Honungstvål med choklad

Gissa hur läcker den här tvålen var att tillverka! Det var en riktig njutning, det känns så lyxigt att använda riktigt kakaofett och honung. Jag ser fram emot att använda dom här tvålarna också och känna efter på vilket sätt dom är annorlunda än mina andra tvålar – människor har olika hud, och olika tvålar funkar olika bra för olika mänskor. Nånting som jag inte kände till innan jag började fixa egna tvålar, men som igen är en sån där grej som man tänker att naturligtvis! En del har torr hud, andra inte, på samma vis så funkar en del tvålar med vissa ingredienser bättre på en del människor. Själv älskar jag mina tvålar med sheasmör, men att en tvål innehåller choklad – det väcker liksom nånting visst inom mej! Det låter som en naturligt rätt tvål för mej på nåt sätt.

Den här tvålen är alltså en honungstvål och innehåller bivax och lite choklad för att göra det ännu mer läckert. Den är rätt så mjuk än så länge, men har bara mognat en vecka ännu så det skall bli spännande att se hur den blir när den är färdig.

Jag har förresten helt övergått till att använda Saara Kuhas tvålmetod, dvs i stället för att försöka få fettet och luten att vara samma temperatur och sen blanda dom så låter jag fettet svalna till rumstemperatur och använder luten rätt så fort efter att den blivit blandad medan den ännu är rätt så varm. När man sen häller luten i fettet så blir vätskan lagom varm, runt 50 grader. Funkar jättebra hittills!

Jag har också testat att gjuta tvålen i mjölkkartonger och det ger verkligen jättebra resultat. Man kan inte göra egna virvlar och mönster ovanpå tvålen såklart, men kan får en jättefin form på tvålen och alldeles släta sidor.

Favorittvålformen enligt barnen är den här:

Rätt så kul med en tvål som är rund tycker jag, så det kan nog hända att det blir lite fler köpta lördagschips för barnen framöver. Nånting som dom inte säger nej till misstänker jag (”Mamma, kan du inte laga lite fler runda tvålar snälla?”). Fast med tanke på hur kul det var att gjuta i mjölkkartongerna senast idag så kan det hända att dom får nöja sig med mina hemmagjorda chips i stället. Det är inte illa det heller!

3 kommentarer

  1. Jag har inte lusläst recepten men LUT? Har man (frätande?) lut i tvålen?

    • Tant Ninette

      Jepp, man har frätande lut i tvålen, i ALL tvål! Det går inte att göra tvål om man inte använder någon sorts lut (kaliumkarbonat eller natriumkarbonat). När luten blandas med fettet så uppstår det en process som gör att dom tillsammans bildar andra ämnen, som glycerin och olika fettsyror och salter. Den färdiga tvålen består alltså inte av lut och fetter, utan av glycerin, fettsyror och salter. Det går inte att göra tvål utan lut alltså, varken sån som man köper i butikerna eller sån som man gör själv.

      • Tack. Där ser man. Ja vanligt maskindiskmedel har ju också lut i sig. Antgagligen mycket mer också. Jag blev väldigt sugen på kaffetvålen men honungchoklad blev jag ÄNNU mer sugen på. Snart har jag tippat över och börjar göra egen tvål!!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *