Fastlagssöndag med pulkaåkning

Igår var det fastlagssöndag och vi hakade på en gammal tradition med lite egen modifikation – att åka pulka i fastlagen! Egentligen är det på själva fastlagstisdagen som man skall åka pulka, och ju högre och längre man åker, desto bättre växer linet heter det enligt Pargas Hembygdsmuseum. Men eftersom folk har annat för sig nuförtiden på tisdagar, så har här pulkaåkandet lite flyttats till söndagar i stället (förutom på universiteten – där åker man minsann på fastlagstisdagen med buller och bång)

Tillsammans med ett gäng vänner drog vi ut till en liten holme för att göra vårt bästa för bönderna i trakten. Eller nåt sånt.

Först måste dom vuxna ploga upp spår så att ungarna sen kunde åka – det hade kommit massor med snö, och ännu mer snö kom det inatt.

Ute på isen hade nån dragit upp ett skidspår. Jag kan tänka mej att det är skönt att skida här, mitt ute i naturen på isen med vackra vyer överallt och knappt en människa i sikte!

Så småningom blev det fart på ungarna! Dom klättrade upp på kullen med sina pulkor och ner for dom i ett huj.

Vissa mammor måste prova pulkabacken också… Vad gör man inte för att linet ska växa liksom? och kul var det, för både stora och små!

Dags för korvgrillning – det var populärt minsann, speciellt sen när ketchupen hittades

Jag grillade ingen korv utan stekte i stället marshmallows (är visst ingen expert för dom blev kanske lite väl svarta helt plötsligt!)

Jag tror det här var dagens rekordåk – långt ut på isen i snön åkte dom!

Sen var det dags för hemfärd och ungarna fick sig en skojig tur i ”gatorn”

Vi traskade iväg längs med isen, nöjda med att ha deltagit i fastlagstraditionerna (varsågod bönder – nu växer nog linet på era åkrar, vare sig ni vill det eller ej!)

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

2 kommentarer

  1. Det var en lyckad dag! Nu får vi hoppas att linet växer då 😉

  2. Finfina bilder, den vintrigt härliga känslan kommer nästan genom skärmen. Om inte linet växer efter den dagen, ja då är något nog allvarligt fel 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *