Studentvalborg

Fick mej en riktig nostalgikick häromdagen när jag var hos mina föräldrar. Mamma hade hittat min gamla studenthalare (studentoverall) på vinden nånstans, och nu hängde den där och väckte inte så få valborgsminnen kan jag berätta!

studenthalare

Valborg är verkligen studenternas fest i Åbo där jag studerade. På Valborgsmässoafton beger man sig till Vårdberget och lyssnar på studentkören och tar på sig sina studentmössor och skålar i skumpa och sen är det fest hela natten med fina kläder på. Nästa dag, 1 maj, är picknickdag och då är det praktiskt med en sån här studentoverall som man drar på sig och slipper fundera på kläder och fläckar och sånt. Praktisk annars också på alla slags studentfester, så jag förstår verkligen att den har slagit igenom i studentkretsar som festklädsel.

studenthalare

De olika huvudämnena har sin egen overall i egen färg, och egna tygmärken som man kan byta med varandra. Det gick lite status i det där att byta halardelar med folk från andra huvudämnen. Jag hade själv fullt sjå att ragga folk som ville byta halardelar med mej och sen åkte jag hem till Pargas och fick min mormor att sy dom på min halare (det här var på den tiden då jag knappt kunde sy rak söm på symaskinen ens).  Allt möjligt annat sydde jag (dvs mormor) också fast på den (Helt ärligt – jag har knappast sytt ett enda stygn på den här halaren, endast fäst pinsen och knapparna!)

studenthalare

Sen hörde det till att man skulle byta eller köpa  såna här tygmärken också. Mitt huvudämnes tygmärke var rätt så populärt i studentkretsar kan jag berätta! (föreställer Freud och vad han har på hjärnan)

Det var vad jag sysslade med på Valborg när jag studerade. Vad vi gjorde på Valborg när jag var liten eller efter att vi har fått barn är helt totalt bortsuddat ur minnet! Har inget som helst minne av en enda Valborg eller att vi skulle ha gjort nåt speciellt, annat än vaga minnen av att ha viftat med majvippor och lekt med ballonger som liten och lyssnat på körmusik som vuxen. Men när jag ser den här overallen – då minns jag i alla fall alla mina valborgar som studerande!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

3 Replies to “Studentvalborg”

 1. På Selmas gata-inredning, DIY

  Den högskolan jag läste på hade ingen stark ”overall-tradition” tyvärr. Det fanns men ingen jag kände hade en sådan. Det kan jag tycka var synd när jag hör om sådana minnen som dina. Men visst har jag andra ”studentminnen” att bevara såklart:) Ha en fin valborg! /Tanja

  Reply
 2. alegni

  Det är ju ett gott tecken att du minns valborgarna från studietiden. 😉
  På min tid existerade inte halarna ännu. Kanske lika så bra det…

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *