig om olika typer av chili att jag knappt vågat använda det. Tror liksom att allt ska bli tokstarkt. Men det enda sättet att lära sig är ju genom att prova…

  Reply
 3. Pingback: Bladlössen som fick sig så dom teg

 4. Pingback: Sensommarträdgård

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *