Vinter på Malmen

Vi bor mitt på malmen som man säger, eller rättare sagt bor vi på Gamla Malmen och på andra sidan sundet – där ligger Malmen nuförtiden. En fejk-malmen, för malmen har bytt betydelse under århundradena och på vår ort betyder det numera i praktiken centrum.

I den här stan säger man inte att man åker till centrum – här åker man till malmen. Tidigare åkte man till vår sida av sundet, nuförtiden till andra sidan sundet.

Rakt fram ligger traktens lokala snabbmatsrestaurang, Hesburger. Finns det månne nån annan hesburger eller McD som har bättre läge i detta land? Det här läget är helt super – om somrarna kan nämligen båtarna köra genom sundet och lägga an precis bredvid restaurangen och beställa mat.

Absoluta centrum och mittpricken på vår lilla ort är det här – kyrkan. Den byggdes på  slutet av medeltiden på grunderna av en gammal träkyrka som stod där först. Kanske på grunderna av en gammal offerlund?

Här har det bott folk så länge som man har kunnat bo på denna ö (som började finnas till först när landhöjningen gjort sitt under stenåldern-järnåldern) och spåren finns kvar i namnen på orten. Malmen betyder ett område med sand och finns benämnd redan på 1500-talet i ett brev från Gustav Vasa. Lite längre bort finns Mälö, som enligt min teori har fått namn från forrnordiska Mälir, grus (fast jag kan ha fel, är ingen historiker, men lite kul skulle det vara om det var sant! Mälaren lär i varje fall ha fått sitt namn från just det ordet). Många små vikar heter björk-nånting, ett tecken på att dom var handelsplatser under järnåldern. Vissa ställen heter nånting med est efter esterna som åkte runt och handlade i trakten dom också. Här finns också namn med ordet dans- i sig, namn som danskarna har lämnat efter sig.

Det gick visst livat till här i trakterna då på järnåldern när det här inte var ett land utan bara spridda öar där det bodde en handfull med mänskor här och där, och lite kul att tänka hur vår historia finns kvar fortfarande i ortsnamn och språket vi talar.

En kommentar

  1. Beni von Weissenberg

    Hej,
    letade efter någon bra bild för Pargas adventskonserts affisch (och programblad) och du har en ljuvlig vintrig bild av Prgas kyrka, ingången från sundet sett. Skulle jag få använda den? Bara som förslag tills vidre. Jag letar nog vidare. Egna bilder på vintrig Pargaskyrka hittar jag inte. Vet inte under vilket filnamn jag gömt dem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *