Caribbean Kokomo-party

One day I woke up with the song ”Kokomo” in my head, so I thought – let’s do a Caribbean cruise themed party!

We quarantined for the appropriate amount of time, and then we invited my parents for lunch. I had planned on making them cruise tickets, but my craft assistant went and did something else rather than hang with their mother! 🙂 (I still haven’t gotten used to not being able to use my eyes as much as I want to, but I’m getting there with the help of my kids most of the time!)

I made a long wreath out of leftover fake flowers and wreaths, and decorated the dining room with colorful fabrics.

The kids made a presentation about the Caribbean islands and the food there. My daughter made a most excellent meal –One Pan Caribbean Jerk Chicken with Pineapple-Coconut Rice – I cannot recommend this recipe enough, it was divine!

We also served gorgeous mocktails – Fruit Loops – a must have if you’re to pretend you’re on a cruise! These mocktails were so good, not too sugary.

It was lovely going to the Caribbean for a short while. We did this last spring too, as the pandemic got going – had themed dinners with the kids having a presentation of a particular country or region and then eating food from that region. It’s such a lovely experience, and I hope my kids will think back fondly on these dinners!

P.S. The bunnies got to have a party too!

 

RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Unicornkalaset

Här i huset har vi en som är tokig i enhörningar, eller unicorns som det heter nuförtiden (svenska är så förlegat och gammalt!). Problemet var att hitta ett datum som funkade och komma på vem som skulle bjudas, men när ett par kompisar plötsligt hade möjlighet att komma över natten så slog vi till och hade både unicornkalas och övernattningskalas. Och ungarna hade jätteroligt!

Vi hade bara några timmar på oss att förbereda oss, så jag släpade fram allt möjligt kalasmaterial jag har i mina gömmor medan övriga familjen städade och röjde för övernattningen.

Fina marmorerade ballonger som barnen gillade massor – dom var nämligen roliga redan att blåsa upp, för färgerna blev mer pastellaktiga när de var uppblåsta.

Vi har alltid en näve sugrör hemma, för säkerhets skull! Jag dekorerade bordet med ett mintgrönt fluffigt tyg och lite regnbågsfärgad tyll.

Servetterna hade jag handlat på Tiger för ett tag sen.

Eftersom enhörningar har varit på tapeten så länge här hemma, så hade jag små enhörningspresenter åt gästerna. Pennor och nyckelringar, en del grejer som fanns i enhörningspiñatan som födelsedagsbarnet snabbt svepte ihop.

Vi hade fart på, och är jättenöjda föräldrar som fick fixat ett kalas så snabbt!

Jag hade fixat en nagellacksstation där ungarna skulle få lacka sina naglar och klistra på små enhörningar, men dom hade så roligt med alla sina lekar så det här hann dom inte med!

Barnen fick själva poppa popkorn och laga regnbågsfärgade cupcakes. Det var populärt!

Sen avslutade vi med ett födelsedagsfyrverkeri som man ju gör! (det råkade sig att igår var Forneldarnas natt och lokala företagare stod för ett stort vackert fyrverkeri) 

Det var minsann ett härligt unicornkalas, och ungarna är så stora nog så dom klarade sig bra själva. Vilket är tur det, för vi vuxna står liksom inte ut att höra en timme på ”Pink Fluffy Unicorn Dancing on Rainbows”, men det gjorde barnen det!

RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Kalasdags!

IMGP9133 IMGP9137 IMGP9141 IMGP9152 IMGP9158 IMGP9161 IMGP9164 IMGP9190 IMGP9209 IMGP9280 IMGP9282 IMGP9289 IMGP9295 IMGP9301 Oj, vilket roligt kalas vi hade igår!

För en gångs skull hade jag tänkt satsa och baka och greja och fixa roligt till kalaset, och så gick jag och blev däckad av förkylning… Men som tur var så kunde övriga familjen, föräldrar och vänner ställa upp och fixa allt i stället, och det blev det bästa barnkalaset hittills!

En kompis kom förbi och höll lekar för barnen, och vi vuxna fick vara med (hade bjudit in några vuxna också och inte bara barn) och det var superroligt! Det var verkligen länge sen jag har lekt såna lekar. Det var ett rätt så stort bortfall av barngäster pga höstförkylningar, men vi kompenserade så gott det gick med entusiastiska mammor och pappor som gömde ringar och kastade äpplen och krånglade in sig i kringelikrokar.

Barnen fick dekorera egna muffins och käka så mycket socker att det inte var klokt!

Årets piñata fixade pappan. Vi har haft problem med att den inte alltid riktigt håller mer än ett slag, men det var minsann inte ett problem den här gången! Piñatan såg lite ut som en damväska eller nåt, och höll slag efter slag tills rosa tentakler och godis började ramla ut. En rolig programpunkt det också!

Barnkalaset började förresten med att ungarna tog selfies! Det är tydligen det man gör nuförtiden på kalas… (”Annat var det på min tid…!”) ”Lektantskompisen” hade roliga danslekar med ungarna och alla deltog och hade jätteskoj.

Tusen tack alla ni som ställde upp och hjälpte till med kalaset! Det blev ett riktigt superlyckat kalas tack vare er!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Barnkalas hos familjen Bahne

004 006 (2) 009 (2) 010 (3) 013 (2)

Folk brukar tro att bara för att jag är rätt pysslig av mej så är våra barnkalas riktiga pysselhimmelriken, direkt klara att plåtas och läggas upp på Pinterest. Och så kunde det vara, om jag hade ork och lust på det. Men det har jag inte, så i stället blir våra barnkalas någonting helt annat.

Färdigmat, samma dekorationer om och om igen, men allt känns nytt och fräscht med fint porslin, fin duk på bordet och några ballonger.

Jag sköter inte ens om kalasplaneringen – den får barnen stå för nu när dom är stora nog. Igår gjorde dom en lista över lekar som dom vill leka och idag ritade dom tillsammans en åsna som de skall fästa svansen på. Just nu håller de på och fixar ihop plockmat. ”Det här blir bästa kalaset någonsin!” sa en av dem.

När jag ser artiklar om kalashysteri som råder på vissa ställen är jag glad att vi bor på en liten ort där sånt inte förekommer i så stor utsträckning, och att jag av lättja eller brist på energi inte har orkat satsa på kalasen mer än såhär.

När det kommer till kritan är barnen precis lika nöjda ändå, oberoende om de går på de där superdyra kalasen med gåvor för massvis med pengar eller hemma hos oss med butiksköpta godis och chips.

Det är liksom speciellt bara därför att det är kalas. Och det räcker bra med det!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Ljus till sagobröllopet

Igår var vi på en riktigt fantastisk vigsel och bröllopsfest, och det här är vad vi hade med som bröllopspresent:

014 (3)

Jag hade hjälpt bruden att göra sådana här fejkljus av äkta stearin, som vi gjorde personliga genom att fästa bilder på brudparet på.

Hur man gör sådana här ljus visar jag i det här inlägget.

010

Vi fäste olika citat som brudparet gillade på baksidan av ljusen, och som kronan på verket virade vi lite spets eller band runt ljusen.

011

Det går bra att pynta sådana här ljus precis hur man vill på grund av att det inte är någon brandfara!

 

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Barnkalas, av barn, för barn

008 (3)

Vi grejar kalas idag igen – den här gången är det lilla X:s tur att få ha kalas. Det var lite struligt att få tag på gästerna, så den här gången är två av gästerna syskonen! Vi har köpt presenter och ska klä oss fina och alla tycker det är lika kul att fixa till kalaset, så den här gången har jag verkligen inte behövt fixa så mycket själv. 017 (2)

Jag har gjort en piñata och skaffat material, men ungarna har både städat, dukat, diskat glas och bakat. Och blåst upp massor av ballonger.

001 (2)

Såhär när ungarna sköter så stor del av förberedelserna så börjar jag tycka att det är riktigt kul med kalas!

Storebrorsan har lovat medverka (förutom som kalasgäst) med att spela Harry Potter på gitarren och leda lite allsång, en åsna har dom också ritat som dom ska sätta svansen på och när kalasbarnet kommer hem ska han få fixa pinnmat. Menyn är lika simpel som förra kalaset: butiksköpta chips, butiksköpt glass. Ja, och så lite jello. Barnen har aldrig ätit jello så vi köpte hem lite som dom fick fixa själv i olika silikonformar. Dom provsmakade och gillade inte alls, men dom hade hur kul som helst när dom grejade och lagade i köket så det var det värt ändå!

Nu räknar vi ner timmarna tills kalaset ska börja.

Ha en skön fredag!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Barnkalas på mitt sätt (dvs det ska vara enkelt & gå att fixa på förhand!)

Man skulle tro att jag älskar barnkalas – jag själv trodde att jag skulle vara en sån som satsade till hundra på barnkalas sen när jag väl hade barn, men nope.

Det är liksom inte min grej. Det är lite med barnkalas som vilka som helst fester för mej – jag vill ha så mycket förberett i förväg så att jag sen kan njuta av festen och inte bara sjåsa omkring. Vilket ibland blir svårt med just barnkalas! Vi har löst problemet med att inte bjuda så många barn. Ungarna får ha 2-5 gäster ungefär, och ofta är det inte klasskompisar utan såna som dom känner utanför skolan och som har varit hemma hos oss många gånger förr och inte blir alltför distraherade av miljön (det finns rätt så mycket att se på i vårt hus, om man säger så!) eller av att det är så många barn närvarande.

Här kommer lite hur jag fixade ett av årets barnkalas på lättaste sätt:

078

Huvudsysslan på kalaset var att pyssla smycken. Jag hade plockat fram olika material som barnen själva fick göra halsband och armband av. Jag och pappan fanns till hands och hjälpte såna som behövde hjälp med att knyta knutar och sånt. 079

När barnen var yngre hade jag ofta större pärlor på kalasen, men nu kan vi satsa på lite mindre pärlor och mer avancerat – nu när alla är skolbarn passade det bra med alfabetspärlor som man kunde göra sitt eget namn av! (eller någon annans, t ex bästisens) 080

Kalasbarnet hade själv fått fixa maten innan. Det skulle vara lätt och kunna fixas i förväg så det blev lite pinnmat. Gör succé på alla våra barnkalas! Övrigt ätbart var chips i fina askar från Tiger, och glass med maränger och vitchoklad till efterrätt. Superenkelt och alla gillade! 083

Kalasbarnet hade själv fixat egna ljuslyktor till bordet. Hon fick också ta 0ch vika ihop papperspynten som jag har haft i mina gömmor i många år, sen Danmarkstiden.

Bordduken är en duk som jag hittade på loppis som är färggrann och fin och passar perfekt på kalas.

092

Vi hade köpt några glas på loppis. Barnen fick ta och pynta sina glas med hjälp av tuscher som kan skriva på glas. 112

Det var minsann kul och det blev fem helt olika glas! 113

I med ett paraply och ett sugrör och så har man fest!

075

En grej som mina ungar alltid vill ha på sina kalas är en piñata. Den gjorde jag enklast möjligast  genom att häfta ihop lite tidningspapper och fylla det med godis och smågrejs från Tiger. Sen pyntade vi den med crepepapper, tofsar och klistermärken. 099

Superenkelt fixat kalas, lagom mängd gäster – både nöjda barn och vuxna!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Förlovningskaffe ute på landet – jag älskar såna här gamla gårdar!

021           055 I helgen fick Niklas och jag klä på oss normala mänskors kläder för ovanlighetens skull (N jobbar hemifrån och jag är alltid hemma, så vi fokuserar inte direkt mycket energi på hur vi klär oss, om man säger så!) och jag fixade till och med håret och sminkade mej (men glömde ta bildbevis på det!) och så begav vi oss till en härlig gammal gård ute på landet.

045 Jag älskar såna här gamla hus. Det finns så mycket spännande att se och uppleva, rum efter rum efter rum och spännande saker överallt!

032

035

När jag var liten var vi ofta hem till folk som bodde såhär, och det var alltid lika spännande, men nuförtiden bor inte så många som vi känner i såna här gårdar eller så är dom moderniserade och uppfixade så det liksom inte finns kvar den där samma stämningen som fanns när jag var liten. Men det gör det i det här huset!

029

Stina är liksom perfekta personen att bo i ett sånt här gammalt hus, för hon tillför så mycket spännande själv också i form av egenpysslade saker och sin sprudlande personlighet!

…en sån här tavla som på bilden ovan behöver jag också fixa till våra fester! Tillräckligt stor så det ryms ordentligt med text, och så behöver man inte upprepa för precis alla gäster vad som finns i vad.

059

024

Spännande saker att titta på överallt, fina mönstrade tapeter och en blandning av möbler i olika stilarter – precis som det ska vara på en gammal bondgård.

046

047

I min barndomsminnen var det fullt med gamla mänskor i såna här hus, mänskor som var minst en meter högre än mej, och det bjöds alltid på ”fyllkako” (fylld kaka, dvs gräddtårta) och kaffe och när det var bröllop/förlovning/kalas så öppnades Salen – det fina rummet som annars hölls stängt.

066

Precis en sån Sal har Stina och Daniel i sitt hem. Ett stort rum som står kallt och övergivet största delen av tiden, och som är perfekt för såna här tillställningar! Ett sånt rum skulle vi också behöva känner jag – helt perfekt att ha en sal som används bara till fest, för inte nog med att man får plats för alla gäster – det känns också lite extra festligt att få använda ett sånt rum som annars står stängt.

037

Stina träffade jag via miniatyrhobbyn – både hon och jag gillar att greja dockhusgrejor, och jag har fått min första kombuchascoby av henne och langade i min tur kefirgryn åt henne! Hennes nyaste kombucha – med vita vinbär och vinblad och citronskal – var den godaste jag någonsin har druckit! Måste få receptet av henne och göra sån själv.

139

Det var minsann kul att komma ut och få lite ”snarvla” (prata strunt) och träffa andra vuxna än Niklas och mina föräldrar – har nästan bara träffat dom på hela våren känns det som! Så kan det gå när man har en period av intensiv renovering. 079

Stina hade förresten varit supersnäll och lagt ut min bok på ett bord, och hennes mamma gav mej den bästa komplimang jag nånsin har fått om boken:

Du får säkert hela tiden höra det här, men trots att boken är helt superhärlig med alla bilder och tips och sånt så det bästa med den är att den är så inspirerande! Man vill göra saker själv!

Jag blev alldeles rörd av den fina komplimangen! Det var precis det som var syftet med boken, att få andra mänskor att bli inspirerade och våga göra saker själv, och det var det som var den största utmaningen – att få skrivet saker på ett sätt som just inspirerar, så jag blev verkligen hjärtansglad av den komplimangen!

(jag jobbar förresten på att få boken till bokhandlar i Sverige snart – har haft lite paus i bokförsäljningen bara, men bara den blir registrerad i Bokrondellen så ska jag sätta in en säljspurt där också, så förhoppningsvis kan ni i Sverige snart köpa boken i en bokhandel där!)

131

Förlovningsparet så var så söta!

Så härligt att ha lärt känna dom och få den stora äran att få komma både på förlovningskaffe och få fixa lite till bröllopet – det kommer minsann att bli en häftig och unik tillställning, precis som brudparet!

071

022

Jag hade lånat ut lite vimplar och kaffe- och tekannor – har liksom såna i överflöd hemma av nån anledning, och det blir instant fest genast när man hänger upp såna här vimpelgirlanger tycker jag!

147

Tusen tack för festen Stina & Daniel! Alltid lika kul att träffa er och vi önskar er massor av lycka till i framtiden!  …och jag bara älskar huset ni bor i, det är så alldeles underbart!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Girlanger – Garlands & Bunting

One simple way to add instant party feeling to both an ordinary day or a real party is to use garlands and bunting.

I just love it!

010

If you make some garlands like these ones, you can save them and reuse them year after year and it only takes a few moments to hang them and to take them down after the party, and they do so much to the whole aura of the home! Or the garden. We love to hang our bunting in the garden whenever we have a birthday celebration.

015 (3)

The one big thing to remember when reusing garlands is how you store them. I wrap my around a piece of cardboard and use a piece of washitape to tape them to the cardboard, so that they wont get too tangled up. Tangled garlands are nothing but a source of frustration, and definitely don’t add anything positive!

032

Some of my garlands have been with us for many years now. I made this one when we still lived in Copenhagen, and it brings back so many memories!

340

Jag älskar girlanger och vimplar! Det blir liksom direkt festligt när man hänger upp lite girlanger, och jag förvarar mina runt kartongbitar i en kista så det går lätt att ta fram dom genast man behöver lite fest.  Har lite pippi på att fixa girlanger, och jag längtar så tills huset är ”på rätt köl” igen så att jag kan plocka fram lite blommiga girlanger och ha lite festligt och somrigt här hemma!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Fira nyår

044 (2)

Såhar vi firat nyår ännu en gång – ännu en halvt oplanerat fest som blev hur lyckad som helst, med goda vänner som vi känt sen vi var lika små som våra barn är nu. Det känns konstigt att tänka, för ungarna är ju så små fortfarande! Jag minns ju hur det var när vi började leka tillsammans, gick hem till varandra och hälsade på och lekte i skogarna bakom husen, och nu är våra barn i samma ålder!

037 (3)

Jag hade dukat relativt fint och snabbt genom att hämta fram en gammal duk och lite pynt som vi hade hemma, och glömde helt bort att duka fram bestick och glas! men det fixade sig ändå. Nyårspyntet kom jag däremot ihåg! Underligt hur ens hjärna funkar – jag glömmer allt möjligt, men vissa saker som pysselsaker minns jag!

015 Ute på trappan stod mina isbollar och hade blivit omvandlade till lyktor.

099 (2)

Dagen innan låg dom färggranna och fina i snön och lyste upp, men sen regnade det och blev plusgrader och följande dag var färgen som bortspolad!

013 (2)

Till sist var det inte bara färgen, utan också innehållet i isbollarna som hade smultit bort, så jag passade på och gjorde om dom till islyktor. När gästerna gick hem strax efter 12-slaget var det bara en pöl med vatten kvar av mina islyktor. Så kan det gå när vädret inte riktigt samarbetar!

069 (3) Fast vid det laget fylldes himlen av så många färger att det inte märktes att mina små islyktor hade försvunnit! Vi råkade stå på en av dom bästa ställena att se fyrverkerier i vår lilla stad, och det var minsann mäktigt – det bästa fyrverkeriet är det fyrverkeri man ser just då, sa en av vännerna. Precis så är det!

Idag blev det en lugn och skön dag, en bra start på 2015 som jag hoppas blir ett kanonår för alla och envar!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook