Ninette Bahne

creating and inspiring in my little corner of the world

Hur har vi inte varit här förut?! Kurjenrahka nationalpark

Vi var på en så skön tur idag – till Kurjenrahka nationalpark.

Ligger 45 minuter från vårt hem med bil, och är superlätt att gå, och full med fantastisk natur!

Och kolla vilken utsikt när vi åt lunch!

Alldeles fantastiskt.

Hit kommer vi gärna på nytt! Det finns många vandringsleder att gå på – korta som tar nån timme, längre som tar en dag och så kan man gå runt i hela området på två dar. Billig semester när den är som bäst!

 

Jag hinner ju inte med!

Dagarna går förbi och plötsligt ligger mina senvår bilder här på datorn och tar plats, i stället för sommarbilderna!

Jag går barfota på promenader de flesta dagar. Jätteskönt att gå barfota och bra för alla små muskler i tår och fötter och ben. Och inte alls så farligt som jag hade trott – enda stället jag hittills stött på glassplitter är på vår egen gård. Förhoppningsvis blir fotsulorna snart så förhårdade att jag inte ens känner av små vassa grejer!

Ibland träffar jag på kompisar på skogsstigen…!

Det är så rogivande att gå omkring och bara se sig runt och njuta av småstadslivet.

Till och med ogräsen ser härliga ut!

Gula huset till höger är vårt gästhus!

Här byggs det utegym – utegymmet är nästan klart nu, bilder på kommande!

Så mycket fina saker överallt, och så lite tid att sitta vid datorn! men det är ett positivt problem tycker jag!

 

Dagen då jag kom på hur man mediterar!

Får se om jag kan göra om konststycket, men jag lyckades meditera så att både jag och Oura-ringen märkte det!

Det har hänt några gånger förr har jag för mej, men då har jag inte haft nåt mätinstrument som har registrerat det. Och att ha ett mätinstrument att jämföra med gör meditationen så mycket lättare tycker jag! Jag kan experimentera – vad händer om jag tänker si eller så? om jag fokuserar? Eller om jag totalt ger mig hän och glömmer bort allting? Det var det sista som hände under en meditationssession:

Jag satt där och lät tankarna gå all världens väg med mantrat i bakgrunden (A-ham), och så plötsligt fick jag för mej att liksom bara ”surrender”, kapitulera, ge sig hän, överlämna sig – vad man nu ska kalla det på svenska när jag liksom gav upp kontrollen över allting. Det kändes ungefär som när jag håller på och somnar och tankarna liksom löper igenom hjärnan, men ingen stannar kvar. Ingen tanke får nån uppmärksamhet, utan dom flyter iväg utan att jag ens lägger märke till dom. Och det är den här känslan jag försöker få fatt igen, för det är den som ger bäst avslappning!

Man kan se det i min HRV-kurva – helt plötsligt steg den brant när jag gav upp kontrollen över min hjärna till hjärnan själv. Jag bara satt där och inte ens följde med – jag var knappt närvarande ens! Och när jag mediterade klart kände jag mig mycket mer utvilad än på länge.

Det här är bland det knäppt svåraste jag varit med om – att totalt ge upp kontrollen och genom det få mera energi. Lätt för en del mänskor, som t ex Niklas som har mycket lättare för att meditera än för mig. Svårt för mig som gärna vill fokusera på nånting hela tiden. Men nu känns det som att jag har kommit ett steg i rätt riktning och fått fatt i vad det är jag är ute efter!

 

Meditation och Mindfulness för barn

Alltså jag har blivit så van att det inte kommer kommentarer på bloggen, så när det väl dyker upp ett par så märker jag det först långt senare! Förlåt jättemycket!

Katarina frågade:

Hej Skulle gärna höra mer om det som barnen lyssnar på. Försöker hitta något till mig och min tvååring men har ännu inte hittat rätt.

Våra barn börjar vara rätt så stora, så för deras del går det bra med program på engelska, så vi brukar lägga på appen Calm och deras barnprogram. De har jättebra intro till meditation för barn och en massa sagor och fina ljud att lyssna på när man ska sova. Men jag vet inte hur mycket en tvååring får ut av det! Våra 11-15-åringar får däremot mycket ut av deras program.

Själv använder jag inte längre appen för just meditation – i stället kör jag en variant av Z-tekniken och Light Watkins-teknik, vedisk metitation med mantra. Det känns jätteskönt i kroppen efteråt! Jag försöker lära ut det här åt barnen, men de är inte där ännu så vi kör mindfulness-meditation med dom, dvs det som dom lär ut i Calm. Vi brukar också använda oss av Loving Kindness-meditationerna från just den appen – de fungerar bra för stora och små. Och på kvällarna somnar jag ibland till deras Pink noise eller vågbrus.

Det finns en hel del appar därute för dem som vill testa på meditation och som inte känner sig hågade att bara ge sig ut i det och DIY:a det! (bästa sättet enligt mej 🙂 ) Förutom Calm är det många som använder sig av Headspace och är nöjda, eller 10% happier.

Framför allt är det där med mindfulness och att andas medvetet nånting som man kan lära sig själv och sina barn, och som jag önskar vi hade börjat med tidigare. Man kan lära redan riktigt små barn att andas rätt! Det kan ha en stor effekt i deras liv. Och ditt också! Så – ut och andas frisk luft och glädje!

 

Sommarkänslor

Det är inte ens sommar, och vi har redan tappat bort vilken dag det är! Söndag? Lördag? …torsdag? Äldsta sonen har varit hemma och gjort projektarbete och så dök den här extra helgdagen upp och gjorde oss lite tidsborttappade. Men på lördag börjar det på allvar – sommarlovet! Som det väntas, och bävas för här hemma!

Jag har förresten en ny hobby – att spela gitarr! Här är det ”Sommaren är kort” som spelas nästan varje dag, så jag tror vi har det lite extra somrigt just nu. Till och med maskrosorna är våra kompisar – dom hamnar i salladen nuförtiden, eller så blir dom kaninmat.

Dagar då det är soligt, men blåser kallt tillbringar vi inne i växthuset. Och då – då känner man verkligen att det redan är sommar!

 

Sista lediga dagarna

Sen börjar sommarlovet. Och för en gångs skull är jag inte full av stress redan på förhand! Våra somrar brukar vara fyllda med stress, ungar med ångest, ungar som har för lite att göra, ungar som saknar rutiner – det brukar ta nån månad eller så innan det lugnar ner sig. Och sen är sommaren nästan slut innan det är dags för skola och nya rutiner igen.

Men i år har nåt hänt. I år är jag avslappnad och njuter av mina sista dagar i stället för att oroa mej på förhand (vilket är det dummaste man kan göra! Man stressar ju dubbelt så mycket). Till en stor del på grund av meditationen jag håller på med, och för att våra ungar också mediterar ibland nuförtiden, och för att vi alla på nåt sätt har slappnat av.

Vi har fixat en hel del program för barnen den här sommaren  – tack till stadens ungdomsavdelning som ordnar sådant! Vi har gjort våra sommarlistor (Vad göra om man har tråkigt), och på nåt sätt finns det mer luft att andas.

Jag tänker tillbringa min sista lediga dag innan sommarlovet med att njuta av solen, av att gå barfota på skogsvägar, känna doften av syréner och kanske plocka lite ogräs eller pynja i min trädgård. En helt vanlig dag som kan bli alldeles speciell ändå!