Allium

187

Vanligtvis har vi allium bara ute i trädgården. Där svävar dom fram som fina lila klot över rabatterna – en härlig effekt tycker jag!

191

Men när vi hade tv-inspelning på gång så fick jag lov att plundra mina föräldrars föräldrar på alla blommor dom hade (tack!).

193

Jag hade lite bråttom så jag hann inte dit och plundra, utan dom plundrade helt självmant i stället och det ledde till den här maffiga buketten med allium.

200

Så fin bukett! En sån vill jag ha varje år känner jag nu, så nu blir det till att försöka skaffa många många allium. Som tur är är dom lätta att fröså – det är bara att ta fröna från fröställningarna när fröna blivit svarta och så i krukor och sen lämna krukorna ute att stå halvskuggigt-skuggigt och vattna lite nu och då om det är torrt. Fördelen är att man får hur många gratis allium som helst, nackdelen är att det tar himla många år för blomman från frö till en blommande allium, men det är det värt! (och har man pengar och vill fuska så går det bra att köpa alliumknölar på hösten).

Allium säger jag, prydlög heter den på danska och kirgislök tror jag på svenska, men vi kallar den bara för allium. Allium är annars det latinska namnet på lökväxter och är egentligen samlingsnamnet på alla lökar med andra ord (dvs allt  från små gräslökar till dom här stora lökarna!)

5 kommentarer

  1. Vackra, väldigt väldigt vackra!

  2. Underbara bilder

  3. ojojoj… vilken fantastiskt bukett!
    Japp, fram för mer allium i min trädgård med!

  4. Hej,
    jag har massor av kirgislök. Lättskötta och säkra kort har jag alltid tyckt. Tills i år. Av nån oförklarlig anledning blomma väldigt många färre och väldigt mycket svagare. Snyft.
    Härlig bukett. Måste prova nästa år själv.

  5. Nu är inte jag någon blomexpert, men namnet Kirgislök har jag aldrig hört, utan jag tycker som du att de heter Allium. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *